50 pogovorov, ki jih morata imeti pred poroko (1. del)

Thumbnail

»Koliko lažje bi nama bilo, če bi se o teh stvareh pogovorila že prej …« pravi marsikateri poročeni par. Da vama, ki se na poroko šele pripravljata, čez nekaj  let tega ne bo treba reči, vama predlagamo seznam 50 pomembnih vprašanj.

Čeprav je vsak par edinstven in so edinstveni tudi izziv, s katerimi se sooča, pa se vendarle večina parov slej ko prej v teku življenja sooči z določenimi vprašanji in temami, ki so nam skupne. Veliko lažje vama bo v zakonu, če se bosta z njimi soočila že v času priprave.

V ta namen vama sicer najbolj priporočamo katero od poglobljenih priprav na zakon, med katerimi je tudi e-priprava, saj so izkušnje drugih parov lahko v veliko spodbudo, pomiritev in obogatitev. Seveda pa se lahko o posameznih vprašanjih vedno pogovarjata tudi sama.

Priredili smo seznam 50 zanimivih vprašanj za pare, ki se pripravljajo na poroko, ki ga je objavila ameriška blogerka Jessica Doig. Seznam objavljano v dveh delih, v tem članku najdete prvih 25 vprašanj, v drugem članku pa še preostalih 25.

Razumi sebe in razumi drugega

Najprej je pomembno, da vsak sam odgovori na zastavljeno vprašanje, potem se o tem pogovorita skupaj. Težko je namreč razumeti drugega, če ne razumeš samega sebe.

Morata se zavedati, da bodo ta vprašanja lahko odprla marsikaj bolečega in vaju na splošno naredila bolj ranljiva. Bodita zato skrajno spoštljiva drug do drugega, potrpežljiva in uvidevna. Na ta način bo vajin odnos zrastel, se poglobil, intimnost med vama se bo okrepila, odločitev za poroko pa utrdila.

Morda bo kateri od vaju rabil več časa, da spregovori o določeni zadevi, ki je zanj posebej težka – ne silite ga in ga samo nežno opogumite, da spregovori o tem takrat, ko bo le zmogel.

1. Kateri so najpomembnejši dogodki in trenutki, ki se jih spominjaš iz svojega otroštva?

Tvoj prvi, najljubši in najbolj boleč spomin? Česa se najbolj živo spominjaš? Se česa nočeš spominjati?

Več kot veš o človekovi preteklosti, bolje lahko razumeš, zakaj se je razvil v osebo, kakršna je danes. 

2. Kakšen se ti zdi odnos, ki ga imaš s svojo mamo?

Si z njim zadovoljen? Bi v njem karkoli spremenil? Kaj ti je v tem odnosu všeč?

3. Kakšen se ti zdi odnos, ki ga imaš s svojim očetom?

Si z njim zadovoljen? Bi v njem karkoli spremenil? Kaj ti je v tem odnosu všeč?

Poznavanje partnerjevih odnosov z njegovima staršema je ključno, da lahko z njim sočustvuješ in ga razumeš na globlji ravni. To tudi razkrije posamezne rane, ki jih je morda prinesel iz teh odnosov. 

4. Kako sta se tvoja starša prepirala ali spopadala?

Sta vpila? Sta odšla? Sta se borila pošteno? Sta konflikte razrešila? Nista nikoli dopustila, da bi bil priča prepiru?

Način, kako sta se prepirala, ti lahko da dragocen vpogled v to, kako se je navajen prepirati tvoj partner. 

5. Kako sta te starša vzgajala?

Koliko si se čutil povezan z njima? Kako sta te kaznovala? Kakšna pravila sta postavljala? Kako stroga sta bila? Kaj danes čutiš do vsega tega?

Vedenje o tem, kako je bil tvoj partner vzgojen, ti bo pokazalo obrise tega, kako si predstavlja lastno starševstvo – ali morda, kaj hoče pri svojih otrocih početi drugače. 

6. Kakšen oče/mama želiš biti svojim otrokom?

Želiš vzgajati tako, kot si bil sam vzgajan? Kaj bi obdržal? Kaj bi spremenil?

Zamisli, kakšen starš bi želel biti, nima vsak. Ali se vajine predstave skladajo? Lahko sprejmeta in uskladita različne poglede, če jih imata? 

7. Kaj so tvoje prioritete in kakšen je njihov vrstni red?

Delo? Bog? Zakonec? Otroci? Primarna družina? Napiši svoj seznam prioritet in jih razporedi po pomembnosti. Kaj je morda med seboj v konfliktu? Kaj je na vrhu seznama?

Poznavanje partnerjevih prioritet je zelo pomembno? Ali se vajine prioritete ujemajo? 

8. Ali si oba res želita otrok, koliko?

Kako veliko družino bi si želel vsak od vaju? Kdaj v zakonu? Kako si predstavljata načrtovanje družine in urejanje spočetij? Kako gledata kontracepcijo in splav? Kaj menita o naravnem načrtovanju družine? Kaj pa, če ne bi mogla imeti otrok?

To so izredno pomembne stvari, ki se jih morata zavedati pred poroko. Čeprav se lahko predstave o številu otrok pri obeh še zelo spremenijo, pa je vendarle pomembna temeljna naravnanost.    

9. Kaj nosiš s seboj iz morebitnih preteklih zvez?

Kakšne romantične odnose si imel prej? Kako globoki so bili? Kako blizu si si bil čustveno in telesno? Zakaj so te zveze razpadle? Kako o tem čutiš sedaj?

Pomembne odnose, v katerih je bil tvoj partner, je zelo pomembno poznati, da lahko bolje razumeš neke globlje predstave, pričakovanja ali rane, ki jih morda vnaša v vajin odnos, pa izvirajo od tam. 

10. Kakšna so tvoja verska prepričanja in pogled na duhovnost?

V kaj verjameš? Kako pomembna ti je tvoja vera? Ali verjameta v iste stvari? Pričakujeta, da bo drugi verjel isto? Kako si predstavljata skupno versko življenje in vzgojo otrok? Želita biti vpeta v življenje župnije, kak skupnosti?

Vera lahko predstavlja osnovno vajinega skupnega življenja ali je temeljna za življenja le enega od vaju. Ali sta sposobna v tem drug drugega sprejemati in podpirati (kljub morebitnim razlikam)? Bosta lahko s tem prepričanji sodelovala pri verski vzgoji otrok? 

11. Kakšna so tvoja politična prepričanja?

Kaj posebej vneto zagovarjaš? Katera vprašanja te razvnamejo?

Čeprav politična vprašanja nekaterim niso posebej pomembna, pa so za nekatere zelo. Dobro se je že prej pogovarjati o stvareh, pri katerih se morda razhajata. 

12. Katere tradicije in običaji ti veliko pomenijo in jih želiš ohranjati?

Kulturne, verske, družinske tradicije in običaji. Imaš morda kake osebne običaje? Kako pomembni so ti in zakaj?

S poznavanjem tega, kaj partnerju veliko pomeni in zakaj, se bosta lažje izognila nerazumevanju in konfliktom, ki bi lahko izhajali iz razlik v pričakovanjih. 

13. Kje bi želela živeti? In kje ne bi nikoli živela?

Zakaj in zakaj ne? Kaj vama je pri kraju in načini bivanja pomembno? Lahko živita v najemu ali želita lastno nepremičnino? Kakšen imata odnos do kreditov? Bi bila pripravljena živeti v tujini? Kako si predstavljata pot do skupnega bivališča? 

14. Kakšni so tvoji poklicni načrti?

Kaj so tvoje ambicije? Kaj želiš na tem področju doseči? Kako si predstavljaš, da boš to dosegel?

Se vajini načrti in predstave skladajo z načrti partnerja in z vajinimi drugimi skupnimi načrti? 

15. Kaj so tvoji dolgoročni življenjski cilji?

Kje vidiš sebe čez 5 let, čez 10 let in čez 20let? Kaj želiš v življenju doseči, izpolniti?

So vajine želje in predstave združljive? 

16. Kako upravljaš z denarjem?

Ali ga hitro porabiš? Varčuješ? Imaš kake slabe navade glede tega? Ali zapravljaš pod vplivom čustev? Ravnaš z denarjem odgovorno? Kakšne je tvoja zgodovina glede tega? Kakšen je tvoj odnos do darovanja?

To, kakšen ima kdo od vaju odnos do denarja, je zelo pomembno, ker se bo pokazalo, ko bosta začela skupaj upravljati z denarjem v zakonu. Če ima kdo z denarjem težave, se je bolje s tem soočiti in začeti reševati že sedaj. 

17. Kdo ima velik vpliv nate?

Tvoja mama? Najboljši prijatelj? Sestra? Pod čigavim vplivom hitro spremeniš svoje mnenje? Kdo oblikuje način, kako razmišljaš?

Pomembno je vedeti, koga partner posluša in koga spoštuje, ter vedeti, kakšne vrste nasvete te osebe dajejo, saj se bom morda k njim zatekel po nasvete tudi kasneje glede vprašanj v vajinem zakonu.   

18. Kaj pričakuješ na področju spolnosti?

Kako pogosti si predstavljaš, da bodo spolni odnosi? Kdo bi moral dajati pobudo? Kaj če eden od vaju noče, drugi pa si želi? Kaj se vama zdi sprejemljivo in kaj ne? Lahko brez zadrege govorita o tem in  izražata vse svoje občutke in želje?

Globlje ko bosta poznala želje in pričakovanja drugega, bolje se bosta razumela, boljši bo zakon in lepša bo spolnost. 

19. Kako si v zakonu predstavljata vajini vlogi?

Kdo bo odgovoren za kaj v vajinem domu in v vajinem zakonu? 

20. Kako si predstavljata skupno skrb za gospodinjstvo?

Kdo naj bi prevzel katera opravila? Kdo bo odnašal smeti? Kdo bo kuhal? Kdo pomival? Kdo čistil stranišče? Kdo bo pral?

Ne podcenjujte moči skritih in neizrečenih pričakovanj – tudi glede gospodinjskih opravil. Iskreno soočenje z njimi vam bo prihranilo marsikateri spor pozneje.  

21. Kaj je v zakonu zate nedotakljivo, o čem se nikakor ne moreš pogajati?

Kaj je zate tako sveto ali tako nesprejemljivo, da v zvezi s tem ne moreš sklepati kompromisov? Kaj bi te najgloblje prizadelo? Kakšen bi bil tvoj odziv na to?

22. Kakšen je tvoj pogled na ločitev in razhod?

Misliš, da je ločitev sprejemljiva? V kakšnih situacijah? Kako si prestavljata, da bi reševala zakonsko krizo, če bi do nje prišlo?

Gre za ključno temo. Če eden od zakoncev meni, da je ločitev povsem nesprejemljiva, drugi pa meni, da je zakon potrebno končati, če ni več ljubezni, potem sta prišla v zakon s povsem različnimi pričakovanji. Pomembno je tudi, da se zavedata, da kriza v zakonu lahko pride, in da se pogovorita o tem, kako bi se z njo spopadla.

23. Kakšen je tvoj pogled na zakonsko terapijo in svetovanje?

Bi se bil pripravljen odločiti zanjo? V kakšnih okoliščinah? Kje bi iskala pomoč?

Tudi če vaji zakon nikoli ne bo v krizi, pa mosta morda potrebovala pomoč tretjega pri razreševanju določenih problemov v odnosu. Ali se oba strinjata glede tega, da bi poiskala strokovno pomoč?

24. Kakšne so tvoje predstave glede mojih odnosov z drugimi?

Kako pogosto si predstavljaš, da se bom dobival s prijatelji? Kako blizu si predstavljaš, da si bom lahko s prijatelji nasprotnega spola? Koliko informacij o najinem odnosu se ti zdi sprejemljivo, da delim z drugimi? Kakšne so tvoje meje glede tega, kako blizu sem si lahko čustveno in telesno z drugimi?

Naj gre za tvoje sodelovce, prijatelje ali sorodnike, partner bo verjetno imel svoje predstave o tem, kako blizu naj bi si bil s tem ljudmi. Pomembno je, da se o tem pogovorita.

25. Na kakšne način poskušaš prizadeti tiste, ki so prizadeli tebe?

Ko se počutimo stisnjeni v kot, poskušamo napadati druge na način, ki bi nas najbolj bolel. Če vas najbolj zaboli ostra kritika, boste zelo kritični do drugih. Če vas boli zapuščenost, boste drugega zapustili. Ipd. Pomembno je vedeti, kaj so partnerjeve težnje na tem področju, da lahko to prepoznate če/ko se pojavi, in ponudite več razumevanja točno tam, kjer ga najbolj potrebuje.   

Preostalih 25 vprašanj najdete v 2. delu.  

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja