Kako otroke navdušiti za podjetništvo – nasveti iz prve roke mladega podjetnika

Podjetništvo je v marsičem podobno hribolazenju. Foto: Jon Kanjir

Zanimanje za podjetništvo me je doletelo že zelo kmalu, ko se tega še sploh nisem zavedal. Že v prvih razredih osnovne šole sem na pločniku pred hišo postavil svojo prvo stojnico, kjer sem prodajal pobarvane plastične pokrovčke.

Začeti je potrebno skromno

Dobro se spomnim, da sem takrat zaslužil natanko sedemindvajset centov. Danes se temu smejim, takrat pa sem ponosno in navdušeno načrtoval naslednje korake. S prijatelji smo nato prodajali sok, kasneje smo celo sami izdelovali okraske in sejali paradižnik ter nato prodajali sadike. Pri enajstih letih sem dobil kokoši. Kupoval sem hrano in nato prodajal jajca. Denar, ki je pripadal ”kmetiji” s sprva šestimi kokošmi, je bil strogo ločen od mojega zasebnega denarja. Veliko sedaj zelo zabavnih spominov me veže na otroštvo s prvimi podjetniškimi koraki.

Otroku se tudi boren zaslužek zdi neverjeten dosežek, zato se mi zdi ob želji po spodbujanju podjetniške žilice pri otroku pomembno, da ga spodbujajmo k veselju, navdušenju in zagonu. Vse to mu bo pomagalo pri nadaljnjih korakih, ob tem pa gradilo njegovo osebnost.

Otroku omogočite pridobivanje znanj

Tik pred koncem osnovnošolskega šolanja sem začutil zanimanje za podjetništvo v polnem pomenu besede. Takrat še nisem znal dobro ubesediti, česa točno si želim, vedel pa sem, da me vleče v to smer. Užival sem v tem, ko sem računal stroške in prihodke ter delo in trud, ki je potreben za dosego nekega cilja.

Skozi težko pot do uspeha vsak prejme ogromno znanja, izkušenj in zares dragocenih lekcij za življenje.

Šele v srednji šoli, ko sem se pridružil podjetniškemu krožku, so se mi podjetniška obzorja zares začela odpirati. Tam sem začel resno spoznavati podjetništvo, sprva v teoriji, nato pa v praksi.

Starši lahko otroka spodbudite, da se udeleži podjetniškega krožka, če je na voljo v šoli. Prav tako so velikokrat možnosti poslušanja predavanj mnogih uspešnih ljudi, ki znanje in izkušnje mnogokrat brezplačno nesebično delijo s poslušalci. Sam sem se jih rad udeleževal, četudi velikokrat (sprva) nisem dobro razumel, o čem točno teče beseda. Nikoli ne moremo vedeti, kaj nas bo nagovorilo. Zato se prepustimo priložnostim in iz njih iztisnimo, kolikor se le da.

Pa še en prijateljski nasvet; izredno učinkovito se je izkazalo, da se ljudem, ki jih morda iz ozadja občudujemo in cenimo, predstavimo. Sam se prisilim, četudi mi je nerodno pristopiti do uspešne osebe, da to storim. Ravno iz nekaj takšnih kratkih srečanj, ko sem se na hitro predstavil in izmenjal nekaj besed s predavateljem, se je rodilo že precej čudovitih poznanstev in priložnosti za sodelovanje.

Otroka spodbujajte k vztrajnosti

Podjetništvo je tudi vzgoja ljudi, ki ne tarnajo zaradi slabih pogojev življenja, ampak se trudijo in vse pogoje izkoristijo in iz njih delajo uspehe.

Dolgo lahko naštevam mnoge prigode in s tem pridobljena znanja ter lekcije, a bolj kot to, se mi zdi pomembna ugotovitev, da kljub mnogim izzivom, ki so postavljeni na pot, ni vredno takoj odnehati. Ni važno, ali gre za življenje, kariero ali družino. Potrebno je vztrajati in se (po)truditi. Kadar se srečam z izzivi, se rad spomnim na “hribolazenje”. Pohodnik mora za dosego cilja prehoditi veliko napornih vzponov. Kljub temu, da so morda že na poti točke, kjer bi lahko odnehal, ker je že videl kakšen lep razgled, vztraja. Vztraja in mu uspe. (Predvsem) mlade je potrebno spodbujati k podjetništvu in podjetnosti. Skozi težko pot do uspeha vsak prejme ogromno znanja, izkušenj in zares dragocenih lekcij za življenje. Sodelovanje z ekipo, poslovnimi partnerji in vsemi ostalimi prinaša izkušnje na področju komunikacije in iskanja rešitev, ko pride do težav.

Kako lahko podjetništvo oblikuje otroka?

Finančna plat vsakega projekta prinaša širšo sliko delovanja ekonomije ter zasebnih in poslovnih financ. Podjetništvo niso zgolj številke in pranje umazanega denarja, kot je včasih zmotno razumljeno. Je tudi vzgoja ljudi, ki ne tarnajo zaradi slabih pogojev življenja, ampak se trudijo in vse pogoje izkoristijo in iz njih delajo uspehe. Ob tem pa aktivno sodelujejo v družbi in jo sooblikujejo.

Še en praktičen nasvet:

Zahvaljujoč digitalizaciji, je sedaj tudi na spletu iz udobja domačega kavča dostopno mnogo tečajev, s katerimi je mogoče uriti možgane, pridobivati izkušnje in nenazadnje reference za iskanje službe. Ena izmed platform, ki ponuja brezplačne tečaje je Googlova digitalna garaža. Za nekatere opravljene tečaje pridobite celo uradno potrdilo, ki je uporabno tudi pri iskanju službe. Odlična priložnost za kakovostno izkoriščanje časa za vsakega; mladega ali starejšega človeka.

Podjetništvo je lahko zares lepa priložnost izkoriščanja življenjskih priložnosti. Na tej poti, ki je včasih prijetna in zanimiva, se srečamo tudi z izzivi in napakami. Ampak ravno to dela podjetništvo zanimivo. Zavedanje, da je vsak dan nova priložnost, ki prinaša številne izkušnje, s tem pa pester in zanimiv življenjski slog.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja