Igra hvaležnosti ali kako otroke navdušiti za delo

Vir: Shutterstock

»Otroci.« »Hišna opravila.« »Igra.« »Hvaležnost.« Velikokrat se nam zdi, da ti pojmi niti v sanjah ne bi mogli biti povezani. A mogoče le ni tako brezupno.

Velik izziv, s katerim se soočajo sodobni (še posebej mestni) starši, je, kako otrokom privzgojiti veselje do dela in hvaležnost za to, kar drugi naredijo zanje. Mnogim to ne uspe, posledica pa so razvajeni in nehvaležni otroci (ter kasneje mladostniki, odrasli), ki so prepričani, da so že s svojim obstojem upravičeni do denarja (žepnine, plače, socialnega varstva) in uslug drugih ljudi. Hkrati pa prezirajo delo in vse ostalo, kar jim je neprijetnega.

Za vzgojo za hvaležnost in veselje do dela skorajda nikoli ni prezgodaj.

Takšni otroci v odraslost vstopajo seveda popolnoma nepripravljeni na izzive sodobnega življenja in dela. Veliko bolje gre tistim (pa tudi veliko prijetneje je z njimi sobivati), ki so navajeni delati za svoj uspeh in cenijo tudi trud ljudi okrog sebe.

Za vzgojo za hvaležnost in veselje do dela skorajda nikoli ni prezgodaj, če je le prilagojena otrokovi stopnji razvoja. Stavki, tipa: »Moral bi biti hvaležen, da imaš posteljo, ki si jo lahko postelješ,« ali: »Pojej svojo hrano, saj v Afriki otroci stradajo,« v otroku ne bodo dosegli zaželenega učinka. Kaj torej lahko naredimo?

Predstavljamo nekaj idej, kako v treh korakih otrokom delo predstaviti kot igro in jih ob tem učiti tudi hvaležnosti.

Korak št. 1: Otroke poprosimo za pomoč, skupaj določimo njihove naloge

Že zelo majhne otroke lahko poprosimo, da sodelujejo z nami in nam pomagajo pri domačih opravilih. Prej ko začnemo, lažje bo. Večina bo zelo vesela, da se lahko »igra odraslega« in dela to, kar delata očka in mamica. Seveda ni vsako delo primerno za vsako starost. V pomoč nam lahko služi tale seznam opravil po starosti:

Otroci od 2. leta dalje lahko:

 • pospravijo oz. odstranijo igrače,
 • natresejo hrano hišnemu ljubljenčku,
 • nesejo oblačila v koš za umazano perilo,
 • brišejo (ali vsaj poskušajo brisati) prah s polic,
 • zložijo na kup knjige, revije ipd.

Otroci od 4. leta dalje lahko:

 • posteljejo svojo posteljo,
 • izpraznijo koš za smeti,
 • pometejo tla,
 • razvrstijo spodnje perilo,
 • zložijo posodo iz pomivalnega stroja,
 • zalivajo rože itd.

Vsako delo seveda ni primerno za vsako starost.Otroci od 6. leta dalje lahko:

 • pospravijo svoje obleke in perilo,
 • očistijo umivalnik, korito in pult,
 • sesajo prah,
 • grabijo listje itd.

Otroci od 8. leta dalje lahko:

 • zložijo obleke,
 • naložijo posodo v pomivalni stroj,
 • odnesejo smeti v kontejner,
 • očistijo tuš in banjo itd.

Otroci od 10. leta dalje lahko:

 • pomijejo posodo (ročno ali v stroju),
 • očistijo kopalnico,
 • umijejo okna,
 • operejo oblačila,
 • zlikajo perilo,
 • očistijo kuhinjo,
 • preoblečejo posteljo itd.

Korak št. 2: Izdelajmo zabavne pripomočke in čiščenje spremenimo v igro

Nihče, tudi odrasli ne, ne delamo z veseljem stvari, ki so nam mučne. Zakaj ne bi torej čiščenja in drugih hišnih opravil otrokom približali z zabavo in igro?

Ena izmed idej je, da skupaj z otroki v trgovini nakupimo pripomočke za njihov lastni set pripomočkov za čiščenje. Še posebej majhni otroci bodo nadvse ponosni, da bodo imeli svojo živopisano košaro čistil in krtač.

 

Domača opravila lahko spremenimo v igro na najrazličnejše načine. Lahko si postavimo časovni izziv, nastavimo alarm in poskusimo neko delo narediti do tedaj. Med bratci in sestricami lahko spodbudimo nekaj prijateljske tekmovalnosti, kdo bo pospravil več igrač v svoj koš. Skrijmo nekaj kovancev po stanovanju in otroku postavimo izziv, da ga počisti tako dobro, da bo našel vse. Prižgimo glasbo. Za začetek spodbujajmo še posebej tista opravila, ki so otrokom ljubša. Predvsem pa: z otroki raje pospravljamo večkrat za kratek čas, lahko tudi vsak dan, kot enkrat na teden za več mučnih ur.

Možnosti za igro je nešteto. Navdih za še kakšno idejo najdemo na primer tukaj, tukaj in tukaj.

Korak št. 3: Igrajmo se igro hvaležnosti za domača opravila

Ni potrebno, da vedno pospravljamo in čistimo skupaj z otroki, vendar je priporočljivo, da to delamo čim pogosteje. Samo tako jim namreč lahko damo zgled in jih animiramo za delo.

Med delom si vsi skupaj zastavimo izziv, da najdemo nekaj, za kar smo pri opravilih lahko hvaležni. Začnemo lahko s čim precej trapastim, kot je na primer: »Hvaležen sem za človeka, ki je izumil metlo za pomivanje, zaradi česar ne rabim celotnih tal drgniti na vseh štirih.«

Otroke bomo učili, da vsak trenutek v življenju ni namenjen le zabavi ali tistemu, kar nam najbolj paše, ter da se svet ne vrti samo okoli njih.

Prvič bo verjetno nekoliko nenavadno, vendar lahko to kar hitro postane zabavna igra in navada. Lahko se izmenjujemo in poskušamo drug drugega prekositi v izvirnih izrazih hvaležnosti. Veliko jih bo sproščenih in zabavnih, marsikateri tudi precej globok, vsi pa bodo v sebi nosili vsaj kanček resnice.

Brez zadržkov otrokom tudi priznajmo, da vsa opravila niso niti lahka niti prijetna. Vsak ima stvari, ki jih ne počne z užitkom. A tudi v njih lahko najdemo zanimive razloge za hvaležnost, na primer: »Ne maram čiščenja tal, a sem hvaležen, da hrano, ki jo naš dojenček zmeče na tla, zvečine počisti naš pes.« Ali pa: »Res ne maram čiščenja školjke, a sem hvaležen za dolgo držalo na WC krtači!«

Ob vsem tem bodo otroci dobivali drugačen odnos do hišnih opravil in dela nasploh. Učili jih bomo, da vsak trenutek v življenju ni namenjen le zabavi ali tistemu, kar nam najbolj paše. Da se svet ne vrti okoli njih. Da se da živeti (in delati) v trenutku ter ne ves čas razmišljati, koliko je še do takrat, ko bomo šli lahko početi nekaj bolj prijetnega …

A da bo vse to uspelo, je nujen pogoj, da smo otrokom zgled – z dejanji, ne le z besedami.

Povzeto po: ModernParentsMessyKids.com

Brezplačen za vse, ki ga potrebujejo. Z vašo podporo.

Ne zmorejo vsi plačati za kakovostne in poučne vsebine, zato so naši članki brezplačni za vse obiskovalce portala iskreni.net. Če ste med njimi, vabljeni, da nas še naprej berete brezplačno.

Če pa ste med tistimi, ki si na srečo lahko privoščite tudi nekaj več, vabljeni, da naše delo finančno podprete in prispevate k večji kakovosti življenja posameznikov in boljšim odnosom v slovenskih družinah.

Odločite se za enkratno ali mesečno donacijo v poljubnem znesku. Vsak prispevek šteje!

Doniraj

Lahko pa postanete tudi naš naročnik in z enim paketom dostopate do zaklenjenih vsebin in izobraževalnih oddaj s področja medsebojnih odnosov, vzgoje, osebne rasti in financ.

Preveri pakete in se naroči

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja