Hvaležna za solze, ki me učijo, kakšen čudež sem kot ženska

Foto: Shutterstock

Ob poslušanju dolgih minut otroškega joka in vpitja sem pomislila, kako lepo je otrokom, da so ob joku, vsaj večinoma, deležni tolažbe, objemov in prijaznega brisanja solz in nosu. Vprašala sem se, zakaj smo do joka otrok mnogo tolerantnejši, kot do joka odraslih. Tudi ta je namreč naraven del življenj odraslih.

Vedno znova v solzah

“Jaz se pred menstruacijo zjokam vsak mesec,” mi je zadnjič rekla prijateljica. In ko so mi besede odzvanjale v glavi, sem ugotovila, da jaz pravzaprav tudi mnogokrat. In to ob situacijah, ob katerih mi sploh ne bi bilo čisto nič težko, če bi se z njimi spopadala kak drug dan oziroma teden. Če povod v razgibanih dneh ne priplava mimo, ga možgani preprosto potegnejo iz zgodovine. Vzrok za solze je tako vedno na voljo. Samo še nekaj časa in varen kraj, pa sem zopet – v solzah.

Težko je sprejemati to žensko čustveno labilnost. V joku, ki je posledica hormonskih sprememb, je težko videti smisel. Zdi se kot šibkost zaradi šibkosti same. Poigravam se z mislijo, kako bi bilo vse lažje, če mi, kot moškemu, skozi to ne bi bilo treba vsak mesec znova …

Narava me uči drugače logike

Ko dežuje in joče nebo, se nekateri jezijo, ker potrebujejo dežnik, so lahko mokri ali ker so dejavnosti na prostem otežene, drugi pa se veselijo, ker dež zaliva suho grudo, ji vrača vlago ter omogoča rast rastlin in življenje. Dež se stalno menjava z drugimi vremenskimi pojavi. Včasih le prši, drugič lije kot iz škafa. Včasih ga spremlja mavrica, drugič strele. Prav tako kot ženski cikel. In prav tako ga lahko do Velika moč je v priznanju šibkosti in sposobnosti rasti iz nje.dobra napovemo, ne moramo pa ga preusmeriti, zamakniti ali zamenjati npr. s soncem. S telesom se večkrat gremo drugačne eksperimente. Hormonska čustvena nihanja se premnogokrat »rešujejo« tudi s kontracepcijskimi tabletami in antidepresivi.

A življenje ni dano, da bi nam bilo v njem le (kratkoročno) udobno, posejano z rožicami in obsijano s soncem. Vseeno pa, naj je še tako »za zjokat«, vsako stanje in vsak dogodek prinaša svoje blagoslove. V tem primeru na primer večjo občutljivost na čustva drugih, krivico, pravičnost, pa tudi na lepo, dobro, milostno, nadnaravno … Tudi premislek o tem, kako sem zaradi plodnosti sama lahko posredovalka življenja, je blagoslov.

Odloženo breme

In ko tako od fanta poslušam, naj se vendar že ustavim, umirim, naj jokam, če moram, naj počivam, če to potrebuje moje telo, mi vedno znova z ramen pade veliko breme. Breme pretvarjanja, da ves mesec z enako močjo zmorem vse, da lahko pretentam svoje telo in ga prisilim, da bo delovalo, kot se mi zdi, da bi bilo bolje … In ob vsiljevanju svojega tempa vsakič znova spoznavam, da se kljub velikim naporom, da bi bilo drugače, mojim poskusom upira in jih zavrača. Da dela po svoje.

Ker tako zahteva telo, v »tistih dneh« potrebujem tudi več kvalitetnega spanca, sproščenega gibanja in kvalitetne hrane, kakšno zabavno knjigo, molitev, prijetno glasbo, čudovit vonj (jaz na primer prižgem uparjevalnik), dober domač čaj  … Seveda nimamo vse vedno ob sebi čutečih ljudi, a blagodejna je tudi podpora. Pomaga objem, pogovor, dotik, klepet ob torti (ali kar vam je že všeč). Že na glas izreči, da bi se samo zjokala, kakšen dan naredi lažji.

Eno samo čudenje

V resnici je obdobje pred menstruacijo ali v njenih prvih dneh skoraj edino obdobje, ko jočem in si moram vzeti čas za razmislek o preteklosti, o stvareh, ki me bolijo, prizadenejo in tistih, katerih me je strah. In včasih je kar dobro biti v takšne sicer tudi potrebne stvari prisiljena po naravi, ker bi se jim sicer na veliko izogibala v nedogled. Velika moč je v priznanju šibkosti in sposobnosti rasti iz nje.

Ko tako vsak dan znova skozi življenje vozim slalom po progi svoje viharne narave, spoznavam skrivnosti škratov in vil hormonskih sprememb ženskega telesa in se trudim živeti po zakonitostih, ki mi jih to narekuje, se vedno znova čudim temu čudežu po imenu ženska in hvalim Boga, ker sem tako čudovito ustvarjena. In fantje, moj poklon vsem, ki greste to skrivnostno in zanimivo pot z nami.

 

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja