Otroške knjige: od gejevskih pingvinov do navodil za uporabo kondomov

Foto: Shutterstock

Starši težko sledimo vsemu, kar naši otroci gledajo in berejo. Če imamo doma navdušenega bralca (ali celo več bralcev), je nemogoče, da bi prebrali vse, kar si izposodi iz knjižnice ali prebere za domače branje in bralno značko. Z njim ne moremo razpravljati o vsaki prebrani knjigi. Čeprav bi si tega ob določenih vsebinah vsekakor želeli.

Seznam knjig, na katere je vredno biti pozoren

Pred meseci smo na Iskrenih začeli pripravljati seznam vsebin (predvsem knjig), ki bi bil v pomoč staršem. Večina knjig s seznama ima LGBT vsebino (istospolna ljubezen med otroki, najstniki ali živalmi, teorija spola, sprememba spola …). Nekatere na pozitiven način opisujejo zlorabo drog, alkohola ali osnovnošolske spolnosti. Pri drogah in spolnosti seveda govorimo o knjigah za pred pubertetne otroke (torej do 12. leta). Če bi želeli na seznam uvrstiti vse knjige za najstnike, ki svobodno pristopajo k spolnosti, popivanju in drogiranju, seznam ne bi imel konca.

Ob tem želimo poudariti, da ni ne izvedljivo ne smiselno, da bi starši poskušali otroke v celoti obvarovati pred takšnimi vsebinami. Ali jim jih kategorično prepovedati. Otroci odraščajo tukaj in zdaj. LGBT ideologija je del njihovega sveta. Vsekakor pa se moramo starši z njimi pogovarjati, jih usmerjati in jih opremiti s kritičnim mišljenjem do vsega, kar svet ponuja.

Ko smo se lotili seznama vsebin, pri katerih staršem svetujemo previdnost, nas je najprej presenetila količina v slovenščini dostopnega gradiva. Na njem je trenutno več kot 50 naslovov knjig, vsak mesec pa nanj dodajamo nove. Začne se s kartonkami za najmlajše in nadaljuje s kupom LGBT knjig za različne starostne skupine. Med njimi je ogromno uveljavljenih avtorjev, knjig s seznamov za bralno značko in domače branje, knjig z oznako zlata hruška za kakovost … Seznam se trenutno osredotoča na knjige, sčasoma pa ga želimo razširiti tudi na risanke, filme in predstave.

 Ni ne izvedljivo ne smiselno, da bi starši poskušali otroke v celoti obvarovati pred takšnimi vsebinami. Ali jim jih kategorično prepovedati. Vsekakor pa se moramo starši z njimi pogovarjati, jih usmerjati in jih opremiti s kritičnim mišljenjem do vsega, kar svet ponuja.

Najbolj bizarni primeri za predšolske otroke

Morda se vam vse skupaj ne zdi nič posebnega. Najstniki pač odkrivajo svet. Tudi knjige s seznama se med seboj zelo razlikujejo. Pri nekaterih gre za subtilno opisovanje prebujanja istospolne identitete, namenjeno starejšim bralcem, ali za tematiziranje starih zgodb, kakršen je mit o ljubezni med Ahilom in Patroklom. Med njimi pa so tudi takšne, da se nanje težko pripravimo.

Najmlajši bralci (oz. poslušalci) lahko v roke vzamejo kartonko Zdaj ni čas za igro, v kateri nastopa deklica z dvema očetoma, ali kartonko Zgodaj zjutraj, kjer ima glavni junak dve mami. Nekaj prikupnih ilustracij in kratka pesmica, primerna za triletnike: »Mamici moji pa trdno še spita. In sestrica je še vedno v odejo zavita.«

Mlajšim otrokom je namenjena slikanica In s Tango smo trije (bralna značka za prvo triado). Resnična zgodba o istospolnem paru pingvinov iz newyorškega živalskega vrta, ki skupaj izvalita posvojeno jajce. Nadaljevanje – da sta se pingvina razšla, ker se je eden od njiju sparil s samico – slikanica seveda zamolči. Knjiga je znana po tem, da so jo po slovenskih vrtcih otrokom brez vednosti staršev prebirali LGBT aktivisti.

Zanimivo je, da je vse več LGBT junakov opisanih izrazito pozitivno. Drugače misleči liki pa so prikazani izrazito nazadnjaško in primitivno.

Knjigi Mavrična maškarada in Kako ti je ime avtorice Alenke Spacal (ki redno gostuje na različnih dogodkih za otroke) govorita o prehajanju med spoli, h katerim je najbolje »pristopiti igrivo«.

Gejevski aktivist Brane Mozetič v knjigi Prva ljubezen opisuje vrtčevsko prijateljstvo med dvema fantkoma, ki je opisano kot »istospolna ljubezen«. Zanimiva lekcija za vse otroke, ki se najrajši družijo z vrstnikom istega spola.

Morda najbolj bizarna pa je slikanica Lawrenca Schimela Spuščanje zmajev. V njej fantek spozna žensko z virusom HIV. Njen fant mu natančno razloži vse o bolezni in pomenu uporabe kondomov: »Seveda imava spolne odnose. Toda uporabljava kondome. Virus je v telesnih tekočinah in kondom deluje kot pregrada. [… Virus] je dobila od nekega svojega fanta pred mano. Bil je okužen, ker se je drogiral in je izmenjeval igle. Potem je okužil Barbaro, ko sta imela nezaščitene spolne odnose.« Zelo poučno za predšolske otroke in šolarje prve triade.

Od francoskega poljubljanja s truplom do raztegovanja umetne vagine z dildom

Seznam knjig z LGBT vsebino za otroke druge in tretje triade ter srednješolce je pričakovano precej bolj obsežen. Če so bile včasih knjige o gejih in transseksualcih, kakršna je Ime mi je Damijan Suzane Tratnik, redkost, jih danes kar mrgoli. Kar nekaj jih je tudi na priporočilnih seznamih za bralno značko.

Ko smo se lotili seznama vsebin, pri katerih staršem svetujemo previdnost, nas je najprej presenetila količina v slovenščini dostopnega gradiva.

Med bolj bizarne primere sodi uspešnica Zgodbe za otroke, ki si drznejo biti drugačni Bena Brooksa, v kateri je poleg znanih gejev in transseksualcev predstavljen tudi papež Frančišek. Po knjigi sodeč je papež navdušen podpornik istospolnih, nad čemer so »mnogi pripadniki Cerkve zgroženi«. »Frančišku ni bilo mar. Uprl se jim je in v gorečem govoru obsodil ljudi zaprtih src.«

Knjiga Družinski pojmovnik za mlade Darje Zaviršek (zlata hruška 2021) gre še dlje. Zanimivo zastavljena knjiga se zaključuje s poglavjem o novih oblikah družin, med katerimi so tudi »poliamorozne«, kjer več otrokovih staršev živi v nekakšni poligamiji. Avtorica se sprašuje, zakaj bi moralo biti število staršev omejeno na dva, saj je pomembno le to, da otrok odrašča v ljubečem okolju.

Seznam vsebin (predvsem knjig), pri katerih svetujemo previdnost, najdete na naši spletni strani in je dostopen naročnikom. Ne gre za seznam knjig, ki jih mladi pod nobenim pogojem ne bi smeli brati. Bolj gre za orodje, ki staršem omogoča, da vedo, kaj njihovi otroci berejo, se z njimi pogovarjajo, jim kakšen naslov odsvetujejo ali ocenijo, da za določeno tematiko še niso dovolj stari.

Zanimiva je tudi nizozemska zgodba Dekle z Marsa Anne Woltz. V njej fant opravi tranzicijo v dekle, vključno z operativno spremembo spola: »Kožico s penisa ter del kože mošnje ti obrnejo navznoter, iz česar potem nastane nožnica. Prestavijo ti sečevod, tako da lahko lulaš kot dekleta, zgornji del glavice penisa pa postane klitoris. /…/ Iz ostale kože mošnje ti nato naredijo še zunanje sramne ustnice in potem – trararara! Imaš neovagino.« Sledi navodilo, da je treba novo vagino redno raztegovati z dildom. Poučno.

Posebna kategorija sta še Evangelij za pitbule Jiřija Bezlaja (zlata hruška 2017), ki erotizira samomor in posilstvo 17-letnice ter njeno zlorabo v otroštvu, ter kultni Norolescenti Crissie Glazebrook, v katerih poleg ostalih nazornih prizorov najdemo opis francoskega poljubljanja s truplom.

Ne gre za knjige, ki jih mladi pod nobenim pogojem ne bi smeli brati. Bolj gre za orodje, ki staršem omogoča, da vedo, kaj njihovi otroci berejo, se z njimi pogovarjajo, jim kakšen naslov odsvetujejo ali ocenijo, da za določeno tematiko še niso dovolj stari.

Trend pozitivnih LGBT junakov

Zanimivo je, da je vse več LGBT junakov opisanih izrazito pozitivno. Še nedavno je imela večina junakov težave s starši, sošolci, nasiljem, alkoholom, depresijo. Zdaj se je trend obrnil. LGBT junaki so simpatične in kul osebe, s katerimi se najstniki brez težav poistovetijo. Lep primer je šestnajstletni gej iz duhovite romantične zgodbe Z ljubeznijo, Simon, po kateri je bil posnet uspešen film. Ali junak Krokar iz knjig Desetka in F. A. K. avtorice Cvetke Bevk. Pa najnovejša knjiga Johna Greena Will Grayson, Will Grayson. Gre za kvalitetne in berljive knjige, v katerih nam glavni junaki prirastejo k srcu. Okolica jih podpira, drugače misleči liki pa so prikazani izrazito nazadnjaško in primitivno.

Na tak način otroci LGBT ideologijo od najzgodnejših let ponotranjajo kot nekaj normalnega in lepega, v najstniških letih pa se to doživljanje z dobro zastavljenim marketingom še okrepi. Otroci in najstniki knjige namreč berejo drugače od nas. Nekaterih stvari zavestno niti ne opazijo, druge doživljajo manj obremenjeno. Starši se moramo zavedati, da bodo takšne vsebine v vsakem primeru del njihovega odraščanja. Pogovor, skupno branje, razprava, prenašanje vrednot in – ja, kdaj pa kdaj tudi odsvetovanje določenega naslova – pa je tisto, kjer je naša starševska vloga še vedno ključnega pomena.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Komentarji

  1. Brez zamere, ampak ali se vam ne zdi prav, da bi bilo lepo seznam knjig deliti z vsemi, ne le vašimi naročniki? Konec koncev bi z njim dosegli / preprečili marsikaj in to bi moralo biti pomembneje od zbiranja naročnine …

  2. Morda je pa treba pogledati drugače. Recimo, da je ta seznam (v katerega je bilo vloženega ogromno časa in truda) vreden tistih 4,9 evrov. Za koliko drugih nepotrebnih neumnosti smo vsak dan pripravljeni odšteti nekaj evrov?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja