Kaj pa ti, si dovolj pogumen?

mlad_par

E-priprava na zakon je temeljita in poglobljena. Je navdihujoča in sproščena. Predvsem pa je realna – pare na poroko pripravi tako iz vidika zakramenta kot iz vidika konkretnega skupnega življenja po poroki. Zato jo vedno vodijo duhovni spremljevalci skupaj z zakonskimi pari.

E-priprava na zakon se prične s spoznavnim srečanjem, nato pa sledijo slabi trije meseci pogovorov: vsak teden par dobi vsebino in izhodišča za pogovor (juhej, vsebinska izhodišča so v video obliki!). Po pogovoru svoja spoznanja zapiše v skupini ostalih parov in voditeljev. Na ta način se par spoznava in raste, z izkušnjami drugih pa se bogati in odkriva tudi druge poglede in izkušnje. Zaključek te priprave pa je z zelo vsebinsko bogatim zaključnim vikendom. 

Voditelji ves ta čas pare spremljajo, vodijo in so na voljo za pogovor. Z vsem tem pa, kot dodatni bonus, tudi sami rastejo. Večina voditeljskih parov jima tudi sama izkušnjo e-priprave na zakon. 

Tokrat so nam voditelji zapisali nekaj spodbudnih besed o tem, kaj so sadovi dobre priprave na zakon. 


Z Urško sva bila pred desetletjem udeleženca e-priprave. Danes lahko rečem, da je najin zakon, najin odnos rezultat tudi dobre priprave, dobrega spoznavanja drug drugega pred vstopom v sveti zakon. Ker sva par začela kot najstnika, ko sva imela časa in energije veliko več kot danes, sem vesel, da sva ga izkoristila za postavitev trdnih temeljev najinega odnosa, predvsem pa, da sva pred poroko resnično dobro poznala najina stališča od enostavnejših tem kot je npr. iskanje razlik med nama, do bolj globljih tem o veri, spolnosti, starševstvu, itd. In pri tej raznovrstnosti tem nama je pomagala e-priprava, s katere sva odšla zadovoljna, z občutkom, da sva naredila en dober korak naprej v najinem odnosu. Verjamem, da nama je marsikateri nesporazum zaradi dobre priprave na sveti zakon in skupaj z milostmi svetega zakona prihranjen. Priporočam vsem parom, ki hrepenijo po lepem in bogatem zakonu.

Matej


Vsebina e-priprave na zakon je vsekakor aktualna tudi za poročene pare. Največ vredno je seveda to, da naju spodbuja k rednemu in poglobljenemu pogovoru, za katerega nama ob treh otrocih pogosto zmanjka časa. Ob branju prispevkov mladih parov se je prav lepo spominjati tudi najinih začetkov, najinih korenin, najine zaroke, gradnje temeljev za najin zakon, ozaveščati in osmišljati najine pretekle odločitve … Čudovito pa je tudi videti vse te mlade, ki so se v pripravi na zakon odločili odriniti na globoko in jih spremljati v njihovi rasti, na njihovi poti približevanja drug k drugemu. Veseli me, ko vidim, da gradijo svojo „hišo na skali“.

Urška


Zakrament sv. zakona je pomemben mejnik v vajinem življenju. Zato je smiselno posebno pozornost nameniti tudi duhovni pripravi na tako poseben dogodek. Prav e- priprava je odlična priložnost za to. Ponuja vama vedno nove in nove teme, ki dajejo odlične iztočnice za skupen pogovor, ki je v zakonu še kako pomemben.

Pred leti sva bila tudi sama zadovoljna udeleženca tega programa, ker nama je pomagal zgraditi temelje za nadaljnjo skupno pot ter nama dal smernice za dobro komunikacijo v zakonu. Super se nama je zdelo tudi to, da sva si lahko razmišljanja podelila še z ostalimi pari na tečaju. Včasih odigra pomembno vlogo že samo zavedanje, da v neki dilemi ali težavi nisi sam. Tudi v času po poroki sva se tega močno zavedala. Zato sva oba imela željo, da se vključiva v zakonsko skupino, ki jo še danes z veseljem obiskujeva, saj je to za naju neke vrste »nadaljevalni tečaj«, ki naju spodbuja k pogovoru in namenjanju časa drug drugemu.

Zaradi vseh pozitivnih izkušenj, ki mi jih je dala e-priprava, jo toplo priporočam vsakemu paru, ki mu ni dovolj le površinska priprava, ampak si želi odriniti bolj na globoko.

Janja


Možje,

da se danes poročiš, potrebuješ pogum, ki ga premore le ta, ki s fanta dozori v moža.

Obljubiti zvestobo v dobrem in slabem, v bolezni in zdravju ter obljuba ljubezni in spoštovanja dokler ti bo dano živeti, terja celega človeka.

Tekom e-priprave pred 7 leti sem bil presenečen o čem vsem sem se moral pogovarjati s svojo bodočo ženo, obenem pa sem se še bolj začel zavedati pomena pogovora za dober odnos in dober zakon. Danes, ko sodelujem v vlogi enega izmed voditeljev, me veseli, da med prijavljenimi pari vidim toliko mladih, ki imajo pogum in svoj čas namenijo iskreni pripravi na zakrament svetega zakona. Verjamem, da bo tako kot nama tudi vam to ena boljših popotnic za izzive, ki nam jih prinaša skupno življenje.

Kaj pa ti, si dovolj pogumen?

Klemen


E-priprava na zakon je fina tudi po več kot desetih letih zakona, ko ti je marsikaj že jasno iz prakse, po drugi strani pa marsikaj odrineš tudi nekoliko na stran in pozabiš. Ob treh otrocih tudi ni najlažje najti časa za resen pogovor, zato je e-priprava več kot dobrodošla spodbuda za to, da si vzameš čas in se pogovoriš o resnih temah, kot so odnos do najinih družin, zgodovina najinega odnosa, najino čustvovanje in pogovor … Nenazadnje pa so nama v vzpodbudo in pomoč za izboljšanje najinega odnosa tudi izkušnje mladih parov, ki si jih vsak teden podelimo preko spleta. Po nekaj manj kot polovici priprave tako lahko zapiševa, da nama je e-priprava na zakon dala dodatnega zagona in naju še tesneje povezala.

Leon in Metka

foto: storyblocks.com

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja