Dejali so ji, da bo potrebna umetna oploditev. Pa je zanosila – kot predsednica vlade!

Thumbnail

Verjetno ste že slišali, da ima Nova Zelandija trenutno dve osebi na mestu predsednika vlade. Ena je Jacinda Ardern, ki je bila na to mesto izvoljena oktobra, druga pa je dete v njenem trebuhu, ki bo na svet predvidoma prijokala junija.

Jacinda Ardern, ki je stara 37 let, je v izjavi za javnost iskreno priznala, da nosečnost ni bila načrtovana.

Po več letih prizadevanja za zanositev so jima s partnerjem Clarkom Gayfordom zdravniki povedali, da bosta najverjetneje potrebovala umetno oploditev. Ko je nastopil njen mandat, pravi, je želje po otrocih povsem izrinila iz svojih misli, in bila nato ob novici o spočetju prijetno presenečena.

Kar je med ljudmi, ki si želijo otroke, pogost pojav – vsi smo že kdaj slišali za par, ki si je leta in leta želel otroka, spočel pa šele, ko sta nad tem obupala.

Zgled vladark z otroki

Ko so ljudje izvedeli za veselo novico, so Jacindo – predvsem prek spleta, kjer je novico tudi najprej objavila – obsuli z vprašanji.

Najprej, ali bo izrabila porodniški dopust. Ardernova pravi, da bo doma le nekaj tednov in jo bo med tem nadomeščal podpredsednik vlade, nato pa se bo vrnila na delo, skrb za otroka pa bo prevzel njen partner.

Spraševali so se tudi, ali bo dojila v parlamentu, ali bo otroka kdaj pripeljala s seboj …

Pomirjujoče pa je predvsem, da so bili Novozelandci v otrokom nenaklonjenem času novice večinoma veseli. Nekateri so hiteli izpostavljati britanski vladarici Viktorijo in Elizabeto II., ki sta obe v času vladanja rodili in vzgojili otroke in imeli (oziroma Elizabeta še vedno ima) izjemno uspešno kariero.

Novi Zelandiji je Britanija bližje – Slovenci pa lahko zgled združevanja vladanja in materinstva poiščemo v cesarici Mariji Tereziji, ki je v svojem času vodenja države rodila kar 16-krat.

V času, ko vse več mladih žensk zaseda vse več visokih položajev v družbi, se bo na političarke nosečnice in mamice verjetno treba kar navaditi.

Pa tudi na otroke ob njih – tako je denimo v Evropskem parlamentu pot tlakovala Licia Ronzulli, ki je svojo hčerko Victorio pripeljala s seboj na zasedanje parlamenta in sta celo skupaj glasovali.

Kaj pa poroka?

Še eno vprašanje, ki se vztrajno oglaša, je, ali se bosta sedaj s partnerjem poročila. Jacinda Ardern je odgovorila, da s Clarkom očitno vse delata v obratnem vrstnem redu in s tem namignila, da se najverjetneje res bosta poročila, toda šele po otrokovem rojstvu.

Številni pa tudi upajo, da bo njeno materinstvo godno vplivalo na njene odločitve v povezavi z otroki in družinami.

Mi ji predvsem želimo, da bi ji to najtežje in najpomembnejše poslanstvo – materinstvo – šlo čim bolje od rok!

Za konec še zanimivost: ali ste vedeli, da je v prvih mesecih svojega mandata Ardernova podaljšala plačan starševski dopust ob rojstvu otroka? Morda pa le ni tako naključje, da je ravno dva meseca za tem oznanila svojo prvo nosečnost!