16-letno dekle skoraj umrlo zaradi kontracepcijskih tabletk

Foto: Shutterstock

Da so kontracepcijske tabletke lahko smrtno nevarne, pričuje zgodba najstnice iz mesta Churchdown v Veliki Britaniji. Decembra 2017 so takrat 16-letno Lexie Nash s hudim glavobolom in bolečinami v vratu poslali domov iz šole. Zdravniki so jo poslali domov, češ, da gre zgolj za migreno. A ko je 24 ur kasneje dekle še silovito bruhalo in imelo dvojni vid, njena mama ni oklevala in jo je takoj odpeljala v bolnišnico. Zdravniki so najprej mislili, da ima meningitis, toda CT je odkril, da je vzrok njenega stanja pravzaprav venska sinusna tromboza, redka oblika možganske kapi.

Ob prihodu v bolnišnico je Lexie imela krvne strdke na možganih in vzdolž vratu ter več krvavitev za očesom, ki so povzročale dvojni vid. Dekle štiri dni po diagnozi ni mogla več komunicirati, zdravniki pa so njene starše obvestili, naj se pripravijo na slovo. Po štirih tednih so zdravniki le uspeli stabilizirati njeno stanje, a njeno okrevanje je bilo dolgotrajno in je zahtevalo več posegov in hospitalizacij. Lexie pa zase pravi, da še danes ni povsem dobro.

Najstnica je kontracepcijske tabletke jemala 9 mesecev, predpisali pa so ji jih, da bi z njimi uravnala močne »Bila sem besna, ko mi je zdravnik rekel, da so krvni strdki pri Lexie posledica tabletk.«menstrualne krvavitve, s katerimi se je soočala. Ker pa so ji le nekaj dni pred dogodkom predpisali novo blagovno znamko tabletk, so zdravniki hitro povezali njeno stanje s temi tabletkami. Njena mama ob tem pove: »Bila sem besna, ko mi je zdravnik rekel, da so krvni strdki pri Lexie posledica tabletk. Nisem imela pojma, da je to lahko tako nevarno.« Tudi Lexie pravi, da je nihče nikoli ni seznanil z možnimi stranskimi učinki tabletk.

Tiskovni predstavnik proizvajalca kontracepcijskih tabletk, ki jih je Lexie le 4 tedne pred dogodkom pričela jemati, Marvelon MSD Limited, je dogodek uradno komentiral z izjavo, da lahko tako kot pri vseh zdravilih tudi pri kontracepcijskih tabletkah pride do možnih neželenih učinkov, ki pa so zapisani v navodilih za uporabo. In krvni strdki so eden od možnih stranskih učinkov kontracepcijskih tabletk.

Tudi Britanska zdravstvena služba NHS priznava, da lahko kontracepcijske tabletke povišajo tveganje za pojav krvnih strdkov, saj hormon estrogen povečuje število strdkov v telesu. A žal se vse preveč govori o “prednostih”, bistveno premalo pa se ozavešča o tem, kakšne so dejanske posledice jemanja kontracepcije, ki jim je ženska izpostavljena.

Vir: mirror.co.uk

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja