Kakšna je razlika med pari, ki jim uspe, in tistimi, ki jim ne?

Thumbnail

Ob pogledu na pare, ki »so se našli«, imamo pogosto občutek, da imajo pač srečo. A v resnici so zadaj številne odločitve, koristne navade ter ure in ure truda.

Pari, ki sprejmejo odločitev

Za uspešno zvezo ni dovolj, da se srečata kompatibilna ženska in moški s podobnimi vrednotami ter se zaljubita. Po obdobju spoznavanja mora slediti obdobje razločevanja: sva si namenjena? Želiva skupaj preživeti preostanek življenja? Brez odločitve je v zvezo nemogoče predano vlagati.

Če se zavestno ne odločimo, ali je določena oseba prava za nas ali ne, bomo prej ali slej prišli do tega, da »to morda ni to«. Morda bomo spoznali nekoga drugega. Ali pa bo odšel naš partner. Odločitev je tista podlaga, na kateri lahko gradimo trden in zdrav odnos.

Pari, ki se ne zadovoljijo s približki

Verjamete, da vam je namenjen čudovit mož oz. žena? Prav vam? Najboljši, kot si ga lahko želite? Ne brez napak, vsekakor pa takšen, kot bi vam ga izbral neskončno ljubeči Oče? Pari, ki to težko verjamejo, pogosto vztrajajo v zvezah, za katere se v resnici zavedajo, da nimajo prihodnosti oz. ta ni preveč rožnata.

K temu, da se ne zadovoljimo s približki in ponaredki ljubezni, spada tudi stara modrost: Če hočeš pravega, bodi prava! Če hočeš pravo, bodi pravi!

Pari, ki se pogovarjajo

Vsi se zavedamo pomena dobre komunikacije. A pogovor zares pomeni, da se pogovarjamo čisto vsak dan. In se zraven tudi poslušamo! Od globljih razprav do vsakdanjih stvari – kaj smo počeli čez dan, kaj zanimivega smo prebrali in koga srečali. Vsak dan!

Pari, ki si iskreno zaupajo svoje želje in skrbi

Se da živeti z nekom, ki ne pozna našega bistva? Na dolgi rok zagotovo ne. Ena temeljnih lastnosti uspešnih parov je, da so od samega začetka iskreni drug z drugim. Ne trudijo se prikazati v drugačni luči, ne prikrivajo, ne bojijo se pokazati svojih slabosti in šibkih točk. Naloga je zahtevna, sploh za tiste, ki so bili v razmerju že ranjeni, a iskrenost je eden nepogrešljivih temeljev trdne zveze.

K temu spada, da si zaupamo svoje želje, skrbi, strahove, stiske. Noben človek nas ne more imeti tako rad, da bi uganil, kaj se skriva v našem srcu. Povedati mu moramo.

Pari, ki vlagajo v svojo zvezo

Pri srečnih parih smo pogosto v skušnjavi, da se nam zdi, kakšno srečo imajo. Imajo super moža oz. ženo in nobenih težav. V resnici se za vsakim uspešnim parom skrivajo ure in ure in ure dela, pogovorov, konstruktivnih (in včasih malo manj konstruktivnih) prepirov, skupne rasti. Vse te ure ponavadi niso prav nič prijetne, a so vložek, ki obrodi sad.

Pari, ki skupaj trenirajo

»Saj sem mu povedala, pa me ni poslušal/ razumel!« Zveni znano? Ena najpogostejših napak je, da stvar, ki nas v zvezi moti, nekajkrat izpostavimo, nato pa obupamo, ker ne dobimo želenega odziva.

Kot v enem od svojih udarnih videov opozori klinični psiholog Jordan Peterson, je treba navado privzgojiti oz. jo natrenirati. Pomislite nase. Koliko časa traja, preden vam uspe, da se stvar, za katero se trdno odločite, spremeni v rutino? Običajno gre za več mesecev trdega dela! Lahko kaj drugega pričakujemo od sozakonca?

Zato je pri navadah, za katere si želite, da postanejo del vaše zveze, potrebnega veliko časa in potrpežljivosti. Začnite z najpreprostejšimi željami, npr. tem, da vas dragi gleda v oči, ko se pogovarja z vami, ali da vas na sprehodu prime za roko. Sledijo zahtevnejše naloge, npr. da vas lahko posluša in objame, ne da bi vam dajal nasvete. In vztrajajte, vztrajajte, vztrajajte … V resnici gre za pravi skupni trening dobrih navad.

Pari, ki svoje želje izražajo spoštljivo in ljubeče

V vsaki zvezi prihaja do trenj, nesporazumov, neizpolnjenih pričakovanj, jeze. A velikanska razlika je, če se par z nesporazumi spopada z obtoževanjem, kritiziranjem, poniževanjem, ali uspe o svojih čustvih in razočaranjih govoriti spoštljivo in ljubeče. Kot opozarjata zakonca Eggerichs, sta ljubezen in spoštovanje ključna za ves zakonski odnos, ne samo med prepiri.

Pari, ki si ostanejo blizu

Najpogostejši razlog za ločitev je dejstvo, da se zakonca oddaljita. Najenostavnejši nasvet je torej – ostanimo si blizu! Ohranjajmo bližino, ki nas je povezovala kot zaljubljence ali mladoporočence. Vzemimo si čas za skupne aktivnosti, za poljub ob prihodu domov, objem pred spanjem, skupno molitev, pohvale in komplimente, besede »rad/a te imam«. Ne pozabimo preprosto uživati drug z drugim!

Pari, ki vztrajajo

Ko so igralko Jamie Lee Curtis, ki je z možem poročena že več kot tri desetletja, vprašali, kakšen je recept za zakon, ki traja, je odgovorila: »Preprosto, ne ločite se! Vztrajajte!«