Dr. Gregor Starc: “Druženje z vrstniki med počitnicami je za otroka zelo pomembno” (video)

“Vedno smo opažali, da so otroci po počitnicah na nižji gibalni ravni, kot so bili ob koncu šolskega leta,” v video oddaji pripoveduje dr. Gregor Starc, izredni profesor na Fakulteti za šport in vodja Slofit, ki na letni ravni spremlja gibalne spretnosti otrok in mladostnikov. “Počitnice so za marsikaterega otroka lahko čas popolnega lenarjenja.”

Pri tem se dr. Starc strinja, da imajo sodobni starši izjemno težko nalogo motivirati otroka, saj je okolje takšno, da ne spodbuja gibanja. “Veliko je motečih dejavnikov, ki so bolj privlačni za otroka,” poudari. Vendar na tem mestu spodbuja odločnost staršev, naj ob otrokovem izsiljevanju, jokanju in pogajanju ne popustijo takoj. “Bolje je, da se otrok dere in gre z vami ven, ker po petih minutah bo vse v redu,” pove iz lastnih izkušenj.

Nihče ne zna starša tako zmanipulirati kot otrok

“Starši morajo vedno vztrajati pri istem pravilu: ni enkrat ja in enkrat ne, drugače bodo otroci zmedeni”.

Ob tem se ustavi ob še eni napaki, ki jo starši delajo, in sicer, da so pri vzgoji nekonsistentni. “Starši morajo vedno vztrajati pri istem pravilu: ni enkrat ja in enkrat ne, drugače bodo otroci zmedeni.” Otroci morajo po njegovem mnenju vedeti, kaj pričakovati, starši pa od svojih pravil ne bi smeli odstopati. V nasprotnem primeru to nekonsistentnost otroci opazijo, hitro začnejo s starši manipulirati ter poskušajo stvari urediti tako, da bo njim čim bolj udobno.

Dr. Starc kot dobro pot vzgoje predlaga t. i. ‘demokratično diktaturo’, kjer otrok svoje mnenje izrazi, vendar na koncu vedno obvelja beseda starša, ki vidi, ali je otrokov argument na mestu ali ne. Tako se vloge odločanja v družini ne postavijo na glavo.

Nenaravno stanje je, da otroka ne bi nekaj zanimalo

Otroci so kot živo srebro. Vedno bi nekaj preiskušali, raziskovali.

Izredni profesor v nadaljevanju opozori, da so danes med nami otroci, ki ne uživajo v ničemer. To stanje imenuje anhedonija, tj. umanjkanje užitka, za katerega pravi, da je edini 100% dokazan učinek prevelike pogostosti gledanja v ekrane. Takšnim otrokom je realni svet nezanimiv.

Pri tem doda, da je za otroka povsem nenaravno, da ga ne bi nekaj zanimalo. “Otroci nenehno potrebujejo impulze. Niso fikusi, so kot živo srebro. Vedno bi nekaj preizkušali, raziskovali …,” izpostavi. Starši bi se tukaj morali vprašati, ali to radovednost spodbujajo ali pa otroka nekje fiksirajo, da ostane na enem mestu.

Rešitev vidi v omejitvi uporabe sodobne tehnologije na krajši čas in učenju otroka tega, da tehnologijo uporablja pametno. “Ne zato, da mine čas, ampak zato, da bo imel kaj od tega, da bo kaj poiskal, se naučil. Starši morajo postaviti pravila. Če se otroci teh pravil držijo, bo ta privilegij ostal. Če pa jih kršijo, bo privilegij ekrana izginil,” je jasen.

Tudi v drugem delu oddaje dr. Gregor Starc odgovarja kot profesor, poznavalec gibalnih spretnosti slovenskih otrok, športnik in oče:

  • Kako otroka spraviti stran od ekranov? Kaj najbolj pomaga? Kakšna naj bo časovna omejitev?
  • Kakšno obliko gibanja (ali športa) potrebujejo ekstrovertirani in kakšno introvertirani otroci?
  • Kako nanje vpliva zgled staršev in število sorojencev v družini?
  • Koga ali kaj naj otrok “izkorišča” med počitnicami?
  • Zakaj je plavanje tako koristno?

Ob koncu oddaje dr. Starc spomni na občutek svobode, ki ga morajo otroci doživeti med počitnicami. Zato staršem polaga na srce, naj otroke večkrat spomnijo, da je to njihov čas – čas za igro, čas za to, da se bodo dobro počutili, da bodo skupaj s prijatelji. Kajti družba drugih otrok je zelo pomembna in ponavadi so ravno prijatelji tista prva motivacija, ki otroka spravijo ven iz doma, opremljenega z vso sodobno tehnologijo. Zaradi prijateljev bodo otroci bistveno bolj telesno dejavni.

Vabljeni k ogledu oddaje. Prvi del je odprt za vse, drugi del pa samo za naše naročnike.

Postanite naročnik portala Iskreni. Posebna digitalna akcija za 9,90 evra za 3 mesece. S sklenitvijo naročnine dostopate do izobraževalnih video vsebine s področja vzgoje, partnerskih in medgeneracijskih odnosov ter drugih ekskluzivnih vsebin. Podprite naše delo in nam omogočite ustvarjanje še več kvalitetnih vsebin.

Oglejte si še drugi dve oddaji z dr. Gregorjem Starcem: “Ko je otrok utrujen od učenja, naj gre ven, nikakor za zaslon” (video) in Če se ne bodo več gibali, je pred slovenskimi otroki in družbo temnejša prihodnost (video)

Na portalu Iskreni na tedenski ravni pripravljamo sveže izobraževalne video vsebine s področja vzgoje, partnerskih in medgeneracijskih odnosov. Vabljeni k spremljanju! >>