Ko starši otroku prvič spregovorijo o seksu

Foto: Canva

Kdaj otroku prvič spregovoriti o spolnosti? Kako mu razložiti, kako nastane dojenček? Na spletu lahko najdemo veliko posnetkov staršev, ki otroku prvič razlagajo o seksu. Ampak ali so te razlage res primerne?

Živimo v času, ko spolnost ni več tabu. Celo nasprotno, zdi se, da smo kar naprej preplavljeni z njo. Na ulicah vidimo gole ženske, ki v nas zrejo z jumbo plakatov. Podobno so televizija in revije prepojene s seksualnimi sporočili, reklamami, namigovanji …

Če smo nekoč vse o spolnosti izvedeli od vrstnikov, je danes nujno, da kot starši z otroki spregovorimo tudi o spolnosti. Da jim prikažemo spolnost v pravi in ne v popačeni podobi.

Spodnji posnetek (v angleščini) prikazuje primere staršev, kako so otrokom pojasnili seks in spočetje. Čeprav posnetka ne priporočam v smislu, da bi ga vzeli kot vzorčni primer pogovora, pa se iz njega lahko marsikaj naučimo.

Nekaj nasvetov in spoznanj:

  1. Potrebno je izbrati pravi trenutek. Najbolje je, da poslušamo svojega otroka in vidimo, kdaj ga to res zanima. Otrok, ki ga zanima, bo spraševal, bo radoveden in bo z veseljem poslušal. Običajno bo tudi on tisti, ki bo želel informacije.
  2. Najboljši so nestrukturirani pogovori, ki se razvijejo povsem spontano. Nič pa ni narobe, če tak pogovor tudi načrtujete.
  3. En pogovor ni dovolj. O temi se je treba pogovarjati velikokrat. Otrok mora vedeti, da ste vedno na voljo za pogovor in da to za vas ni tema, o kateri ne bi želeli govoriti.
  4. Prva stvar, o čemer je potrebno otroka poučiti, je njegovo telo in intimni deli. K temu seveda sodi tudi pogovor o tem, zakaj se nas drugi brez našega dovoljenja ne smejo dotikati.
  5. Pustite, da pogovor vodi otrok. Povejte mu toliko, kolikor ga zanima, in nič več. Če na primer vpraša, od kod pride otrok, mu ni potrebno razlagati vseh detajlov poroda, prav pa je, da mu poveste, da se rodi preko nožnice.
  6. Predvsem pa se o tem pogovarjajte – odprto in iskreno.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja