»Ah, že spet ima PMS!«

Thumbnail

Počutje ženske se med samim menstrualnim ciklom spreminja in del tega je tudi obdobje večje razdražljivosti. Pa je res za vsako razdražljivost kriva menstruacija?

Temu vprašanju so se posvetili kanadski raziskovalci v posebni raziskavi, izvedeni na Univerzi v Torontu, rezultati pa so objavljeni tudi v reviji Gender Medicine. Njihovi izsledki ne dajejo jasne podpore povezanosti predmenstrualnega obdobja s slabim počutjem.

Poudarjajo, da se razloge za simptome, kot so razdražljivost in slabo počutje, pri ženskah prepogosto pripisuje predmenstrualnemu sindromu (PMS), ki naj bi bil tako pogosto »uporabljen« kot beg pred drugimi možnimi vzroki takih reakcij. Opozorili so na pomen iskanja razlogov zlasti v pretiranem stresu, ki so mu ženske danes pogosto izpostavljene, ali morebitnemu pomanjkanju podpore na različnih področjih življenja.

»Težnja, da bi vsako žensko čustvenost najprej pripisali njeni reproduktivni funkciji, se nam zdi zelo zgrešena,« razlaga vodja raziskav, dr. Sarah Romans. Jeza, prizadetost, vznemirjenost ali žalost so lahko najbolj naravni odzivi na zunanje dogodke in niso nujno razlog PMS.

Dr. Romans je s svojimi kolegi vrednotila več kot 40 študij, ki so bile izvedene na tem področju. Čeprav so mnoge potrjevale povezavo menstrualnega cikla z menjavo razpoloženja, ni bilo jasnih vzorcev, ki bi potrjevali, da je slabše počutje nujno vezano na čas pred menstruacijo. Posamezne raziskave naj bi celo izključevale kakršnokoli povezavo med ciklom in počutjem. V to skupin naj bi spadalo 36 % ženske populacije. Pri ostalih je nihanje razpoloženja vezano na spremembe cikla, pri le 13 % od teh pa slabo počutje tudi sovpada s predmenstrualnim obdobjem (3 do 5 dni pred menstruacijo).

»Vse to kaže na dejstvo, da hormonsko nihanje, ki je sestavni del cikla, ni nujno vezano na spremembe v razpoloženju ženske. Ko pa je opažena povezava, se le- ta največkrat pojavlja v različnih delih cikla in ne nujno pred menstruacijo,« še navaja dr. Romansova.

Slabo in razdražljivo počutje se je s predmenstrualnim obdobjem povezovalo v medicinski literaturi že od leta 1930. In še danes se ob ženski, ki je žalostna, prizadeta, vznemirjena ali razburjena pogosto najprej pomisli na PMS. Po mnenju kanadskih raziskovalcev bi se namesto tega morali pogosteje spopasti z vprašanji o tem, koliko se za vsemi temi burnimi odzivi vendarle skriva pretirana obremenjenost, hiter življenjski ritem, ki ni naraven ženskemu telesu ali morda le pogrešanje nekoga, ki bi vso to stisko slišal in razumel.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja