»Dojenje ni dobro le za otroke, ampak tudi za trajnostni razvoj«

Thumbnail

Od 1. do 7. avgusta obeležujemo svetovni dan dojenja. Letošnji poudarek je pomen dojenja za trajnostni razvoj.

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je ob letošnjem tednu dojenja opozoril, da materino mleko ni le dragocen vir za dobro otroka, ampak je dojenje pomembno tudi z vidika blagostanja planeta.

»Če govorimo o okoljski pravičnosti, o tem, da naj človeštvo zmerno, učinkovito in smiselno rabi vire, ki so na voljo vsem živim bitjem, velja, da je človeško (materino) mleko namenjeno človeškim otročičkom … Odgovorno ravnanje z viri pomeni tudi omogočanje in varovanje dobrih praks dojenja,« so poudarili na NIJZ.

Strokovnjaki z NIJZ  so prepričani, da moramo kot družba podpirati matere, ki se odločijo svoje otroke dojiti. Med ukrepe za pomoč in podporo dojenju naštevajo večjo informiranost tako bodočih mater in očetov kot širše družbe, ustrezno podporno mrežo in boljše pogoje za izvajanje dobrih praks dojenja.

»Delovanje s ciljem, da bi matere, ki se tako odločijo, lahko polno in ustrezno dolgo dojile dojenčke, je soodgovornost zdravstvenih in drugih strokovnjakov, delodajalcev, ožje in širše družine, prijateljev, lokalne skupnosti; je zavezujoča naloga družbe in predstavlja tudi naložbo za dobro prihodnost,« je povedala dr. Zalka Drglin z NIJZ.

Več si lahko preberete na spletni strani NIJZ.

Foto: i.telegraph.co.uk

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja