Čudežna Mirena ali vir težav v trebuhu?

Foto: Shutterstock

Mirena. Če ne prej, ste zanjo zagotovo slišale po porodu. Uravnavanje rojstev oz. uporaba zaščite pred zanositvijo je tema, ki pride na vrsto, če prej ne, na poporodnem ginekološkem pregledu. In Mirena je ena tistih, ki pade v zbirko najboljših izbir. Vendar le na prvi pogled.

Z njeno uporabo je namreč povezanih kar nekaj nevšečnosti, zaradi katerih marsikatera ženska ni več tako navdušena nad njo.

Kaj sploh je Mirena in kako deluje?

Mirena je hormonski maternični vložek, ki se vstavi v maternico in tam deluje do 5 let. Vsebuje hormon levonorgestrel, ki se postopoma sprošča v telo.

Od ostale hormonske kontracepcije se razlikuje po tem, da v določenem obsegu dopušča ovulacijo in tvorbo hormonov ter s tem naravni cikel. Raziskava je pokazala, da zavre ovulacijo v 85 % ciklusov v prvem letu uporabe, kasneje pa le v 15 % ciklusov. Razlog je v depo obliki hormona levonorgestrela, katerega količina je na začetku velika, nato pa pada.

Znana je tudi po tem, da močno zmanjša menstrualno krvavitev (kar za 90 %), ter pomaga ublažiti simptome endometrioze. Kar privlačno, mar ne?

Resnica, ki je pogosto zamolčana

Ovulacija je bistvena za potek ženskega ciklusa, zato je njena prisotnost tudi s hormonskega vidika koristna za samo zdravje. Vendar če hormonska zaščita ne uspe preprečiti ovulacije, to pomeni, da še vedno lahko pride do spočetja. Da prepreči nosečnost oz. zanositev, Mirena tanjša maternično sluznico in gosti sluz v materničnem vratu. Tako po eni strani oteži dostop in preživetje semenčicam, po drugi strani pa prepreči, da bi se zarodek lahko ugnezdil v maternično sluznico, saj je le ta pretanka. Čeprav sodi Mirena med manj učinkovite metode pri preprečevanju ovulacije, pa je ena najbolj učinkovitih (99,3%) pri preprečevanju zanositve, a to na račun abortivnega delovanja. Lahko potem takem Mireno sploh uvrščamo med kontracepcijo?

Čeprav sodi Mirena med manj učinkovite metode pri preprečevanju ovulacije, pa je ena najbolj učinkovitih (99,3%) pri preprečevanju zanositve, a to na račun abortivnega delovanja.

Komplikacije

Uporabnice Mirene imajo kar desetkrat nižji nivo levonorgestrela v krvi kot uporabnice kontracepcijskih tablet. Vendar tudi tako majhna doza lahko povzroči številne nevšečnosti. Hormon levonorgestrel je sintetični hormon, ki se veže na progesteronske receptorje, vendar kemijsko ni enak progesteronu. Posledice tega so različne komplikacije in stranski učinki.

 • Bolečine ob vstavitvi in še nekaj dni za tem.

 • Neredne krvavitve v prvih 6 mesecih uporabe. Po tem obdobju pride do popolne odsotnosti krvavitev ali pa ostanejo le šibke krvavitve.

 • Porušenje vaginalne mikroflore in posledično povečano tveganje za glivična vnetja in bakterijske vaginoze.

 • Premik ali izpad vložka (5%), ki se zgodi zaradi mišičnih krčev maternice med mesečno krvavitvijo.

 • Tveganje za predrtje (perforacijo) maternice ali materničnega vratu (0,1%).

 • Ciste na jajčnikih (5%).

 • Lahko povzroči vnetje v medenici, vključno z življenjsko ogrožujočo sepso.

 • Izvenmaternična nosečnost.

 • Spontani splav ali prezgodnji porod.

 • Intrakranialna hipertenzija (zvišan tlak v lobanji, ki lahko vodi do izgube vida).

 • Povečano tveganje za revmatoidni artritis.

 • Povečano tveganje za raka na dojkah.

 • Zanositev ob Mireni je lahko življenjsko ogrožujoča.

Zelo pogoste so tudi težave, ki se kažejo kot akne, izguba las, poraščenost moškega tipa, spremembe razpoloženja, depresija, tesnoba, glavoboli in migrene, boleče prsi, boleče menstruacije, bolečine v trebuhu ali križu, porast teže, slabost in bruhanje, hudo srbenje, vnetje in hiperpigmentacija kože ter izguba libida.

In če vse to daste na tehtnico, kam se bo prevesila?

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Komentarji

 1. Po eni od nosečnosti “smo…
  Po eni od nosečnosti “smo imeli” Mireno. Opustili smo jo po 6 mesecih ali kak teden manj. Razlog je bil ta, da me je zadeva BODLA V PENIS pri vsakem odnosu. Zadeva je bila skrajno zoprna in zame nobenega užitka. Ob odstranitvi se je pa potrdila še druga najina slutnaj, ki jo sedaj lahko 100% pripiševa Mireni: Ženina želja po spolnosti je povsem izpuhtela in najina spolnost se je poslabšala do točke, da je načenjalo najin odnos. Tudi, ko je že imela šibko željo, se njena nožnica sploh ni vlažila (kar posredno navaja tudi članek). Njen orgazem pa je bil le oddaljen spomin. Po odstranitvi se je situacija popravila. Moja žena je namreč povsem naravnana na ovulacijo in ko jo ima, se ji meša od želje. V preostalem ciklu je njena želja znatno šibkejša. A seks z njo v času ovulacije* da tako izkušnjo, da cel cikel vzdržujeva nek za zakonce spoštljiv nivo. Z Mireno pa so ovulacije izginile, zato je seks skoraj zamrl; še tisto je bilo pa za oba neprijetno.

  * zaradi njene narave pri nama “varni dnevi” in te fore naravnega načrtovanja ne pridejo v poštev – kondomov pa ne marava.:) Je pa bolj živahno vnaši hiši. Najboljša kontracepcija (in lahek poseg) je, če je zanjo poskbljeno z moške strani 🙂 Ženska pa ohrani vse svoje naravne cikle in je brez kemije.

 2. Prosim, če imate pa kakšno drugo, pametnejšo rešitev zame, ki sem trenutno ugentno v bolnici zaradi tega, ker se že drugič v 14 dneh krvavim…da je Hb padel iz 134 na 90…? Dalu so mi zdravilo…ne pomaga…zdaj čakam na operacijo…kaj bo potem, ne vemo…ali obstajajo naravna zdravila za stanjšanje predebele sluznice..mže 25 let hudo močne krvavitve…skos slabokrvna..nikoli na kontraceptivih ali drugih hormonskih zdravilih…kaj narediti, umreti?1🤔😔

 3. Verjetno čakate na abrazijo (čiščenje) maternice. Poseg opravijo v splošni anesteziji, traja pa samo nekaj minut. Po tem posegu se krvavitve zmanjšajo, menstruacija ne traja več toliko časa. Ko ni več tako hudih krvavitev, pa se popravi tudi kri.
  Sama sem pred leti bila na istem, več časa sem pila tudi železo, ker sem imela hemoglobin zelo nizek. Želim vam vse dobro, ne se obremenjevati, ker bo vse OK. Srečno.
  Lepo pozdravljeni.

 4. Samo stran od umetne kontracepcije, posebej stran od kontracepcijskih tabletk, mirene in ostalega podobnega sranja. Kondomi tukaj niso všteti.
  Vprašajte se, kako vsa ta umetna kontracepcija vpliva na duševnost ženske, zakaj se o tem nič ne govori? Ker se ne sme oziroma ker to skrivajo.!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja