ESČP reklo ne Fincu, ki je spremenil spol in želel ostati poročen

Thumbnail

Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) je v sodbi v primeru Hämäläinen v. Finska znova potrdilo, da pri nepriznavanju zakonske zveze med osebama istega spola ne gre za kršenje človekovih pravic, in opozorilo, da države niso dolžne redefinirati zakonske zveze.

Pritožnik v primeru je bil 51-letni Finec, ki si je v želji, da bi postal ženska, leta 2006 spremenil ime, leta 2009 pa prestal operacijo za spremembo spola. Ves ta čas je bil poročen. Po operaciji je želel, da država prizna njegovo spremembo spola, hkrati pa mu še naprej priznava zakonsko zvezo.

Po finski zakonodaji državljan sicer lahko spremeni spol in zato dobi novo identifikacijsko številko, vendar ne pozna zakonske zveze istospolnih parov. Le-ti imajo možnost sklenitve registrirane partnerske skupnosti. Zato je država omenjenega pritožnika postavila pred izbiro, ali pred državo ostane moški ali pa se loči od svoje žene in z njo registrira istospolno skupnost.

To odločitev Finske je transseksualec doživel kot kršenje svojih pravic, zato se je pritožil na Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu. Le-to je julija razsodilo v prid Finske, saj 8. člena Konvencije človekovih pravic in temeljnih svoboščin Sveta Evrope ni mogoče interpretirati kot dolžnost držav, da redefinirajo zakonsko zvezo, tako da vključuje tudi istospolne pare. Biti poročen z osebo istega spola torej ni človekova pravica, države pa imajo legitimno pravico, da zakonsko zvezo ohranijo rezervirano za heteroseksualne pare.

Vir: European Center for Law and Justice

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja