Dr. Gregor Starc: “Ko je otrok utrujen od učenja, naj gre ven, nikakor za zaslon” (video)

“Pri osmih urah sedenja bi moralo biti vsaj dve uri gibanja. In to ne sprehoda zunaj, ampak resnične igre, ki bi bila intenzivna. Ali je to organizirana ali neorganizirana, je konec koncev vseeno,” v video oddaji pravi dr. Gregor Starc, profesor na Fakulteti za šport in vodja nacionalnega programa SLOfit. Ter nadaljuje: “Da otroci zadihajo, da se srčni utrip dvigne, da se tudi prepotijo. Zato bi nek recept za starše lahko bil: otrok mora biti vsak dan utrujen, lačen in umazan. Takrat bo zdrav.”

V 20-minutni minutni video oddaji boste med drugim izvedeli:

  • Zakaj se današnji otroci hitreje utrudijo tako pri telesnih kot pri umskih naporih?
  • Kaj storiti, ko ti otrok reče, da mu je dolgčas?
  • Zakaj moramo otrokom pustiti, da padejo, da imajo razbita kolena in komolce?
  • Zakaj je dolgčas pomemben in kje starši najpogosteje storiji napako?

Brez gibanja se otrok ne more razvijati – ne telesno, ne kognitivno

V videu med drugim deli svoje znanje, zakaj je gibanje osnovni motor razvoja otroka in zakaj mu posvečamo vedno manj pozornosti. Poudarja tudi, kako pomembni so starši, da otrokom omogočijo čim več gibanja in da to ni ves čas prekinjano s: »Pazi to, pazi, ne plezaj, pazi, ne teci, pazi, ne skači … “. Prepričan je, da bi takšni stavki morali izginiti iz besedišča odraslih.

Prav tako pa staršem svetuje, naj bo gibanje otrok čim bolj raznoliko. “Naj poskusijo vse živo. To je tako kot pri prehrani – naj bo raznolika. Ne moreš jesti samo ene in iste hrane, ker boš zbolel. In če se ukvarjaš samo z eno vrsto gibanja, boš samo tisto vrsto obvladal in boš analfabet v vseh ostalih,” zatrjuje.

Da bi se starši lažje vključili v sam proces gibanja in razumeli, kako ključen je za zdravje in prihodnost njihovih otrok, smo v video vključili zelo koristne informacije:

  • Kako naj otrok ostaja fizično aktiven?
  • Česa je sposoben pri določeni starosti (3 do 6 let; 6 do 11 let in starejši)
  • Ideje, kaj početi v naravi
  • Katera je najbolj primerna športna obutev?

Vabljeni k ogledu kratkega napovednika in k sklenitvi naročnine, s katero si lahko ogledate celotno oddajo!

Postanite naročnik portala Iskreni. S sklenitvijo naročnine dostopate do izobraževalnih video vsebin s področja vzgoje, partnerskih in medgeneracijskih odnosov ter drugih ekskluzivnih vsebin. Podprite naše delo in omogočite ustvarjanje še več kvalitetnih oddaj z odličnimi gosti.