Dr. Gregor Starc: “Ko je otrok utrujen od učenja, naj gre ven, nikakor za zaslon” (video)

“Pri osmih urah sedenja bi moralo biti vsaj dve uri gibanja. In to ne sprehoda zunaj, ampak resnične igre, ki bi bila intenzivna. Ali je to organizirana ali neorganizirana je konec koncev vseeno”, v video oddaji pravi dr. Gregor Starc, profesor na Fakulteti za šport in vodja nacionalnega programa SLOfit. Ter nadaljuje: “Da otroci zadihajo, da se srčni utrip dvigne, da se tudi prepotijo. Zato nek recept za starše bi lahko bil: otrok mora biti vsak dan utrujen, lačen in umazan. Takrat bo zdrav.”

Ravno zaradi SLOfit-a, kjer vsako leto preverjajo telesni in gibalni razvoj otrok in mladine v Sloveniji, je dr. Starcu stanje dobro poznano: od leta 2019 se je v Sloveniji povišal delež debelih otrok za 37 %  (ali kakor bi rekel dr. Starc: “za 15 povprečnih slovenskih šol”), s tem pa je tudi znatno padla njihova gibljivost. Otroci se danes hitreje utrudijo tako pri telesnih kot pri umskih naporih. Težje sledijo snovi, jo počasneje razumejo, prav tako pa imajo težave s koncentracijo.

V videu med drugim deli svoje znanje, zakaj je gibanje osnovni motor razvoja otroka in čemu mu posvečamo vedno manj pozornosti. Poudarja tudi, kako pomembni so starši, da otrokom omogočijo čim več gibanja in da le-to ni ves čas prekinjeno s: »Pazi to, pazi, ne plezati, pazi, ne teči, pazi, ne skači … “. Prepričan je, da bi takšni stavki morali izgnitni iz vokabularja odraslih, kajti po njegovem mnenju 0trok mora poskusiti vse, mora pasti, mora imeti razbita kolena in komolce. “Če ne, ni normalen razvoj,” še dodaja. Prav tako pa staršem svetuje, naj bo gibanje otrok čim bolj raznoliko. “Naj poskusijo vse živo. To je tako kot pri prehrani – naj bo raznolika. Ne moreš jesti samo ene in iste hrane, ker boš zbolel. In če se ukvarjaš samo z eno vrsto gibanja, boš samo tisto vrsto obvladal in boš analfabet v vseh ostalih,” zatrjuje.

Dalje trdi, da poleg tega, da naj starši zagotovijo svojim otrokom vsaj dve uri neke gibalne dejavnosti, lahko zanje največ naredijo, če jim začnejo omejevati zaslonski čas. Ob tem pa jim polaga na srce, naj si ne mislijo, da morajo oni reševati otrokov dolgčas. “Ko ti otrok enkrat reče ‘kaj naj delam’, je to že znak, da pričakuje navodilo od vas. In v takem primeru je vaš edini pravilni odgovor: ‘Zmisli si nekaj”, svetuje. V tem kontekstu je poudaril pomembnost dolgčasja za otroka ter katere napake starši pri tem najpogosteje delajo.

Da bi se starši lažje vključili v sam proces gibanja in razumeli kako ključen je za zdravje in prihodnost njihovih otrok, smo v video vključili zelo koristne informacije, kako naj otrok ostaja fizično aktiven, česa je sposoben pri določeni starosti (3 do 6 let; 6 do 11 let in starejši), ideje, kaj početi v naravi in katera je najbolj primerna športna obutev. Video poln koristnih informacij in nasvetov, prigod ter spodbud!

Vabljeni k ogledu enega (od množice) zanimivih odlomkov!

Video je dostopen našim naročnikom. Postanite naročnik portalov Iskreni in Domovina.

Z enim naročniškim paketom dostopate do raznolikih video vsebin s področja vzgoje, partnerstva, medgeneracijskih odnosov; prav tako imate dostop do receptov, filmskih in knjižnjih recenzij, na Domovona.je pa vam je na voljo tudi koledar dogodkov ter mnogo drugih ekskluzivnih vsebin o aktualnih dogajanjih na področju družbe in politike.

Na portalu Iskreni smo za vas pripravili serijo video vsebin, ki vam bodo na voljo vsak teden. Vabljeni k spremljanju! >>