Dan, ko sem uresničila svojo grožnjo o zaplenitvi vseh igrač

Vir: Shutterstock

»Pet minut imate, da vse pospravite, sicer…« O, kolikokrat sem že grozila! In ravno tolikokrat tudi prelomila vse obljube o metanju igrač v smeti, o podarjanju le-teh sosedom in o doživljenjskem opazovanju lego kock zgolj skozi vitrino omare.

V očeh in kotičkih ustnic jim je bilo videti, da vedo, da gre zgolj za (še) eno od mojih večernih stalno ponavljajočih se fraz. Spat so šli v prepričanju, da bom zjutraj spet tista mila in prijazna mati, katere spomin ne bo vseboval posnetka prejšnjega večera. In zjutraj je bilo to delno res. Bila sem mila in prijazna mati, ki prepeva in pripravlja zajtrk in ki potrpežljivo spodbuja otroke pri šestem poskusu oblačenja hlač.

Medtem, ko sem obžalovala še eno mojih vrhunskih vzgojnih izjav, sem opazila, da jim čisto nič ne manjka.Le nekaj ni delovalo. Mati ni izgubila spomina, kar je čisto vsak izmed njih zelo hitro opazil. Po kakšni uri, ko so obljubljali, da bodo odslej najbolj zgledni otroci pod soncem, ko so samoiniciativno zložili posodo iz pomivalnega stroja in mi izpovedovali in izkazovali ljubezen, so le ugotovili, da igrač čisto zares ne bo.

Morda tega pri lepem sončnem vremenu še opazili ne bi. Toda bil je deževen, vetroven dan. In bila je sobota. Dolga, pusta sobota.

Ko domišljiji dovolimo, da dobi krila…

Na začetku se je zdelo, kot bi bili izgubljeni v prostoru in času. Toda medtem, ko sem se ukvarjala z mislijo, kaj mi je tega treba bilo nakopati si na glavo in ko sem obžalovala še eno mojih vrhunskih vzgojnih izjav, sem opazila, da jim čisto nič ne manjka.

Otroci so se veliko bolj družili med seboj, veliko bolj so bili pozorni drug do drugega.Tako so mimo moje glave letela letala in rakete iz listov reklam. Predlagali so, da pobrišejo prah in poiščejo pare nogavicam. Najstarejši se je celo javil, da bi likal! Peli so, se lovili in se skrivali in me vabili, da to počnem z njimi. Politično so me prepričali, da kemični svinčnik in bel papir ne sodita med igrače in me vpletli v potapljanje ladjic in štiri v vrsto. Nato so iz teh papirjev naredili kape, ki so nekaj časa služile kot gasilske čelade in nekaj časa kot gusarske rute. Pripadajočo opremo so poiskali v kuhinjskih predalih. Bila sem mnogo bolj vpeta v vse njihove igre kot sem takrat, ko sedim poleg njih na tleh z mojimi odsotnimi »mhm, vidim…« frazami, medtem ko mi kažejo, kaj vse so sestavili iz kock, lesene železnice ali kako so do prafaktorja razstavili avtomobilčke.

Konec dneva sem vedela, da bom to še ponovila in sicer iz več razlogov. Ni bilo prepirov okoli igrač. Ni bilo prepirov okoli pospravljanja igrač. Nisem bila živčna ob pogledu na kupe igrač, ki jih raznesejo po vseh prostorih, nihče pa se z njimi ne igra.

 

“Dnevi brez igrač” in njihovi učinki

Iz čistega navdušenja nad dnevom sem tako zvečer po spletu brskala o »dnevih brez igrač« in odkrila odličen članek. V njem avtorica opisuje, da so nekateri nemški vrtci za obdobje treh mesecev povsem pospravili igrače. Pozitivnih učinkov naj bi bilo veliko. Otroci so se veliko bolj družili med seboj, bili manj sebični, veliko bolj so bili pozorni drug do drugega. Uporabljali so več domišljije kot sicer, njihova koncentracija in medsebojna komunikacija pa je bila neprimerljivo boljša. Otroci so brez igrač postali bolj ustvarjalni. Do redkih stvari, ki so jim bile na voljo, so postali bolj skrbni.

Veliko izmed njihovih ugotovitev lahko potrdim že po enem samem dnevu. In čeprav je bil posledica nepremišljeno izrečene grožnje, ki sem jo morala zaradi »mama-tokrat-misli-resno« uresničiti, je bil ta dan tudi zame pozitivno presenečenje. To ni bil dan, ko enega za drugim poskušam zamotiti s kakšno igračo, da bi kaj naredila, oni pa od igrače bežijo za menoj in me rotijo, naj se igram z njimi. To je bil dan, ko sem se igrala z njimi. To je bila ena najboljših vetrovnih in deževnih sobot.

foto: movethemess.com, making-learning-fun.blogspot.si 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja