50 pogovorov, ki jih morata imeti pred poroko (2. del)

Thumbnail

Čeprav bo pogovor o naslednjih vprašanjih morda zahteven, dolgotrajen in naporen, pa vaju bo povezal in bo zaradi njih pot v zakonu lažja in lepša!

Če sta se prejšnji teden odločila, da še pred poroko sprejmeta izziv 50 nujnih pogovorov, vama po prvih 25 ponujamo še novih 25 vprašanj. Prvi del se je dotaknil večine ključnih življenjskih področij, drugi del pa vama bo pomagal zares v globino spoznati, kako delujeta, razmišljata, čustvujeta, se odzivata.

Pogovor o teh vprašanjih pa je lahko izzivalen tudi za zakonce – kako dobro v resnici poznata drug drugega? Morda bi bilo tudi vama lažje, če bi si na ta vprašanja odgovorila – nikoli ni prepozno za to!

In, nenazadnje, že če se vsak sam sooči s temi vprašanji, lahko morda odkrije in ozavesti marsikaj novega o sebi.

Tudi drugi del vprašanj je prirejen po nasvetih ameriške blogerke Jessice Doig.


26. Kako se soočaš z mejami?

Ali s težavo rečeš »ne« določenim (ali vsem) ljudem? Ali si pasivno agresiven namesto, da bi se odzival neposredno? Kako se odzivaš, ko te skušajo ljudje nadzorovati? Ali skušaš sam nadzorovati druge? Ali manipuliraš z drugimi? Ali dopustiš drugim, da ti rečejo »ne«, brez da bi ob tem doživljali krivdo ali strah?

Če tvoj partner dopusti drugim, da prestopajo njegove meje ali sam prestopa meje drugih, moraš vedeti, kakšen je njegov odnos do meja na splošno. Meje, ki jih postavlja za druge in sprejema pri drugih, ti bodo dale vpogled v to, kako bo postavljal in sprejemal meje v vajinem odnosu. Vse skupaj se lahko dogaja na povsem nezavedni ravni, razen, če sta vse skupaj že uspela ozavestiti.

27. Kaj pri drugih ljudeh posebej občuduješ?

Katere osebnostne značilnosti ti vzbujajo spoštovanje? Katere se ti zdi, da so najboljše človekove lastnosti?

Stvari, ki jih občudujemo pri drugih, kažejo na to, kaj so naše vrednote. Če pri nekom drugem ceniš poštenost, je zelo verjetno, da imaš tudi v svojem življenju visoko integriteto. Ali če so ti všeč manj zaželene lastnosti (kot na primer to, da ti je všeč, kako je nekdo nekoga verbalno napadel), je to lahko rdeča luč in znamenje pomanjkanja pozitivnih vrednot.

28. Česa pri drugih ljudeh ne prenašaš?

Kaj te pri drugih ljudeh moti? Kaj te spravi čisto ob živce? Kaj misliš, da so slabe človeške lastnosti?

Tako kot je pomembno vedeti, kaj je tvojemu partnerju všeč, tako je pomembno vedeti, katere lastnosti mu niso všeč, ker iz tega lahko razbereš, kaj so njegove vrednote.

29. Kako se razumeš z ljudmi, ki jih imam sam posebej rad/a?

So ti všeč? Se razumeš z njimi? Kaj si misliš o njih?

Če ima tvoj partner ne ujame z ljudmi, ki jih ti visoko ceniš, se moraš odločiti, kaj od tega ti je pomembnejše – tvoj odnos s partnerjem ali druga oseba; zelo verjetno bo kdaj prišlo do situacije, ko boš moral izbirati med njima. Ali si se pripravljen odločiti za svojega partnerja?

30. Kako se odzivaš, kadar je nekdo prizadet?

Ali običajno takšne stvari opaziš? Te prestraši? Ti je ob tem neprijetno? Ali te prizadene, ko vidiš, da so prizadeti? Ali hitro priskočiš na pomoč?

Vedenje o tem, kako se partner odziva na bolečino drugih, ti bo dalo vpogled v to, kako se bo odzival, ko boš ti sam prizadet.

31. Kako se odzivaš na stres?

Ali postaneš jezen? Perfekcionističen? Impulziven? Kritičen? Neodgovoren? Se odmakneš? Kaj takrat počneš ali govoriš?

Pomembno je, da znaš prepoznati, kdaj tvoj partner deluje pod stresom, da mu boš takrat lahko v pomoč in ga ne boš prizadel.

32. Kako se odzivaš na konflikte?

Se rad prepiraš? Te to moti? Si se pripravljen soočiti s konfliktom? Ali se mu skušaš izogniti? Ali te povsem prestraši? Se boriš na pošten način? Ali vpiješ? Ali ustrahuješ? Se umakneš?

Vedenje o tem, kako se tvoj partner spopada, bo zelo pomembno, ko bosta iskala pot med prepiri in nestrinjanji v vajinem odnosu. Če ima kateri od vaju večje težave s soočanjem s konflikti, je veliko bolje, da na tem začne delati že sedaj, kot pa da čaka, da to pripelje v večje težave.

33. Kako se odzivaš, kadar si žalosten ali žaluješ?

Ali jokaš? Potrebuješ mir in samoto? Se želiš o tem pogovarjati? Ali postaneš jezen? Se je s tabo težko pogovarjati? Ali si pustiš blizu? Govoriš o tem, kar doživljaš? Si dopustiš, da občutiš vse negativne občutke? Kaj ti pomaga pri prebolevanju?

Žal v vsakem odnosu slej ko prej pride do točke, ko se morata eden ali oba soočiti s kako izgubo. Če bosta vedela, kaj v takšnih trenutkih partnerju pomaga, vama bo to pomagalo razumeti odzivanje drugega in vama dalo možnost, da si pomagata na najboljši način.

34. Kaj te sprošča?

Kaj ti »odpre ventile« in sprosti napetost v tebi? Ob katerih aktivnostih se začneš bolje počutiti? Kaj ti pomaga, da se znebiš stresa?

Prišli bodo trenutki, ko se bo tvoj partner moral malce umiriti in narediti nekaj, da bi sprostil napetost v sebi. Vedenje o tem, kaj mu pomaga, ti bo pomagalo razumeti, zakaj se takrat loteva določenih stvari, in ti omogočilo, da mu pomagaš.

35. Kaj ti daje občutek, da si ljubljen?

Preko katerih stvari najbolj začutiš, da te drugi cenijo in ljubijo. Kaj je najbolj ljubeča stvar, kar jih je kdo kdaj naredil zate? Kako veš, da nekdo skrbi zate?

Razumevanje partnerjeve govorice ljubezni vama ne bo samo pomagalo ohranjati vajino vez močno in si dajati občutka ljubljenosti, ampak vama bo tudi pomagalo reševati težave, ki se bodo pojavljale, ko morda ne bosta »govorila istega jezika«.

36. Kako drugim izkazuješ svojo ljubezen?

Kadar želiš nekomu pokazati svojo ljubezen, kako to storiš? Kaj vse počneš, da bi drugim pokazal svoja čustva do njih?

Običajno ljubezen izražamo na isti način, kot jo prejemamo, včasih pa se to malce razlikuje. Bodi pozoren na to, kako tvoj partner izkazuje ljubezen: nekega dne, ko se boš počutil zanemarjanega, se spomni na to in poišči načine, na katere on/a kaže svojo ljubezen – ne samo na načine, kot si jih ti morda vajen in so ti domači.

37. Kako se najlaže učiš?

Kaj je zate najboljši ali najhitrejši način, da se nečesa naučiš? Ali moraš o tem govoriti? Moraš to slišati? Moraš sam poskusiti?

Če poznaš, kako se tvoj partner najlaže uči, vama bo to v veliko pomoč, ko bosta skupaj delala kako stvar.

38. Iz česa začutiš, da nekdo z opravičilom misli resno?

Kako veš, da je nekomu zares iskreno žal? Mora izražati obžalovanje? Mora reči, da je naredil napako? Mora narediti nekaj, da situacijo izboljša? Kaj ti da občutek, da je zadeva dokončno razrešena?

Zelo pomembno je, da poznaš partnerjev jezik opravičevanja. Ljudje pri opravičevanju cenijo različne stvari; lahko se sicer partnerju iskreno opravičiš, a če ob tem ne bo tega, kar sam pri opravičilu posebej ceni, bo morda mislil, da ni iskreno. Razumevanje vajinih razlik na tem področju vama ob pomagalo razrešiti marsikateri konflikt ali se mu celo izogniti.

39. Kako vidiš sebe?

Kaj je tvoja identiteta? Kako bi se v grobem opisal? Kakšna je tvoja osebnost? Kaj meniš o svojem videzu?

Ali se partnerjevo videnje sebe ujema s tem, kako ga vidiš ti? V čem da in v čem ne?

40. Kaj te pri tebi samem najbolj moti?

Za katere svoje lastnosti si želiš, da jih ne bi imel? Katerih se skušaš znebiti? Fizične lastnosti? Osebnostne lastnosti?

Če veš, kaj partnerja pri njem samem najbolj moti, boš vedel, katera so področja, na katerih je najbolj ranljiv. Morda se ne boš strinjal s tem, kar mu ni všeč, vseeno pa boš volje razumel, kakšen je njegov odnos do samega sebe.

41. Kaj pri sebi najbolj ceniš?

Na katere lastnosti si še posebej ponosen? Fizične lastnosti? Osebnostne lastnosti?

Tako kot je pomembno vedeti, kaj partnerja pri njem samem moti, je pomembno vedeti, kaj mu je všeč.

42. Kaj te čustveno napolni?

Ko si mentalno izčrpan, kaj te spet napolni z energijo? To, da iščeš nove ideje? Delaš sezname? Greš na kavo s prijateljem? Delaš nekaj fizičnega? Ob sem spet počutiš kot »ti sam«?

Zelo pomembno je poznati te stvari, še posebej, če se polnita ob različnih stvareh.

43. Kaj te čustveno izčrpa?

Kaj te najhitreje izžame? Družabni dogodki? Preveliki načrti? Soočanje s čustvi drugega? To, da si predolgo sam?

Če veš, kaj partnerja izčrpava, si lahko na to pozoren in v tem rahločuten. Po tem pa mu boš tudi znal dati čas, da se spet napolni.

44. Kaj ti je lažje – da se držiš neke vnaprej določene strukture ali da puščaš stvari bolj odprte?

Kaj ti je bolj všeč – predvidljivost ali spontanost? Ob čem se lažje sprostiš? Kaj te frustrira?

Če so odgovori tvojega partnerja drugačni, morata vedeti, da bosta včasih potrebovala kompromise, da bodo zadovoljene potrebe vaju obeh.

45. Ali sklepaš odločitve bolj na podlagi tega, kaj se zdi pošteno in logično, ali bolj na podlagi tega, kar čutiš?

Ali večkrat deluješ bolj na razumski ali bolj na čustveni ravni?

Toliko nesporazumov izvira iz naših temeljnih razlik v tem, kako sklepamo odločitve. Če sta na to vprašanje odgovorila različno, morata vedeti, da bodo prišli trenutki, ko ne bosta soglasna glede tega, kaj je potrebno storiti. Obojestransko spoštovanje, potrpežljivost in komunikacija bodo potrebni, da bosta takrat uspela stvari razrešiti.

46. Kaj prebudi tvojo jezo?

Dobro je vedeti, kje se skrivajo čustvene »bombe«, da se jim bosta lahko izogibala, kadarkoli bo le mogoče, in se jim približevala s previdnostjo, kadar bo potrebno.

47. Kaj te spravlja v zadrego?

Včasih ljudi spravljajo v zadrego stvari, za katere si res ne bi mislili. Da bi se izognila nenamerni osramotitvi partnerja, je pomembno, da vesta, kaj vaju spravlja vzadrego.

48. Kaj so tvoje največje skušnjave?

S čim se moraš najbolj boriti? Čemu se le stežka upreš? Ali se zmoreš upreti? Kaj narediš, ko se pojavi skušnjava?

Poznavanje tega, v čem je tvoj partner šibak je ključno, če ga hočeš pri tem podpreti. Vedenj o tem lahko tudi pomagati razumeti stvari in videti težavo tam, kjer je prej sploh nisi videl.

49. Kaj je tvoje najgloblje hrepenenje?

Vsak človek ima nekaj, po čemer posebej globoko hrepeni. Nekateri si posebej želijo, da bi bili dobri ljudje z visoko integriteto, drugi hrepenijo po tem, da bi jih drugi ljubili in jih potrebovali. Nekateri si želijo, da bi bili edinstveni in zvesti sami sebi, drugi, da bi bili cenjeni in uspešni. Nekateri se hočejo počutiti varne, drugi srečne, tretji sposobne. Nekateri se želijo zavarovati, drugi najti notranji mir. Česa si tvoj partner želi najbolj od vsega? To ti bo dalo posebej dragocen uvid v njegovo motivacijo, čustva in dejanja. Vprašanje o tem je zelo globoko in gre ranljivo področje. Morda partner sploh nima jasnega odgovora na to in bo potreboval nekaj časa za razmislek.

50. Kaj je tvoj največji strah?

Tako kot si vsak nečesa posebej želi, ga je nečesa tudi še posebej strah. Kaj te najbolj plaši, česa te je najbolj groza? Ali se bojiš, da je nekaj narobe s tabo in da v resnici nisi vreden, sploh pa vreden ljubezni? Se bojiš, da sploh nimaš lastne identitete ali da si nesposoben? Se bojiš, da bi bil ujet v bolečini? Da bi izgubil podporo? Izgubil stik? Te je strah, da bi te drugi obvladoval? Tako kot prejšnje je tudi to vprašanje zelo občutljivo, zato morata to upoštevati. Spoštuj to, če tvoj partner še ni pripravljen razkriti tako občutljivega dela sebe, vendar ga spodbujaj, da to naredi, ko bo pripravljen. Preko tega bo vajin odnos zares zrastel in se poglobil, če bosta le zmogla upoštevati te strahove. Ko vemo, česa se drugi boji, vemo, zakaj se odziva tako, kot se. Lahko ga razumemo in z njim sočustvujemo na veliko globlji ravni, kar naš odnos okrepi.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja