Kako sina vzgojiti v pravega moškega?

Foto: Shutterstock

Se sprašujete, kako vzgojiti sina v pravega moškega? In se vam zdi to nemogoča naloga? Niste edini. Dandanes je vzgoja fantka otežena na vse mogoče načine.

Izobraževalni sistem je prežet s pretežno žensko populacijo, tudi sam sistem je naravnan na »pridne punčke«. Zapleten in poln urnik onemogoča igro zunaj. Veliko fantkov odrašča brez očeta. Vsak dan so obdani z mnogimi podobami spolnosti. Skoraj vsak film, celo risanka ima poveličanega homoseksualnega junaka, medtem ko se poudarek na prave moške izgublja …

Vse to so razlogi, da je vzgoja pravih fantov težja kot kadarkoli prej – saj mora plavati proti toku vsakdanje miselnosti. In je naporna. A kljub temu obstaja mnogo načinov, kako vašemu fantu pomagati, da odraste v samostojnega, odgovornega in pogumnega moškega. Jih udejanjate?

Fantje potrebujejo nevarnost, potrebujejo izziv in adrenalin. Čeprav na račun kakšne rane več.

Pustite mu, da se igra z fantovskimi igračami. In fantovske igre.

Pri deklicah se nam ne zdi nič nenavadnega, ko podojijo svojega dojenčka in mu preoblečejo pleničko. Ko pa se deček želi igrati s kladivom, dleto, žago in podobnim orodjem, mu to preprečujemo. Seveda so te igrače nevarnejše. A fantje potrebujejo nevarnost, potrebujejo izziv in adrenalin. Čeprav na račun kakšne rane več. Prav tako se ne ozirajo na to, ali se bodo vrgli v umazano lužo ali poteptali blato, medtem ko bodo bežali pred »napadalci« …

Pustite mu, da se umaže. Pomembno je, da poskrbite, da bo imel varne meje, potem pa naj svojo igro veselo nadaljuje kljub umazanim ali strganim hlačam.

Očetje, omogočite fantu moško aktivnost

Kampiranje. Dolge vožnje s kolesi. Izlet v neznano. Preživeti noč v naravi … Takšni podvigi mu omogočajo, da premaga svoje meje, da se zave, kaj zmore, in razvija različne veščine. Seveda se lahko odpravite tudi v muzej ali knjigarno. Vendar pa ne pozabite, da fantje radi preskušajo meje, da si dokažejo svojo moč in spretnosti. Za oblikovanje njihove samopodobe je ključnega pomena, da se preskusijo in si dokažejo, da so pogumni in močni. Omogočite jim, da to naredijo skupaj z vami, ob tem ko se počutijo varne.

Za oblikovanje fantovske samopodobe je ključnega pomena, da se preskusijo in si dokažejo, da so pogumni in močni.

Pohvalite ga

Vsakič, ko je priložnost in primeren trenutek, mu povejte, kako je močan in pogumen. Morda ima kakšno drugo posebno vrlino. Premislite, kdaj ste ponosni nanj, in mu to povejte. Če niste ravno spontan tip človeka, imejte pripravljen stavek  –  ko se bo ponudila priložnost, ga pohvalite. Fantje potrebujejo pohvalo prav tako kot obleke.

Ne bodite navijači. Pohvalite takrat, ko se res trudi in ko je pohvala primerna.

Naučite ga odgovornosti

Gotovo bo vaš fant naredil tudi kakšno napako. Se grdo obnašal ali ravnal slabo. Naučiti se mora, da vsako dejanje prinese posledico. Vaša naloga je, da mu določite posledico in vztrajate pri njeni izvedbi. Če vedno namesto njega pospravite razbiti krožnik, mu pobirate šolsko torbo, ki leži sredi tal, ali ga zagovarjate pred učiteljem, bo vedel, da se ne glede na to, kaj stori, lahko izmuzne. Zato je pomembno, da mu ne gledate skozi prste pri njegovih napakah, ampak ga nežno, a vztrajno spodbujate, da jih popravi.

Seveda vam je težko gledati, ko trpi in mu je resnično žal. A iz malega raste veliko – če bo znal popraviti svoje majhne napake, bo znal popraviti tudi večje, ki jih bo v življenju storil. Nujno pa je, da se tega zaveda in sam prevzema odgovornosti, primerne njegovi starosti.

Iz malega raste veliko – če bo znal popraviti svoje majhne napake, bo znal popraviti tudi večje, ki jih bo v življenju storil.

Ne silite ga prehitro odrasti

Ko fant odrašča, bo vedno bolj iskal naklonjenost očeta in v njem videl svoj ideal. A bo v svojem odraščanju vseeno pogosto iskal zatočišče pri mami, ki ga bo znala potolažiti. V skrbi, da ne bi postal »mamin sinček«, veliko staršev odreka to vez. A ne silimo ga, da se prehitro spremeni v pogumnega fanta, ki nikoli ne joka. Nežna vez z materjo je prav tako pomembna kot očetova trdnost.

Ne skušajte biti njegovi prijatelji

Ste njegovi starši. Mentorji in učitelji, vendar v dobi odraščanja nikoli prijatelji. Medtem ko odrašča, potrebuje varno vodstvo in meje. Otrok od vas pričakuje, da boste njegov starš. Potrebuje, da ste. To ne pomeni, da z njim ne boste imeli dobrega odnosa. Ravno nasprotno. Izpolnili boste pričakovanja, ki jih ima. In če boste svojo vzgojo dobro opravili, postali tudi prijatelji, ko odraste.

Viri: familyshare.com, www.menstuff.org, parenting.com

 

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja