Kdaj je otrok preveč bolan za vrtec?

Vir: Shutterstock

Ura je 7 zjutraj in družina se odpravlja od doma. Otroku avtomatsko položite roko na glavo. “O ne, vročina!” Kar naenkrat ugotovite, da z otrokom nekaj ni v redu, vi pa imate ravno ta dan nabit urnik s službenimi obveznostmi …

Kdaj je otrok preveč bolan, da bi šel v vrtec? Znani ameriški pediater dr. Sears svetuje, da se odločite na podlagi naslednjega:

  • kako slabo se otrok počuti,
  • ali je bolezen nalezljiva za druge otroke,
  • ali lahko ta dan manjkate v službi.

Pa si poglejmo nekatere najbolj pogoste bolezni.

Driska

Drisko povzroča niz povzročiteljev, je lahko zelo nalezljiva, zato je nujno, da otrok ostane doma. Pogosto odvajanje, vodena, sluzasta ali včasih krvava driska je jasen znak, da mora otrok ostati doma, tako zaradi njegovega zdravja kot tudi v smislu preprečitve izbruha driske v vrtcu. Če k temu dodaste še bruhanje, potem je otrok definitivno prešibek, da bi zapustil dom.

Ko bruhanje preneha, blato ni več vodeno in se otrok počuti boljše, že lahko odide v vrtec, čeprav je boljše, da se popolnoma pozdravi doma. Bodite pripravljeni na to, da je blato še nekaj tednov lahko bolj mehko, odvajanje pa pogostejše. Vendar v tem obdobju okrevanja okužba ni več nalezljiva.

Prehlad in vročina

Prehlad je najbolj nalezljiv dan ali dva, preden otrok pokaže znake bolezni. Zato ni potrebno, da otrok ob znakih okužbe ostane doma, če se sicer počuti dobro. Potrebno pa ga je naučiti, da si obriše nos v robec in da ne kiha in kašlja v druge otroke, pač pa da si pokrije usta in se obrne stran od otrok. Če ima otrok vročino, pa je priporočljivo, da ostane doma.

 

Boleče grlo

Boleče in vneto grlo v povezavi z vročino (npr. angina) je zelo nalezljivo, zato naj otrok ostane doma, dokler vročina ne mine in pike v žrelu ne izginejo. To običajno traja 5 dni.

Izcedek iz oči

Ko se otrok prehladi, mu ne teče le iz nosa, pač pa tudi iz oči, še posebej če je prisotno vnetje sinusov. Izcedki iz oči niso nalezljivi.

Včasih je izcedek posledica konjunktivitisa (vnetja očesne veznice), ki je nalezljiva okužba. Oči so v tem primeru roza obarvane. Včasih pa so oči prav krvave, kar je posebej nalezljivo, a hitro ozdravljivo s primernim zdravljenjem. Otrok naj ostane doma, dokler ni uvedeno ustrezno zdravljenje.

Alergije

V vrtcih pogosto pošljejo domov kašljajočega in smrkajočega otroka, misleč da je prehlajen, čeprav ima dejansko alergijo, ki pa ni nalezljiva. Kako ločiti, za kaj gre?

Pri alergiji je nos čist, izcedek pa voden. Kapljanju iz nosa so pridruženi še drugi znaki: solzenje, kihanje, siceršnja anamneza alergije. Pri prehladu je nos običajno zamašen, izcedek pa gost. Pogosto so prisotni tudi drugi znaki, npr. vročina. Alergični otroci so glasni, ne počutijo pa se bolne, zato lahko mirno hodijo v vrtec. Otroci s prehladom pa so utrujeni, počasni.

Kašelj

Kašelj je navadno pridružen prehladu, kar zahteva, da otrok ostane doma. Vendar ni vsak kašelj znak, da otrok ne sme v vrtec. Če je kašelj suh, otrok pa nima vročine, bolečin, težkega dihanja ali drugih znakov prehlada, ni nobenega razloga za karanteno. Tak sicer nadležen kašelj traja 2 tedna in je le redko nalezljiv ter le redko moteč.

Če pa je kašlju pridružena vročina, mrzlica, zelen ali rumen izcedek, otrok potrebuje zdravniško pomoč. V vrtec se lahko vrne, ko vročina pade in se počuti boljše, čeprav je lahko kašelj še vedno prisoten.

Kdaj je prehlad prehud, da bi šel otrok v vrtec?

Če je izcedek iz nosu prozoren in voden, otrok pa je vesel, igriv, brez bolečin in vročine, lahko odide v vrtec. Če izcedek postane gostejši, rumen ali zelen, če mu je pridružena vročina, bolečine v ušesih, zbujanje ponoči, otrok izgleda bolan, naj otrok ostane doma.

Izpuščaji

Niso vsi izpuščaji nalezljivi ali neprijetni, zato niso avtomatsko razlog, da otrok ne bi smel v vrtec.

Impetigo

Bakterijska okužba kože, ki se začne kot drobne rdeče pikice, ki spominjajo na mozolje, in se povečajo na mehurje velikosti kovanca. Ti mehurji počijo in tvorijo lepljive, medu podobne kraste. Pojavljajo se v skupkih pod nosom, v pleničnem predelu ali kjer koli drugje. Praskanje širi izbruhe. Otrok naj ostane doma, dokler zdravnik ne presodi, da se lahko vrne v vrtec.

Mikrosporija

Okrogli izpuščaji z rdečo, dvignjeno obrobo. Povzročajo jo glive in je manj nalezljiva kot impetigo. Otrok lahko obiskuje vrtec.

Norice

Z razliko od prej omenjenih izpuščajev so norice zelo nalezljive, zato mora otrok ostati doma. Začnejo se z gripi podobnimi znaki (nizka vročina, utrujenost), dan kasneje se običajno pojavijo izpuščaji. Začnejo se kot drobne pikice na hrbtu, prsih, trebuhu in obrazu. V roku dneva se spremenijo iz mozoljčkov v mehurčke, hkrati pa nastajajo novi. Po nekaj dneh tisti zgodnji počijo. Ko vsi počijo (dober teden, odkar so se prvič pojavili), se otrok lahko vrne v vrtec.

Uši

Uši ne prenašajo bolezni, zato so bolj nadloga kot zdravstveni problem. Prebivajo globoko v laseh, najpogosteje na tilniku in okrog ušes. Povzročajo srbečico. Uši težko vidimo, opazimo pa gnide, ki so pritrjene na lase. Uši se znebite z ustreznimi preparati (šamponi) ali glavnikom, otrok pa lahko normalno hodi v vrtec.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Preveri pakete

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja