Ko se otroci tepejo, praskajo in grizejo

Thumbnail

Kako pravilno razumeti otrokov udarec? Kaj želi v resnici sporočiti? In kako na vse to gledajo otroške oči?

Pa poglejmo na to stisko ponovno skozi otrokove oči …

“Udaril sem. Ojoj, spet bom imel težave. Zdi se, da moje praskanje, udarjanje in grizenje vsi ljudje razumejo narobe. Kot da sem terorist. Razjezijo se name in me obravnavajo, kakor da bi bil slab otrok. Izgleda, da sploh ne razumejo tega, kar jim želim povedati.

Dovolj sem star, da vem, kaj si želim. Nisem pa dovolj star, da bi znal to povedati z besedami. In ne znam še ravno obvladovati svojih čustev. Ko torej nečesa svojega ne dobim, lahko udarim, praskam ali grizem.

Vem, da je to narobe. Rad bi se poboljšal. Vendar je potrebno nekaj časa, da poiščem pravo pot. Ko naslednjič to naredim, pomeni, da prosim za pomoč. In prav vidva mi lahko pomagata najti boljšo pot. Veliko lahko naredita.

Včasih s takim obnašanjem le sporočam, da sem preveč utrujen za to, da bi se še igral z drugimi otroci. Pa še lačen sem povrhu. Dovolj je bilo. Včasih pa udarim, ker drugi otroci ravnajo grdo z menoj. Takrat jih lahko tudi ugriznem ali popraskam. Najbrž se iz tega ne da razumeti, da sem le hotel zavpiti: »Bodite prijazni z mano!« Vama pa: »Zavarujta me, prosim!«

“Ko udarim, potrebujem vajino zaščito!”

Ko udarim, v resnici kličem na pomoč.Ko izgubim kontrolo in koga ranim, mi resnično ne pomaga, če me udarita še vidva! To le še poveča mojo prizadetost in zmedo. Takrat se počutim popolnoma osramočenega in ponižanega. Res ne potrebujem tega. Potrebujem pa vajino zaščito, prijaznost in sočutje. To, da me naučita, kako se lahko umirim. Takrat me lahko primeta in vzameta v naročje ter mi govorita prijazno in tiho. Da se bom lahko počutil varno. In takrat mi bosta pokazala, kako se lahko kasneje umirim tudi sam.

Ko sem miren, me lahko tudi spomnita na to, da je udarjanje, praskanje in grizenje nedopustno ter da s tem ranim tudi druge otroke. Pomagajta mi najti primernejše poti za izražanje svoje stiske. Naučita me, da bom prijazen, tako, da sta vidva prijazna z mano.

In ko bom odrasel in imel dovolj besed, s katerimi bom lahko izrazil svojo stisko, ne bom več grizel in tepel. Saj si v resnici noben otrok ne želi početi tega. Tudi jaz si, tako kot vsi, želim biti prijazen in ljubeč. A samo ob vama se lahko tega naučim. Tako da to prijaznost in ljubezen izkušam tudi takrat, ko na nesprejemljiv način kričim na pomoč.

Hvala, da mi pomagata skozi izzive odraščanja.”

Vir: arfamilies.org

Brezplačen za vse, ki ga potrebujejo. Z vašo podporo.

Ne zmorejo vsi plačati za kakovostne in poučne vsebine, zato so naši članki brezplačni za vse obiskovalce portala iskreni.net. Če ste med njimi, vabljeni, da nas še naprej berete brezplačno.

Če pa ste med tistimi, ki si na srečo lahko privoščite tudi nekaj več, vabljeni, da naše delo finančno podprete in prispevate k večji kakovosti življenja posameznikov in boljšim odnosom v slovenskih družinah.

Odločite se za enkratno ali mesečno donacijo v poljubnem znesku. Vsak prispevek šteje!

Doniraj

Lahko pa postanete tudi naš naročnik in z enim paketom dostopate do zaklenjenih vsebin in izobraževalnih oddaj s področja medsebojnih odnosov, vzgoje, osebne rasti in financ.

Preveri pakete in se naroči

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja