Dr. Gregor Starc: “Druženje z vrstniki med počitnicami je za otroka zelo pomembno” (video, 2. del)

Izobraževalna vsebina je na voljo zgolj našim naročnikom.

Kaj vse je povedal dr. Gregor Starc, ki je profesor, poznavalec gibalnih spretnosti slovenskih otrok, vodja SLOfit, športnik in oče?

“Vedno smo opažali, da so otroci po počitnicah na nižji gibalni ravni, kot so bili ob koncu šolskega leta,” v video oddaji pripoveduje dr. Gregor Starc, izredni profesor na Fakulteti za šport in vodja Slofit, ki na letni ravni spremlja gibalne spretnosti otrok in mladostnikov. “Počitnice so za marsikaterega otroka lahko čas popolnega lenarjenja.”

Rešitev vidi v omejitvi uporabe sodobne tehnologije na krajši čas in učenju otroka tega, da tehnologijo uporablja pametno. “Ne zato, da mine čas, ampak zato, da bo imel kaj od tega, da bo kaj poiskal, se naučil. Starši morajo postaviti pravila. Če se otroci teh pravil držijo, bo ta privilegij ostal. Če pa jih kršijo, bo privilegij ekrana izginil,” je jasen.

Dr. Gregor Starc na spodnja vprašanja odgovarja kot profesor, poznavalec gibalnih spretnosti slovenskih otrok, športnik in oče:

  • Kako otroka spraviti stran od ekranov? Kaj najbolj pomaga? Kakšna naj bo časovna omejitev?
  • Kakšno obliko gibanja (ali športa) potrebujejo ekstrovertirani in kakšno introvertirani otroci?
  • Kako nanje vpliva zgled staršev in število sorojencev v družini?
  • Koga ali kaj naj otrok “izkorišča” med počitnicami?
  • Zakaj je plavanje tako koristno?

Izredni profesor prav tako opozori, da so danes med nami otroci, ki ne uživajo v ničemer. To stanje imenuje anhedonija, tj. umanjkanje užitka, za katerega pravi, da je edini 100% dokazan učinek prevelike pogostosti gledanja v ekrane. Takšnim otrokom je realni svet nezanimiv.

Vabljeni k ogledu oddaje in k sklenitvi naročnine, s katero si lahko ogledate celotno oddajo!

Postanite naročnik portala Iskreni. S sklenitvijo naročnine dostopate do izobraževalnih video vsebin s področja vzgoje, partnerskih in medgeneracijskih odnosov ter drugih ekskluzivnih vsebin. Podprite naše delo in omogočite ustvarjanje še več kvalitetnih oddaj z odličnimi gosti.