5 stvari, ki bodo polepšale naše poletje z otroki

Vir: Shutterstock

Poletja za otroke predstavljajo razkošje časa – čas za raziskovanje, sklepanje novih prijateljstev, ležanje na hrbtu in opazovanje oblakov, ki se valijo po modrem nebu. Čas za daljši spanec, pozno vračanje domov, čas, ko domišljija ne pozna meja. Kako pa to isto obdobje doživljajo starši? Še posebej takrat, ko se z otroško energijo (in z vsem, kar zraven spada) soočajo po več tednov skupaj? Tori Carpenter, mama treh otrok, je na blogu Patheos objavila seznam petih stvari, ki staršem pomagajo, da med počitnicami ohranijo mirno kri in bistro glavo.

1. Recimo “da” neredu (začasno!)

Šolske počitnice vsekakor vplivajo na urejenost doma. Otroci puščajo svoje stvari na različnih mestih po hiši, za seboj ne pospravljajo (vsaj takoj ne), hodijo ven in noter ter v hišo nosijo vse, kar se jim prilepi na noge ali podplate … Skratka, čez poletje je v naših domovih “malo drugače”. Pa vendar, dovoliti “da” neredu, ne pomeni, da bi dovolili, da zavlada popoln kaos. Pomembno je, da nas strah pred neredom ne odvrne od ustvarjanja spominov!

Dopustimo otrokom, da razmečejo dnevno sobo in si naredijo trdnjavo, da na tla položijo vse, kar potrebujejo, in se gredo igro “tla so lava” … Da v kuhinji preizkusijo z lastnimi recepti, si na dvorišču iz kamnov ali blata naredijo svoje umetnine itd.

Koristno je pogosteje reči “da” neurejenim dogodivščinam! Poleg tega, da so zabavna in ustvarjalna, pa so dela z rokami dejansko koristna za razvoj otrokovih možganov.

2. Ni nujno, da je naše poletje popolno, da bi bilo nepozabno

Morda ste že slišali stavek: “S svojimi otroki imate samo 18 poletij. Izkoristite jih, kar se da!” Zavedati se moramo, da je čas minljiv in da bo naše gnezdo že kmalu prazno. Vendar pa stavek lahko povzroči tudi velik pritisk, da bi poskušali narediti VSE, da bi svojim otrokom ustvarili “popolne” spomine. Ne, ni nam potrebno natlačiti poletnega urnika do onemoglosti. Prav tako nam ni treba iz vsake dogodivščine ustvariti brezhibnih fotografij.

Da, imamo omejena poletja s svojimi otroki, toda bolj kot vse drugo bi se morali naučiti “srkati” in uživati majhne trenutke, kot so njihov smeh, ko se skupaj igrajo, ko se prvič naučijo voziti kolo ali ko sami od sebe spečejo svojo prvo sladico.

3. To poletje dajmo prednost prisotnosti pred ekstravaganco

Za nekatere je poletje čas za skupno družinsko potovanje: eni se bodo odpravili z letalom na eksotično lokacijo, drugi bodo uživali na soncu na preprost in ekonomičen način, kot je kampiranje ob jezeru ali v bazenu, na pikniku v parku, na večernih vožnjah s kolesom in podobno. Z veliko gotovostjo bi lahko rekli, da za otroke ni toliko pomembno, kje si fizično, kot to, kje si mentalno.

Vendar ne gre za to, da bi bili z otroki 24 ur na dan in da bi jim za vsako stvar šli na roko. Tudi starosti primerna samostojnost je dobra zanje (malo miru pa koristi tudi nam). Predvsem gre za to, da smo namerno prisotni v trenutkih, ko smo z njimi.

Nedeljena pozornost nam lahko hitro uide in včasih se niti ne zavedamo, da smo z mislimi že nekje drugje. Morda sedimo zraven svojih otrok, a brskamo po telefonu (in mi temu pravimo “sproščanje”) ali se pogovarjamo z njimi, vendar so naši možgani še vedno osredotočeni na težave v službi.

Zelo pomembno pa je, da se naši otroci zavedajo, da si zaslužijo biti na prednostni listi, ali kakor tudi pravijo: “100 % pozornost za 20 % časa je veliko boljša kot 20 % pozornost za 100 % časa.”

4. Rutine ni treba vreči skozi okno

Mnogim staršem prav ugaja, da nam ni treba vsako jutro pripraviti otrok do 7.30. Poletni dnevi ponujajo to prilagodljivost in ustvarjalnost. Toda pozor! Sprememba iz ultra strukturiranih šolskih dni v popolno svobodo lahko vodi v kaos. To, da so naši otroci ves čas doma, je velika prilagoditev tako za njih kot za nas. Včasih je dobro ustvariti nekakšen ohlapen urnik, katerega se skušamo držati:

  • Vsak dan na prostem – čas na soncu, sprehodi, igranje ali plavanje
  • Odgovornost pred privilegiji – sobe morajo biti čiste in dnevne zadolžitve morajo biti opravljene, preden lahko otroci prosijo za TV ali telefon. To tudi pomaga, da manj časa preživijo pred zasloni in da že zjutraj ne prosijo za gledanje televizije.
  • Telesna in umska stimulacija – to stimulacijo potrebujemo prav vsi. Otroci naj določen čas preživijo na svojih kolesih, rolkah ali rolerjih ter se česa učijo, da ohranijo svoje možgane “žive”. Vendar to učenje naj ne zgleda kot šolsko delo, ampak bolj učenje naučenega v praksi.
  • Družinski filmski večeri in večeri družabnih iger – ni nujno zvečer, ampak vsaj enkrat ali dvakrat na teden jim dovolimo, da ostanejo pozno, da si ogledajo kakšen film ali da se z nami zaigrajo kakšno družabno igro.

Ne gre zato, da bi imeli dnevni urnik, kajti počitniški dnevi so si med seboj zelo različni. Ključno je najti ravnotežje med doslednostjo in prilagodljivostjo.

5. Naši otroci so darilo, ne motnja

Kot odrasli imamo dolge sezname obveznosti in včasih se moramo poleg otrok osredotočiti tudi na druge stvari. Če bi imeli možnost izbire, bi se večina staršev zagotovo raje družila s svojimi otroki, kot delala, nakupovala ali plačevala račune. Vendar so stvari, ki jih je treba narediti – so del življenja.

Kljub temu pa se naj ne zgodi, da bi nas služba ali druga opravila oddaljevala od naših otrok ali da bi svoje otroke zanemarjali, ker v vsakem primeru “delamo za njih”. Kaj nam pomaga večja hiša, če tako trdo delamo, da nimamo časa ustvarjati spominov v njej? Ali kakor bi rekel dr. John Trainer: “Otroci niso motnja pri pomembnejšem delu. Otroci so najpomembnejše delo.”

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja