Kako kontracepcijske tabletke škodujejo zakonskemu odnosu?

Thumbnail

Narava narekuje, da je zakonska zveza usmerjena v podarjanje in vzgojo otrok ter medsebojno dobro zakoncev. Če v njo posegamo, uničujemo zakonski odnos.

Tabletke spremenijo naravno delovanje zdravega reproduktivnega sistema in ga naredijo nefunkcionalnega bodisi tako, da preprečijo oploditev, ali pa tako da prekinejo življenje že nastalega otroka še preden se ta ugnezdi v maternico. Hkrati pa tabletke povzročijo velike spremembe v psihičnem in fizičnem počutju ženske, kar ima lahko izjemno negativen vpliv na odnos med zakoncema.

Telesne in duševne posledice

1. Hormoni, ki jih vsebujejo tabletke, vplivajo na to, da ženska izbere partnerja, s katerim je nezdružljiva. Študija, objavljena v Proceedings of the Royal Society B, iz leta 2008, kaže, da se ženske na tabletkah pogosteje odločajo za moške s podobnimi geni, medtem ko ženske, ki niso pod vplivom hormonske kontracepcije, izberejo moške z drugačnimi geni. Ko prenehajo jemati tabletke, zato pogosto pride do krize v odnosu.

2. Podobno lahko ženske, ki začnejo jemati tabletke šele, ko so poročene, ugotovijo, da jim mož, ki so ga izbrale, ni več zanimiv, in se začnejo zanimati za drugega moškega s podobnimi geni.

3. Izguba libida. Eden od zelo pogostih razlogov, zakaj postanejo žene nezainteresirani za svoje može, in obratno, je ta, da lahko tabletke povzročijo izgubo libida. Eden izmed mehanizmov, odgovornih za izgubo libida pri ženskah, ki jemljejo tabletke, je povečanje globulina, ki veže spolne hormone. Ta veže testosteron, ki je naravno prisoten v ženskem telesu, kar zmanjšuje ženino zanimanje za spolnost.

4. Različni fiziološki in psihološki neželeni učinki. Ti so lahko tako uničujoči za zdravje kot tudi za zakonski odnos. Npr. depresija, nervoza, porfirija, manija, halucinacije, globoka venska tromboza, rak.

Duhovne težave

Ko je Bog v središču zakonske zveze, je zakon v skladu z Božjo voljo. Z uporabo tabletke pa par govori Bogu: “Ven iz najinega odnosa. Odločila sva se, da ne bova odprta za novo življenje.” Namesto blagoslova so otroci postali nekaj, čemur se je treba izogniti za vsako ceno in kjer splav postane rezervni načrt. Duhovni kaos je v takem primeru neizbežen.

Par lahko spoštuje naravni ciklus plodnosti tako, da se v plodnem obdobju vzdrži spolnih odnosov. Ženske imajo v vsakem ciklusu le nekaj plodnih dni. Z odprtostjo do življenja mož in žena spoštujeta svojo plodnost in Boga tako, da ne postavljata ovir pred Bogom in pred spočetjem.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja