Zakonska zveza ni več samo skupnost moškega in ženske, otroke bodo lahko posvajali tudi istospolni pari

Vir: Shutterstock

Ustavno sodišče Republike Slovenije je danes objavilo svojo odločitev, sprejeto že 16. junija 2022, da je dosedanja zakonodajna ureditev, ki je določala, da lahko zakonsko zvezo skleneta le moški in ženska ter da istospolna partnerja, ki živita v formalni partnerski zvezi, ne moreta skupaj posvojiti otroka, v neskladju z ustavno prepovedjo diskriminacije.

Odločilo je še, da se do odprave ugotovljene protiustavnosti šteje, da je zakonska zveza življenjska skupnost dveh oseb ne glede na spol in da lahko istospolna partnerja, ki živita v partnerski zvezi, skupaj posvojita otroka pod enakimi pogoji kot zakonca.

Do odločitve je prišlo na podlagi pritožb dveh istospolnih parov, ki v upravnih postopkih in pred sodišči nista uspela z zahtevo za sklenitev zakonske zveze oziroma za uvrstitev na seznam potencialnih kandidatov za skupno posvojitev.

So bili istospolni pari res diskriminirani?

Istospolnim parom je bilo do sedaj omogočeno, da sklenejo partnersko zvezo, ki je imela na vseh pravnih področjih enake pravne posledice kot jih ima zakonska zveza med moškim in žensko. Prav tako jim je bila omogočena vzpostavitev skupnega starševstva na način, da je eden od partnerjev posvojil otroka drugega partnerja (t. i. enostranska posvojitev).

V vseh pogledih pa je ustavno sodišče s svojo razsodbo poteptalo voljo ljudi, ki so na zadnji dveh referendumih jasno izrazili svoje mišljenje, da je zakonska zveza z zakonom urejena življenjska skupnost moža in žene in da otrok potrebuje mamo in očeta. V obeh primerih (leta 2012 in 2015) je ustavno sodišče potrdilo, da zakonska zveza med moškim in žensko ni protiustavna.

Čeprav mnogi mediji pozdravljajo, da smo z današnjim dnem vstopili v bolj “enakopravno” in “vključujočo” družbo, pa vemo, da se je z odločitvijo ustavnih sodnikov “uradno” izničila edinstvenost zakonske zveze, ki temelji na spolni razliki, prav tako pa družine, ki je kraj, kjer se izražajo razlike med spoloma, kjer otroci vedo, od kod prihajajo, in kjer čutijo tako materinsko kot očetovsko ljubezen.

 

Kako se otroci v istospolnih družinah zares počutijo, si lahko preberete na tej povezavi, vsem izjavam pa je skupno to, da so danes kot odrasli razočarani, utrujeni in zaskrbljeni zaradi stalnega ponavljanja refrena, da otrokom v istospolnih družinah “nič ne manjka” in da “šteje samo ljubezen”. Sami so namreč doživljali zmedo identitete, močan primanjkljaj enega od starševskih likov in si želeli, da bi lahko živeli v družini, kjer sta prisotna oče in mama. Nekateri so to prikrajšanost v polnosti spoznali šele ob lastnem možu in otrocih.

 

Prav tako nam praksa iz drugih držav jasno kaže, da tovrstne zakonodajne spremembe s seboj prinašajo še množico drugih sprememb, ki se bodo dotikale prav vseh, še najbolj pa naših otrok: še bolj intenzivno spreminjanje šolskih učbenikov, uvajanje programov in delavnic na temo homoseksualnosti in spreminjanja spolov, še več nestrpnosti do drugačemislečih itd.

 

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Komentarji

 1. Sprašujem vse tiste, ki bodo ta članek prebrali in bodo komentirali, koliko otrok ste vi do sedaj rešili, npr. v korona času, ko so bili otroci in mladi v duševnih stiskah, imeli težave z učenjem, ker so bile šole zaprte pol leta vsega skupaj?

  Vprašala bi vse, kolikokrat ste poklicali policijo in CSD, ko ste videli in opazili, da v vaši soseščini tepejo otroke, jih maltretirajo, jih žalijo v njihovih družinah, se starši drogirajo, zapravljajo denar in kockajo, kofetkajo cele dneve, kolikokrat ste poklicali CSD in policijo, ko ste videli in opazili pijanega očeta ali mamo, ki ne skrbijo dovolj za svoje otroke? Verjetno nikoli in tudi nikoli ne boste.

  Kje je bil Aleš Primc s svojim Za otroke gre, ko je čedalje več otrok in mladih med korona časom imelo duševne stiske, kje je, ko ni dovolj prostora za zdravljenje otrok in mladostnikov, ni dovolj pedopsihiatrov, psihoterapevtov, kliničnih psihologov in psihiatrov.? Čakalne dobe za otroke in mladostnike so nesramno in grozno dolge. Zakaj se ni tukaj angažiral?

  Rada bi povedala, da delam z mladoletnimi prestopniki, ves čas od srednje šole sem bila prostovoljka na veliko področjih, tako da imam zelo veliko izkušenj. Vsi mladoletniški prestopniki izhajajo iz hetero družin, a ni zanimivo? Vsi zanemarjeni, pretepeni, zlorabljeni otroci, otroci iz družin narkomanov, kockarjev in alkoholikov izhajajo iz hetero družin.

  In pazite, vsi geji in lezbijke so se rodili v hetero družine v Sloveniji, mar ne, ker do sedaj ni bilo posvojitve otrok istospolnim parom, kajne? Kaj pa potem to? Kako to da hetero starši vzgojijo geje in lezbijke?

  Kdo vam daje pravico, da se vtikate v otroke, ki sploh vaši niso? Od kod vam ta pravica? Vsak oče, mama družina mora poskrbeti za svoje otroke in to je to. Če se v soseščini, na šoli dogaja kaj, kar je kaznivo dejanje, smo pa vsi dolžni prijaviti, je tako?
  Da boste pa vi odločali o življenju drugih otrok, o, to pa ne bo šlo.

  Ste prebrali na rtvslo.si, kaj se dogaja z otroci sirotami iz Ukrajine v Sloveniji blizu Postojne, kamor so bili nameščeni? Vzgojitelji iz Ukrajine, ki so se z otroki pripeljali, jih zanemarjajo, maltretirajo in tepejo. Se vam zdi to dopustno? Na to sem opozarjala že en čas nazaj. Pač to se dogaja v Ukrajini ves čas, zaradi tega je v Ukrajini beda, sirotišnic kolikor hočete. Otroci travmirani od nosečnosti naprej. In zagotovo so se tudi vsi ti ukrajinski otroci rodili hetero staršem.

  Kaj lahko že enkrat dopustite možnost, da je za otroka najbolj pomembno, da živi v ljubeči in varni družini, kjer bodo zanj poskrbeli celostno, tako materialno, kot čustveno in duhovno, ni važno, kje, s kom živi, kakšne veroizpovedi starše ima itd.

 2. (Komentiram samo del vašega zapisa, ker več ne utegnem – bi se pa dalo v nedogled razpravljati. Razumem, da imate opravka z otroki iz problematičnih družin, vendar je napačno, da iz tega sklepate oz. posplošujete na ‘zlo in zlorabe, ki prihajajo iz (vseh/hetero) družin’. Nič pa o težavah, ki jih porajajo in z njimi trajno zaznamujejo otroke in posvojence sodobne protinaravne skupnosti – kot bi to bilo ‘novi ideal’? Verodostojnih statističnih podatkov verjetno ni, pa vendarle bi bilo pošteno primerjati odstotke (in ne absolutne vrednosti) deviacij, ki se pojavljajo v posameznih vrstah (družinskih) skupnosti.)

  Iz vašega zapisa bi lahko sklepala, da nimate nič proti, da v primeru, če (Bog ne daj!) ostane brez staršev, vašega sina posvoji in vzgaja istospolni par. Ok, stvar osebne odločitve. Sama pa bi si želela, da v takem primeru za moje otroke skrbi skupnost, ki je čim bolj primerljiva moji, tako po spolu (hetero) kot po vrednotah. Mislim, da bi bilo pošteno, da se pri posvojitvah upošteva tudi voljo staršev in omogoči, da se to voljo nekje (kot nekakšno oporoko) tudi zapiše in po potrebi upošteva. Kajti sicer bodo uradniki po kdo-ve-kakšnem ključu otroke prednostno delili istospolnim parom – tako si namreč predstavljam, kajti v nasprotnem primeru bodo le-ti, čeprav jih je bistveno manj kot heterospolnih prosilcev za posvojitev, zagnali vik in krik o diskriminiranosti, če ‘takoj’ in ‘prednostno’ ne bodo ‘dobili’ otrok. Kot da je otrok igrača, predmet, statusni simbol …?? Se bo treba zmenit, kaj je prioriteta: pravice otroka (do življenja v ZANJ čim bolj optimalnem okolju) ali (namišljene) pravice odraslih: v kateri ustavi ali konvenciji obstaja ‘pravica do otroka’???

  Vaš zadnji stavek pa mi zveni nekoliko kontradiktorno: mislim, da je ZELO važno, “kje, s kom živi, kakšne veroizpovedi starše ima itd.”, saj je od tega odvisno, v kolikšni meri bo zanj poskrbljeno celostno.

  1. Vsaka mama in oče morata poskrbeti za svojega otroka/otroke na čim boljši način. In že prej razmišljati o tem, kaj bi bilo, če se kaj zgodi, ker dejstvo je, da se dogaja – bolezni, prometne, naravne nesreče itd. Torej starši morajo biti že prej pripravljeni, da se z otroki pogovarjajo, kaj če se zgodi bolezen, smrt itd. In seveda če se o tem starši z otroki pogovarjajo, potem tudi otrok ve, pri kom bo živel, če pride do tega, da starša umreta. To se da vse domeniti, podpisati vnaprej, kdo bo skrbel za otroka (stari starši, tete, strici, ostali sorodniki) in noben ne bo otroka ukradel, ga dal istospolnim parom v posvojitev. Nimama pojma, na katerem planetu vi živite, poznam dobro razmere v sociali, kako te zadeve stojijo in delujejo. Kako se otroka posveti, je zelo dolgotrajen postopek, ne vem koliko preverjanja primernosti parov itd. Zato je vsak strah odveč, če pa imate strahove, potem jih pa morate osmisliti. Ker strahovi vam zamegljujejo tisto, kar je resnično.

   Moj zadnji stavek ni kontradiktoren, najbolj bistveno in pomembno je, da se otrok rodi v ljubečo in varno družino, da sta odrasla človeka čustveno zrela in pripravljena na otroka. Zato pač za večino staršev, ki zanemarjajo otroke v hetero družinah, ne morem reči. Tega je ogromno. Ogromno otrok in mladostnikov je zanemarjenih bilo v strogih krščanskih družinah, verjetno se strinjate. Ogromno je fanatičnih družin, ni važno katere vere. Veliko je staršev, ki imajo otroke za to, da dobivajo večje otroške dodatke in socialno pomoč, preverjeno v Sloveniji. Zakaj bi morali sedaj že vnaprej biti v strahu, kaj se bo zgodilo z otroki, ki bodo posvojeni v istospolno družino? Kaj pa če bodo boljši starši, zakaj razmišljati negativno, če tudi v hetero družinah ni vse poštimano?
   Če bo kaj narobe, je treba najti pomoč, kajne, in pomagati otrokom, se strinjava?
   Veroizpoved staršev ni najbolj pomembna za vzgojo otrok, lahko pa pomaga pri vzgoji, če starša nista fanatika in dopuščata, da gre otrok po svoji poti. Tudi kraj kjer družina živi, ni pomemben za vzgojo. Tudi socialni status ni najbolj pomemben za vzgojo otrok, maltretirajo otroke tako v bogatih kot revnih družinah. Ljudje itak verjamejo, da se vse najslabše zgodi v revnih družinah. Bogati starši lahko skrijejo to pred družbo. Je pa tako, da če si rojen v revno družino, tudi nimaš vsega na razpolago, si potem prizadevaš preživeti, preživetje pa dandanes ni dovolj za uresničitev otrokovih potreb, ker za otroke je treba celostno poskrbeti.

  2. O moj Bog: “sodobne protinaravne skupnosti” kaka hegemonija, MarkaK. Po vaše je pretepanje kul, samo da je v hetero družini. Po vaše je to manjše zlo. “Mislim, da bi bilo pošteno, da se pri posvojitvah upošteva tudi voljo staršev” … ker očitno nimate pojma kako posvojitve potekajo še tule: “predkupno” pravico do posvojitve ob smrti staršev imajo stari starši, nato sestra/brat starša. Šele nato ostali hetero pari in šeeeeleeee naaatoooo istospolni. Da bi gejevski par v SLO dobil SLO dojenčka v posvojitev je možnost 0%. Lakho pa ga dobi v državah, kjer so sirote nacionalni problemi. Če od tam reši eno dušo … je za vas to še vedno zavržno dejanje? Bo npr. otrok iz Senegala, na katerem so se že muhe redile in ujede čakale pojedino res utrpel nepopravljivo škodo, če ga posvojita Janez in Ivan iz Domžal? Zresnite se!

   1. Tomaž,nič drugega kot moj poklon za tole kar si napisal. Več kot odlično argumentirano in pokazal si na hinavščino tistih,ki sveto podpirajo nekaj,kar sploh ni njihovo.

 3. Osebno nimam nič proti ljudem, ki so istospolno usmerjeni. Nisem pa za to, da bi istospolni partnerji vzgajali otroke. Zakaj? Zato, ker se mi ta skupnost ne zdi naravna. Otrok v družini potrebuje tako ženski kot moški lik.
  Čudno se mi zdi, da bi dva moška vzgajala deklico in dve ženski fantka.
  Barbara piše, da problematični mladostniki vsi izhajajo iz hetero družin. Verjamem, da se po družinah dogajajo tudi slabe stvari, psihično, fizično nasilje, zlorabe. Pri nas istospolnih družin skoraj ne poznamo. Nimamo pa garancije, kaj bi se lahko dogajalo tudi v istospolnih družinah. Tudi med istospolnimi partnerji se lahko dogaja marsikaj, prepiri, nasilje, hitreje gredo tudi narazen, itd.
  Osebno mislim, da je to še ena izmed deviacij sodobnega sveta.

  1. “Nisem pa za to, da bi istospolni partnerji vzgajali otroke. Zato, ker se mi ta skupnost ne zdi naravna.” … Meni se pa ne zdi naravno, da ima v sodobni družbi primat MOŠKI. Ker to ni naravno za nobeno živalsko vrsto. Moški osebki so zgolj in vedno samo pomožno osebje z več ali manj zadolžitvami. Morda se bojujejo in izbojujejo, kdo bo dal genski material vsem samicam, ampak še VEDNO samice odločijo. Samo med ljudmi je moški zatrl žensko, če tako gledamo že iz svetega pisma izhaja, da je ženska manjvredna; narejene iz Adamovega rebra; edine kosti, ki nima mozga. Zakaj se moški svet tako boji žensk, da jih že nekaj tisočletij grobo zatira? Bog je bila ŽENSKA!! Toliko.

   1. Tako je, Tomaž,isti ki zagovarjajo za sveto samo hetero družino,po drugi strani zagovarjajo pravico do orožja,pobijanje nedolžnih v vojnah.
    Na primer so proti vojni v Ukrajini,kako se jim sirote smilijo in kako je Putin novodobni Hitler,ko pa zagovarjajo samo hetero družino in “za otroke gre”, pa do čisto isti kot Hitler in Putin,saj sta oba diktatorja,ki sta zaničevala geje in lezbijke.

 4. “Otrok v družini potrebuje tako ženski kot moški lik.” Optimalno je to najboljša izbira in z njo se v celoti strinjam. Ampak kolikor vidimo, dejansko to ne drži v praksi. Ogromno otrok je v enostarševskih družinah, in bolje jim je tako, kot da bi živeli z obema staršema, ki se tepeta, ki se žalita, ki pijeta, se drogirata. Zato vnaprej govoriti, da otrok v istospolni družini ne bo ljubljen, varen, ni dobro, ker to so naši strahovi, predsodki, in tega se je treba bati, da bomo na osnovi naših strahov razmišljali, kaj se lahko zgodi. Zakaj ne bi bili bolj pozitivno usmerjeni.?

 5. Uu, moje področje: “edinstvenost zakonske zveze, ki temelji na spolni razliki” … ne, ne temelji. To je domena izključno RK cerkve. Zakon je “law” in nima veze s spoloma. Zakonska zveza je v zakonu določena oblika sobivanja dveh ali več oseb, ki imajo posebni pravni status. Celo med različnimi cerkvami se pojmovanje “družine” in “zakonske zveze” razlikuje. Ampak to v ničemer ne spreminja zakonov znotraj RKC. Ta si svoje zakone piše sama in še vedno lahko sledi svojim načelom, neodvisno od tega, kaj je reklo ustavno sodišče. Župnik ne bo rabil poročati dveh moških niti krstiti njunega posvojenčka. Da se bo to zgodilo, je bila manipulacija ljudi pred referendumu! Parola “za otroke se gre” je bil projekt kako zrušiti novelo zakona, pa prav nič ZA otroke. Le malo ljudi je novelo res prebralo. Zato “ustavno sodišče s svojo razsodbo” NI “poteptalo voljo ljudi” na referendumu ampak le naredilo red manipulacijam za izid referenduma, kot si ga je želela RKC – torej ena izmed mnogih cerkva. Res da z dvotretjinsko večino oz. primatom na trgu. Slednjega pa si je pridobila skozi stoletja z zelo okrutnim zatoranjem vseh drugačemislečih, ko je še imela absolutno oblast na ozemljih. Ne dvomim, da bi v primeru absolutne oblasti s “heretiki” podobno ravnala še danes.

  Spomnim se natolcevanja, da bodo na porokah sedaj “oseba 1 in oseba 2”, kar je čista izmišljotina. Na porokah se ni poročalo tako niti do tlej. Poročalo se je “ali ::ime in priimek:: vzameš ::ime in priimek:: za svojega/jo zakonsko/ega moža/ženo? Da!”. In je čisto vseeno ali sta obe imeni moški ali ženski ali mešano. Ko pa gre za cerkven obred, so pa pravila v domeni cerkve, katere člana sta ta dva.

  “kjer otroci vedo od kod prihajajo” … žal posvojen otrok nikoli ne ve od kod prihaja, ne glede kdo ga posvoji. Hkrati pa bodo ti otroci še vedno imeli oz. so imeli biološke starše! Nihče jim jih ne bo vzel in ni nobenih razlik kak par tega otroka posvoji. Ne gre za oploditev z biomedicinsko pomočjo, ampak za posvojitev ŽE rojenih otrok! Ti otroci so OČITNO brez staršev in brez skrbnikov, zato so na “trgu”. Torej ne gredo na slabše …

  “močan primanjkljaj enega od starševskih likov” … tudi otroci ločenih staršev in na sploh slovenski otroci imamo IZJEMEN deficit enega od starševskih likov – praviloma očeta!! Tu podpiram Iskreni.net, da toliko dela na liku očeta. RES je, da otrok dveh staršev istega spola pogreša starša nasprotnega spola, ampak nič bolj kot otrok, ki enega starša nima. Spet, govorimo o otrocih, ki nimajo niti enega starša, niti prihodnosti. Hoče pa se ustvariti vtis, da se bo otroke jemalo hetero staršem in jih dajalo pedrom. Torej je bolje te otroke pustiti v sirotišnici??

  1. Super in se enkrat super za tvoje razmišljanje, Tomaž. Ko bi le na domovina.je komdntatorji to prebrali.
   Ampak nekateri pač ne vidijo dlje od sebe.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja