Je hormonska kontracepcija res varna?

Thumbnail

Prepričujejo nas, da je hormonska kontracepcija učinkovita in varna. Trdijo, da je to najboljša zaščita tako v smislu preprečevanja nosečnosti kot varovanja našega zdravja. Zaradi njene dostopnosti je na veliko predpisujejo ženskam že od najstniške dobe dalje.

Tako kot vsa zdravila tudi hormonska kontracepcija prinaša številna tveganja. Pri zdravljenju velja oz. naj bi veljalo, da zdravilo uporabimo le takrat, ko pričakovane koristi pretehtajo morebitna tveganja. Pa je tudi pri hormonski kontracepciji tako?

V zadnjih letih so v kontracepcijskih tabletkah precej zmanjšali odmerke hormonov, s čimer so uspeli doseči tudi zmanjšanje neželenih učinkov. Pa vendar neželeni učinki ostajajo. Mnoge ženske ob jemanju hormonske kontracepcije čutijo slabosti, glavobole, zmanjšano spolno poželenje, so depresivne, imajo neredne krvavitve … Bolj prikriti pa so tisti učinki, ki jih ne opazimo: možnost tromboze, hipertenzije, kapi, pljučne embolije, motnje v delovanju jeter, tumorji, rak na dojkah …

Urejanje ciklusa

Hormonsko kontracepcijo predpisujejo vedno mlajšim dekletom. Najstnicam jih radi predpisujejo za zdravljenje aken (kljub temu, da obstajajo bolj zdrave in učinkovite alternative) in z namenom »urejanja« ciklusa ali preprečevanja nosečnosti.

V puberteti je povsem normalno in običajno, da ciklusi še niso urejeni, saj se hormonsko ravnotežje šele vzpostavlja. Včasih traja par let, da se ciklusi uredijo, in zato ni nobene potrebe, da bi v to umetno posegali.

V puberteti ciklusi zelo nihajo, vendar se sčasoma uredijo. V večini primerov poseganje v vzpostavljanje hormonskega ravnovesja ni upravičeno.

Na mestu pa je tudi vprašanje, kaj pomeni, da je ciklus urejen? To, da ima ženska redne krvavitve na 28 dni? Ali to, da ji dolžina ciklusa ne niha?
Ne eno ne drugo ni nekaj, kar bi opisali kot »normalno«. Za normalno dolge cikluse se smatrajo ciklusi, ki so dolgi od 25 do 35 dni. Zelo redke ženske imajo namreč 28-dnevne cikluse.Tudi za dolžino cikla je normalno, da niha. Le pri 30% žensk dolžina ciklusov niha za manj kot 8 dni. Torej je teorija o konstantnem 28-dnevnem ciklusu povsem brez osnove.

Poleg tega gre za popolno zavajanje, da se s hormonsko kontracepcijo ciklusi uredijo. Ob jemanju le te je telo v stanju navidezne nosečnosti – v nosečnosti pa vemo, da ciklusov ni. Tako tudi ob jemanju hormonske kontracepcije ciklusov ni, saj so jajčniki v fazi “mirovanja”. Tabletke dajejo zgolj lažen vtis, da ima ženska urejene cikluse. Krvavitve, ki nastanejo ob premoru med jemanjem tabletk, niso menstruacije, so le odtegnitvene krvavitve, ki nastanejo zaradi padca hormonov, ker ženska preneha jemati tabletke ali jemlje tabletke brez hormonov. Kaj potem takem tabletke sploh urejajo?

Ob vsem tem pa je najbolj sporno dejstvo, da se kontracepcijo brez pomisleka predpisuje mladim dekletom, ki šele odraščajo. Namesto, da bi jim dali možnost, da se njihovi ciklusi uredijo v skladu z ritmom narave, da bi počakali, da se vzpostavi hormonsko ravnovesje, jim le tega rušimo z umetnim poseganjem v telo.

Rak na dojkah

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je leta 2005 uvrstila kontracepcijske tabletke v prvo kategorijo tveganj za nastanek raka na dojki. Zaskrbljujoči so tudi izsledki raziskave, ki je pokazala, da je tveganje za nastanek raka na dojkah (ki je mimogrede daleč najbolj pogosta oblika raka pri ženskah) še posebej izrazito (za 44% povečano) pri ženskah, ki začnejo z jemanjem oralne kontracepcije že pred prvo nosečnostjo.(1) Za primerjavo: v prvi skupini tveganj za nastanek raka sta tudi azbest in tobak, pa noben zdravnik ne promovira azbesta ali kajenja tobaka kot varnega in celo priporočljivega.

Kontracepcijske tabletke povečajo tveganje za raka na dojkah. Kako potem lahko trdijo, da je njihova uporaba varna?

Spolna vzgoja

Predvsem starši bi se morali zamisliti, kaj pomeni otroka poučiti o odgovorni spolnosti.

Namesto da jih učite natikanja kondoma ali jemanja tabletk, jih raje naučite, kaj pomeni stopiti v intimen odnos z nekom.

Namesto da jih strašite z nosečnostjo, jim raje pokažite, v kakšno ranjenost vodi nepremišljena spolnost.

Namesto da bi jim ponujali rešitve, jim prisluhnite, kaj potrebujejo, kaj želijo, česa se bojijo. Naj ne iščejo občutkov sprejetosti v seksu z nekom, ki ga niti ne poznajo, pač pa pri vas in tistih, ki jih imajo zares radi.

Naučite jih prisluhniti sebi, naučite jih ljubiti, naučite jih reči Ne, usmerjajte jih k iskanju pravih informacij, ne pridigajte jim in jih ne kritizirajte. Tako se bodo naučili ljubiti sami sebe in odgovorno vstopati v odnose.

Komentarji

 1. žaba, evo, spet odvisno od tega, kaj je zate “urejanje ciklusa” – to, da dobiš krvavitev (pismo, saj niti menstruacija ni!!!!) takrat, ko si jo sama zbereš?

  Zame je urejanje ciklusa to, da imam sama svoj lasten “normalen” ciklus, z ovulacijo, PMSjem in vsem, kar spada zraven. To, da mi pa zavre ovulacijo, pa zame ni “urejen ciklus”, ampak “osoten ciklus”!

 2. urejen ciklus s pomočjo kontracepcijskih tablet naj bi bil urejen ciklus po prenehanju jemanja kontracepcijskih tablet. Povej mi kaj pa naj bi zate bil normalen ciklus? 14 dni trajajoča menstruacija na vsake tri mesece?

 3. 14 dni trajajoča menstruacija ni normalna Da so pa ciklusi na daljše obdobje pa še ne pomeni, da niso normalni. So pač daljši. Saj taki so tudi moji, pa zaradi tega nimam nobenih težav, tudi zanosila sem čisto normalno. Če bi pa mislila, da moram imeti cikluse na 28 dni, bi se pa verjetno precej sekirala 🙂

  Me pa zanima, zakaj so imele praktično vse moje kolegice, ki so jemale KT, potem težave, ko so prenehale z njimi in se jim ciklusi kar dolgo niso povrnili? Po tvoji teoriji bi morale pa ja imeti urejene cikluse, a ne žaba?

 4. Normalno ni niti, da imaš menstrucijo enkrat na 3 mesece, potem pa spet čez 6 mesecev itd.

  Ponavadi po daljšem jemanju kt traja kakšne 3 mesece, da se menstruacija uredi.

  Glej nevem točno kakšne težave vse so imele tvoje kolegice, ker mi vseh podatkov pač nisi povedala. Lahko ti pa povem, da sem jaz jemala KT zaradi neurejene oz. predolge menstruacije in se mi je po prenehanju jemanja ciklus popolnoma uredil, tako da ti iz svoje izkušnje povem, da dejansko pomaga.

 5. Če imaš menstruacijo enkrat na pol leta, je s tabo verjetno hormonsko nekaj narobe – in KT tega ne bodo kar odpravile kot čudežne tabletke. Ja, ko jemlješ KT, imaš seveda občutek, da je vse OK, saj poješ eno škatlico, pa dobiš krvavitev, pa naslednjo in tako naprej. V resnici ti pa sploh ne bi bilo treba čakat vmes, bi lahko BP jemal KT kar naprej (in nekatere ženske to tudi počnejo).

  Super, žaba, da so tebi KT pomagale in imaš zdaj redne cikluse. Izkušnje nekaterih uporabnic so res take; ne gre pa zanemariti izkušenj uporabnic, ki po jemanju KT želijo zanositi, pa ciklusa kar noče in noče biti.

  Ampak, ko ginekologi govorijo o “urejanju ciklusa”, večinoma mislijo na čas jemanja tabletk, ne pa po prenehanju jemanja.

 6. Ja seveda je narobe in velikokrat se uporabijo ravno KT, da se zadeva reši 😉 ker KT so hormonske tabletke veš 😉

  če ciklusa ni in ni, to ponavadi ni problem jemanja KT, temveč je treba iskati vzrok drugje.

  Ciklus naj bi se uredil po prenehanju jemanja.

 7. Ah dej no žaba, nehi nas hecat tukaj… Ja, seveda vem, da so KT HORMONSKE… Vem pa tudi, da delujejo DOKLER jih jemlješ in ne še 20 let po tistem, no…

  Super, da so se ti ciklusi uredili. Ne vem, kakšne si imela prej. Ne vem, koliko si stara. In ne vem, mogoče bi se to pa uredili tudi v primeru, da ne bi bila na KT?

  Ženske, ki imajo probleme s ciklusi – recimo, da nimajo ovulacije, ali pa da imajo kratko fazo rumenega telesca ali pa policistične jajčnike, endometriozo in podobne probleme, z jemanjem KT začasno rešijo probleme s samim ciklusom; ne bo pa ženska, ki prej ni imela ovulacij, zaradi pol leta jemanja KT kar naenkrat spontano ovulirala ko neha jemat KT.

  Mah, saj sama ne vem, zakaj še sploh odgovarjam na take bučke…

 8. V začetku se mi je zdelo vse tako preprosto. Zdaj sem spremenila svoje mnenje. Draga dekleta, če se imate vsaj malo rade, poiščite drugo alternativo, KT niso v redu, še najmanj pa iz zdravstvenega vidika.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja