5 pasti, kako starši spodbujamo slabo vedenje otroka

Thumbnail

Otroci so naše največje bogastvo. Imamo jih resnično radi in želimo, da odrastejo v dobre osebe. Katere so tiste pasti, ki nam onemogočajo, da bi otroke usmerjali na pravilen način, in jih celo spodbujajo k slabemu vedenju?

Nedoslednost

Se vam je že zgodilo, da ste otroku nekaj naročili, pa tega ni opravil? In ste popustili, ker ste bili preveč utrujeni? Spet drugič pa ste trmasto vztrajali pri svojem, saj se otroku ne sme popuščati?

Otrok črpa, kar vidi. S tem spodbujamo otroka k podobnemu vedenju; da obljub ni potrebno izpolniti in da prepovedi niso nič hudega, saj jih tako ali tako ni potrebno upoštevati.

Veliko staršev je zelo obremenjenih in utrujenih. Seveda nismo popolni in imamo boljše in slabše dni. Pa vendar je naša odgovornost do otrok, da do njih pristopamo vedno enako. Pravila naj bodo jasna. In enako jasen mora biti odziv nanje. Če nekaj zahtevamo, moramo pri tistem tudi vztrajati. Če naše obnašanje ni dosledno, otroka zmedemo in porušimo njegov notranji kompas.

Podkupovanje

»Če poješ vse do konca, dobiš bonbon.« »Pospravi sobo, pa boš lahko gledal risanko.« Če to naredimo enkrat, ne bo nič narobe, si mislimo, in danes smo res tako utrujeni, da nimamo moči in volje otroka spodbujati, da poje do konca. Res je, če je to občasna praksa, ni storjene škode. A kaj, ko nam to prehitro pride v navado.

Če otroka spodbujamo samo s podkupovanjem, mu hkrati njegove dosežke nevede povežemo z nagrado. Res želimo, da bo otrok vedno potreboval zunanji dejavnik, da doseže cilj? Ali ga vzgajamo v tem, da motivacija prihaja tudi od znotraj?

Prav je, da starši otroku pomagamo prepoznati njegove talente, a hkrati tudi njegove šibke točke.

Neizpolnjene ali nerealne prepovedi in obljube

Seveda smo že vsi naleteli na starše, ki otroku v afektu prepovedo: »Če boš to storil, nikoli več ne boš gledal televizije!« »Kar odmisli sladoled, če boš udaril sestrico.« »Obljubim, da bova to poletje letela z avionom,« a potem na svoje prepovedi in obljube pozabijo. In kaj v vzgojo otroka prinese takšno obnašanje staršev? Otrok črpa, kar vidi. S tem spodbujamo otroka k podobnemu vedenju; da obljub ni potrebno izpolniti in da prepovedi niso nič hudega, saj jih tako ali tako ni potrebno upoštevati.

Večno navijaštvo

Poznate kakšno mamo (ali očeta), ki ima otroka, ki je dober prav v vsem in vse naredi zgolj popolno? Ne bodimo zaslepljeni! Seveda so naši otroci v mnogih stvareh čudoviti in izredni, imajo pa tudi področja, v katerih ne blestijo. Pa kaj! To je vendar normalno. In prav je, da starši otroku pomagamo prepoznati njegove talente, a hkrati njegove šibke točke.

Večno navijaštvo otroku ustvari nerealno sliko, da je v vsem dober in da ga bodo vedno vsi le hvalili. Kako bo tak otrok lahko deloval v vsakdanjem življenju, ko staršev ne bo poleg?

Predstavljajmo si otroka, ki ne ve, kaj je prav, ko je star pet let. Kako bo vedel, kaj je prav, ko bo star dvajset?

Izgovori, ko se neprimerno obnaša

Otrok se v restavraciji zvija na stolu in glasno poje svojo najljubšo pesem, vi pa se mu prijazno smehljate, saj je ob tem res nadvse prikupen. Na igrišču vrže kamen v ptiča in vam ob tem nameni nagajiv pogled, vi pa mu vrnete nasmeh, saj je res tako očarljiv. Ptiča ni zadel, v restavraciji pa bodo tudi že preživeli, saj je konec koncev samo otrok. On še ne razume!

Otrok v prisotnosti staršev pričakuje, da uravnavamo njegovo obnašanje in mu kažemo smernice, kaj je prav in kaj ni. Ko starši, čeprav z dobrimi nameni, otroku ne kažemo kompasa, mu s tem sporočamo, da lahko počne, kar želi. In ko odrašča, s seboj prinaša tudi navade iz otroštva. Predstavljajmo si otroka, ki ne ve, kaj je prav, ko je star pet let. Kako bo vedel, kaj je prav, ko bo star dvajset?

Foto: jezabel.com