Kako skupaj z malčkom pripraviti sladico?

Foto: Shutterstock

Priprava sladice z malčkom je lahko prijeten dogodek ali pa prava mala katastrofa. Sama imam kar nekaj izkušenj, saj sedaj pečem že s tretjim po vrsti in so se moja pričakovanja in standardi spustili.

Naučila sem se, da je pomembno:

1. Otrok in starš morata biti sproščena in imeti dovolj časa za pripravo. Midva sva sladico pripravljala po kosilu, ko je malček že odspal svoji dve uri dnevnega počitka. Sama sem bila dobro razpoložena in sem bila zadovoljna z delom, ki sem ga do takrat naredila, poleg tega sem uspela že skuhati in pojesti kosilo.

2. Izberemo recept, ki je preprost.

Midva sva tokrat izbrala češnjev pečenjak iz Velike slovenske kuharice (prir. in dop. s. Vendelina Ilc). Recept sem sama dan prej dobro prebrala in razmislila, kako bova skupaj delala.

Najprej sva morala pripraviti en liter izkoščičenih češenj. 16-mesečnik je rad pomagal pri puljenju pecljev od sadeža. Pri tem je veliko češenj romalo v njegova usta. Večino je pojedel kar skupaj s koščico. Ko se je naveličal puljenja pecljev, je češnje samo prelagal iz ene posode v drugo in nazaj.

Mene, ki sem ločila koščice od sadeža, pri delu to ni motilo. Veselo sva se smejala drug drugemu. Seveda sem mu vztrajno tudi demonstrirala, kako naj puli peclje. To je nekajkrat ponovil, potem pa je spet delal po svoje. Ko se je naveličal tudi tega, sem morala prekiniti izkoščičevanje in mu iti umiti roke, da ne bi naredil novih vzorcev na sedežni ali po steni. Do priprave ostalih sestavin je raziskoval po svoje; vmes se je občasno tudi vrnil k majhni mizici ter pozobal kakšno češnjo.

3. Starši lahko kontroliramo količine. Vsako od sestavin pripravimo v posebno posodico. Malček samo (bolj ali manj uspešno) presipa ali preliva vsebino v skupno posodo. Otrok praviloma tako pade v dejavnost, da se ne zmore ustaviti. Če otrok že zmore, mu damo žlico, da z njo dodaja vsebino postopoma. Če tega ne zmore, naj vsebino kar vsuje ali vlije v skupno posodo.

4. Posute ali polite sestavine so priložnost za učenje. Pri delu je šlo kar nekaj soka od češenj po mizi, pa tudi nekaj mleka se je razlilo. To sva seveda skupaj pobrisala, kar pomeni: on je dvakrat zamahnil z gobico, jaz pa sem delo dokončala.

5. Otroku je pomemben proces in ne končni cilj. Ko se je malček naveličal oz. sem presodila, da njegova dejavnost ni več konstruktivna ter ne zmorem več, sva skupno delo zaključila in sem sama dokončala.

Za konec pa še recept, če se boste pečenja lotili tudi sami ali skupaj z vašim otrokom.

Sestavine: 3,5 dcl mleka, 3 žlice kisle smetane, 3 jajca, 3,5 dl moke, 2 žlici sladkorja, 2 žlici kokosovega masla, liter črnih češenj.

Postopek: Mleko razžvrkljaj z moko, rumenjaki in sladkor v gladko testo. Otrok lahko vse sestavine meša z ročno stepalko, lahko pa uporabimo tudi električni mešalnik. Dodaš kislo smetano in trd sneg beljakov. Maso vlij na večji pekač, ki je obložen s peki papirjem. Testo posuj z izkoščičenimi češnjami. Postavi ga v vročo pečico, segreto na 200°C, program ventilator, ter peci 10 minut. Potem daj na vroče testo koščke kokosovega olja ter zapeci do zlato rjave barve. Ko je pečeno, lahko razrežeš ali razdrobiš.

Veliko veselja in užitkov ob delu ter jelu!

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja