“12 pravil za življenje” – knjiga, ki si jo najbolj vroče želim prebrati v letu 2018

Foto: Shutterstock

Ste že slišali za dr. Jordana Petersona? Če še niste, kljub temu, da o njem trenutno govori ves svet, nujno berite naprej. Če pa ga že poznate, dobrodošli, da se mi pridružite v petju hvalnic temu izjemnemu človeku.

Dr. Jordan Peterson je klinični psiholog in profesor na univerzi v Torontu. Pred dvema letoma je postal širše medijsko prepoznan, ko je zelo jasno zavzel negativno stališče do kanadskega predloga uzakonjenja uporabe spolno nevtralnih zaimkov v povezavi s transspolnimi osebami. Kar je seveda dvignilo veliko prahu, zakon je bil sprejet v ustavo, Petersonu pa je univerza ukinila financiranje raziskav. Kar ga ni ustavilo pri tem, da bi še naprej glasno izražal svoje mnenje.

Januarja letos je znova završalo ob njegovem imenu, ko se je po spletu razširil njegov intervju z novinarko Cathy Newnman na britanski televiziji. Novinarka je s sprevračanjem Petersonovih besed skušala njegove nazore predstaviti kot nazadnjaške, celo sovražne do žensk. A je predvsem osmešila sebe. In pomagala profesorju do še večje slave, ki mu je ravno v času izida njegove nove knjige prinesla številne nove oboževalce. Tudi mene.

Strmela sem nad njegovo mirnostjo in zbranostjo. Nad iskrenostjo. In predvsem nad njegovim izborom besed. Že po ogledu tega intervjuja mi je bilo jasno, da ima fantastičen besedni zaklad in se z njim trudi stvari kar se da točno poimenovati.

Moja družba med gospodinjenjem

Še ves dan po ogledu intervjuja sem se v mislih vračala k temu neverjetnemu profesorju in ugotavljala, da bi si želela od njega slišati še kaj. Pobrskala sem po Youtubu, če ima slučajno tam še kak intervju ali predavanje. In poglej, poglej, ima jih. Ure in ure materiala.

Tako je moja dnevna navada postala, da med zlaganjem posode iz stroja, obešanjem perila ali brisanjem tal poiščem posnetek njegovih predavanj, intervjujev ali spletnih seminarjev, vtaknem en konec slušalk v telefon, drugi v ušesa in uživam. Naj govori o tem, kako laži vplivajo na naše življenje, o zgrešenosti teorije spola ali pa daje nasvete za uspešno komunikacijo z ljudmi, je na njem nekaj navdihujočega in pomirjujočega.

Predvsem njegovi nasprotniki ves čas govorijo, da je 80 % njegovega občinstva moških. Morda je bilo to v določenem obdobju res, vendar se zagotovo spreminja. Vse več žensk poznam, ki ga spremljajo, večinoma prav tako med gospodinjenjem. Verjetno bi nas kakšna „osvobojena“ feministka proglasila za prototip zatirane ženske: med zlaganjem moževih spodnjic še poslušamo predavanje o tem, zakaj so moški primernejši za vodilne položaje. Dejstvo, da smo s svojim življenjem nepopisno zadovoljne, jih ob tem ne bi zanimalo.

Mnogo več kot le pravila

Na začetku sem omenila knjigo. Peterson je januarja izdal knjigo 12 pravil za življenje, ki je v hipu postala najbolj prodajana knjiga tako v ZDA kot drugih angleško govorečih državah. Da so od izida minili le trije meseci, pa imamo knjigo že v slovenskem prevodu, se mi zdi pravi mali čudež! In komaj čakam, da se en izvod znajde tudi na naši knjižni polici.

Čudovito pri dr. Petersonu je – vsaj meni se to pogosto zgodi – da razlaga nekaj, kar že poznam in zavzema stališča, ki jih že imam, vendar jih zna tako lepo in razumljivo utemeljiti, da jih razumem še bolje in bi jih po poslušanju njegove razlage mnogo bolj samozavestno zagovarjala tudi sama.

Gotovo je življenje preveč kompleksno, da bi ga povzeli v le 12 pravil. Tudi smo si ljudje preveč različni, da bi bila vsa pravila za vsakogar enako pomembna. Predvsem pa – ali nimamo kristjani že 10 božjih zapovedi?

Vse to drži, vendar pa je tudi res, da je med današnjimi mladimi vedno več depresivnih, brezvoljnih ljudi, ki ne želijo ali ne znajo odrasti, ki so izgubljeni v svetu, ne vejo, kam bi s sabo, ki jim je vse „krneki“ in „brezveze“. Ta knjiga je lahko odgovor za mnoge izgubljene mlade (in malo manj mlade).

Čudovito pri dr. Petersonu je – vsaj meni se to pogosto zgodi – da razlaga nekaj, kar že poznam in zavzema stališča, ki jih že imam, vendar jih zna tako lepo in razumljivo utemeljiti, da jih razumem še bolje in bi jih po poslušanju njegove razlage mnogo bolj samozavestno zagovarjala tudi sama.

Zaradi dveh desetletij klinične prakse zares ve, kaj govori, ni pavšalist, vsako trditev podkrepi z raziskavami, statistikami in praktičnimi primeri. Predvsem pa se vseh pravil, zapisanih v knjigi, kar se da vestno drži tudi sam.

Pogosto poudari, da tudi on dela napake, v nekem intervjuju se je o svojih šibkih točkah razgovoril tako iskreno in na dolgo, da je še izpraševalcu postalo nerodno. Pa vendar je neverjetno, da človek, ki je pod takšnim medijskim drobnogledom, v celem letu ni naredil ene slabe poteze ali izrekel ene velike neumnosti.

Brez politične korektnosti in lažnega sočutja

Kar ne pomeni, da je vedno prijazen! Peterson se ne zmeni se za politično korektnost. Ne skopari z ostrimi besedami, sploh kadar govori o občutljivih milenijskih rožicah, ki jih vsaka stvar prizadene, užali in imajo eksistencialno krizo, če neka korporacija umakne iz produkcije njihovo najljubšo žitno ploščico.

V družbi, ki teži k sočutju in razumevanju do takšnih kapric, nujno potrebujemo vsaj enega Petersona, da jim zabrusi “Za Božjo voljo, odrasti že, nehaj stokati zaradi malenkosti in raje opravi svoje dolžnosti kot je treba. In pospravi svojo sobo!”

S svojimi globokimi a preprostimi sporočili dejansko lahko pripomore, da bo v zahodni družbi močan moški spet postal trend. Ker, kot pravi Peterson, moški ne postanejo avtomatsko dobri, ko jih napravimo šibke (prej obratno). In ženske danes krvavo potrebujemo samozavestne, odgovorne in močne moške. (Roko na srce pa bi se tudi sodobne ženske pri marsičem lahko vzele v roke …)

Zato se veselim branja njegove knjige. Predavanja na spletu so sicer super, ampak jaz sem po duši bralka. Knjigo lahko vedno vzameš v roke, tudi če le za nekaj minut. Lahko si v njej kaj podčrtaš. Ideje v njej premlevaš, tudi ko je ne bereš in se k njej vedno znova vračaš. Predvsem pa knjiga ostane, med tem ko na splet naloženi videi, roko na srce, lahko že jutri izginejo.


Bi tudi vi radi vzeli v roke knjigo, ki je navdušila Lucijo in jo prebira ves svet? Zagotovo ne boste razočarani!

Knjigo 12 pravil za življenje dobite tudi v spletni trgovini Iskreni.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja