16-letno dekle skoraj umrlo zaradi kontracepcijskih tabletk

Foto: Shutterstock

Da so kontracepcijske tabletke lahko smrtno nevarne, pričuje zgodba najstnice iz mesta Churchdown v Veliki Britaniji. Decembra 2017 so takrat 16-letno Lexie Nash s hudim glavobolom in bolečinami v vratu poslali domov iz šole. Zdravniki so jo poslali domov, češ, da gre zgolj za migreno. A ko je 24 ur kasneje dekle še silovito bruhalo in imelo dvojni vid, njena mama ni oklevala in jo je takoj odpeljala v bolnišnico. Zdravniki so najprej mislili, da ima meningitis, toda CT je odkril, da je vzrok njenega stanja pravzaprav venska sinusna tromboza, redka oblika možganske kapi.

Ob prihodu v bolnišnico je Lexie imela krvne strdke na možganih in vzdolž vratu ter več krvavitev za očesom, ki so povzročale dvojni vid. Dekle štiri dni po diagnozi ni mogla več komunicirati, zdravniki pa so njene starše obvestili, naj se pripravijo na slovo. Po štirih tednih so zdravniki le uspeli stabilizirati njeno stanje, a njeno okrevanje je bilo dolgotrajno in je zahtevalo več posegov in hospitalizacij. Lexie pa zase pravi, da še danes ni povsem dobro.

Najstnica je kontracepcijske tabletke jemala 9 mesecev, predpisali pa so ji jih, da bi z njimi uravnala močne »Bila sem besna, ko mi je zdravnik rekel, da so krvni strdki pri Lexie posledica tabletk.«menstrualne krvavitve, s katerimi se je soočala. Ker pa so ji le nekaj dni pred dogodkom predpisali novo blagovno znamko tabletk, so zdravniki hitro povezali njeno stanje s temi tabletkami. Njena mama ob tem pove: »Bila sem besna, ko mi je zdravnik rekel, da so krvni strdki pri Lexie posledica tabletk. Nisem imela pojma, da je to lahko tako nevarno.« Tudi Lexie pravi, da je nihče nikoli ni seznanil z možnimi stranskimi učinki tabletk.

Tiskovni predstavnik proizvajalca kontracepcijskih tabletk, ki jih je Lexie le 4 tedne pred dogodkom pričela jemati, Marvelon MSD Limited, je dogodek uradno komentiral z izjavo, da lahko tako kot pri vseh zdravilih tudi pri kontracepcijskih tabletkah pride do možnih neželenih učinkov, ki pa so zapisani v navodilih za uporabo. In krvni strdki so eden od možnih stranskih učinkov kontracepcijskih tabletk.

Tudi Britanska zdravstvena služba NHS priznava, da lahko kontracepcijske tabletke povišajo tveganje za pojav krvnih strdkov, saj hormon estrogen povečuje število strdkov v telesu. A žal se vse preveč govori o “prednostih”, bistveno premalo pa se ozavešča o tem, kakšne so dejanske posledice jemanja kontracepcije, ki jim je ženska izpostavljena.

Vir: mirror.co.uk

Brezplačen za vse, ki ga potrebujejo. Z vašo podporo.

Ne zmorejo vsi plačati za kakovostne in poučne vsebine, zato so naši članki brezplačni za vse obiskovalce portala iskreni.net. Če ste med njimi, vabljeni, da nas še naprej berete brezplačno.

Če pa ste med tistimi, ki si na srečo lahko privoščite tudi nekaj več, vabljeni, da naše delo finančno podprete in prispevate k večji kakovosti življenja posameznikov in boljšim odnosom v slovenskih družinah.

Odločite se za enkratno ali mesečno donacijo v poljubnem znesku. Vsak prispevek šteje!

Doniraj

Lahko pa postanete tudi naš naročnik in z enim paketom dostopate do zaklenjenih vsebin in izobraževalnih oddaj s področja medsebojnih odnosov, vzgoje, osebne rasti in financ.

Preveri pakete in se naroči

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja