»Imela sem splav in ne mislim se zanj opravičevati!«

Foto: Shutterstock

V organizaciji Planned Parenthood, ki je največji ponudnik splavov v ZDA, so se odločili, da v državi Iowa načrtno pospešijo promocijo splava. A v državi Iowa je v zadnjih letih močno prisotno pro-life gibanje. Prebivalci Iowe splavu niso naklonjeni, na kar kaže tudi dejstvo, da je leta 2016 93 od 99 okrajev v državi glasovalo proti kandidatu za predsednika, ki je bil podpornik splava.

Država Iowa je leta 2017 sprejela zakon, s katerim prepoveduje pozne splave po 20. tednu nosečnosti. Organizacija Planned Parenthood je tako skozi zadnja leta doživela velik finančni udarec in celo zaprla nekaj svojih klinik po državi.  A gibanje za življenje je šlo še dlje, saj je z obsežno raziskavo dokazalo, da je splav sporen že mnogo prej kot v 20. tednu, saj je to umor človeka, ki mu že bije srce.

Guverner države Iowa je na podlagi tega dejstva v lanskem letu podpisal zakon, ki prepoveduje splav po 6. tednu nosečnosti, ker takrat spočetemu otroku že bije srce. Ta meja pa je pogosto presežena prej, kot večina žensk sploh ugotovi, da so noseče.

Javno dobro ali finančna korist?

To pa za organizacijo Planned Parenthood zagotovo pomeni še večji finančno okrnitev. Kot je bilo pričakovati, je tudi že vložila predlog za ustavno presojo tega zakona in tako njegovo usodo postavila v roke sodišča. Kot direkten odgovor na ta zakon pa je Planned Parenthood v začetku januarja pričela z obsežno kampanjo #SayAbortion, kjer na reklamnih panojih promovira splav. V svojem sporočilu za javnost so zapisali, da je kampanja odsev resničnega mnenja vseh prebivalk v državi Iowa, ki so proti temu 6-tedenskemu protiustavnemu in nevarnemu zakonu. S kampanjo naj bi želeli ponovno vzpostaviti dober dostop žensk do splava.

Na prvi pogled zelo »prijazno« in »požrtvovalno« dejanje te organizacije, pa se hitro sprevrže v laž, ko seštejemo 1 in 1. V kolikor bi si ta organizacija res želela širiti pozitivno sporočilo glede splava vsem v državi, bi morala reklamna kampanja doseči vse okraje v državi. A glede na njihovo sporočilo za javnost lahko ugotovimo, da bodo reklamni panoji locirani zgolj in samo v mestih in krajih, kjer ima ta organizacija svojih preostalih 8 centrov za splave. Torej je reklamna kampanja zadnji obupni poizkus te organizacije, da (finančno) ne potone popolnoma.

 

Kaj pa ženske in njihove resnične zgodbe?

Dejstvo pri vsem tem pa je, da so na reklamnih panojih resnične ženske, ki so opravile splav. V veri, da bodo s sodelovanjem v tej kampanji pripomogle k »ozaveščanju« ljudi, so se bile pripravljene v celoti razgaliti pred vsem svetom. Svoje podobe in zgodbe so v okviru kampanje delile tudi na socialnih omrežjih. Tako lahko v njihovih izpovedih preberemo stavke kot so »splav je normalen, splav je samo zdravstvena oskrba in ni mi žal, da sem postavila sebe na prvo mesto.« ali pa »splav je preprost, kot bi govorili o kolonoskopiji«.

Opravljanje splavov je postala zelo dobičkonosna dejavnost, pri čemer je ženska delovni objekt in nerojeni otrok odpadni material. To pa pomeni, da so vse te ženske z bolečo rano splava, ki jo v svojih izkušnjah tudi kažejo, v trenutku, ko so se pojavile v kampanji, postale zgolj orodje za zaslužek neke organizacije, ki ji ni mar ne zanje, ne za njihove zgodbe, še manj pa za njihove nerojene otroke.

Čeprav se organizacija Planned Parenthood na vse kriplje trudi splav prikazati kot osnovno človekovo pravico, kot del osnovne zdravstvene oskrbe in del vsakdanjega življenja, na drugi strani vse več Američanov splav prepoznava kot »namerno ubijanje samostojne in unikatne osebe, ki že ima svoje pravice«. Prebivalci Iowe tako menijo, da gre za nepotrebno zapravljanje denarja za kampanjo, saj splav nikoli ne more biti »del vsakdanjega življenja«, ampak nameren umor nerojenega otroka, pa naj si bo to pri 6. ali 16. tednih.

Vir: liveaction.org

 

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja