Knjige, ki so najbolj izstopale v letu 2018

Foto: Shutterstock

Niso vse najbolj brane ali najbolje prodajane, a to so knjige, ki so po mojem mnenju zaznamovale leto 2018, vsaka na svoj način. Upam, da vas napisano spodbudi, da v roke vzamete vsaj kakšno od naštetih.

Sveta spolnost – Gregory Popcak

Naslov knjigi naredi krivico! Prav gotovo bi si ob njem namreč vsak mislil, da v knjigi piše, kako je treba pred vsakim spolnim odnosom moliti, nato pa vse čim hitreje opraviti, če se le da v temi. Pa sploh ni tako!

 

Sveta spolnost je prva katoliška knjiga o spolnosti, ki mi ne dela prav nikakršnega občutka slabe vesti, ker imam rada seks. Prej obratno. Všeč mi je, da je v knjigi vprašalnik, ki ga par lahko skupaj reši in na podlagi tega ugotovi, na katerih področjih v življenju naj še raste in gradi, da se bo izboljšala njuna spolnost.

Všeč mi je, da se avtor spolnosti loteva po eni strani zelo globoko, duhovno in tudi teološko, po drugi strani pa je tudi precej hudomušen (beri citat spodaj).

Naj citat: „Krščanski pari, ki so odprti za resnico, doživljajo vsako ljubljenje, ki je zasebno „poročno praznovanje“, kot čudovit, rodoviten, poživljajoč in zaželen dogodek. Ne glede na utrujenost si želijo najti uteho v objemu svojega najboljšega prijatelja in ljubimca. Takšen par komaj čaka, da bi ponovil poročni obred v spalnici (ali v katerem koli prostoru) in obnovil obljubo na oltarju, ki je zakonska postelja (oziroma kavč, jedilna miza, stopnice …).“

Knjiga je dosegljiva tudi v (spletni) trgovini Iskrenih.

12 pravil za življenje: protistrup za kaos – Jordan B. Peterson

O dr. Petersonu je bilo povedanega in napisanega že toliko, da je res težko povedati še karkoli novega. Preprosto – na tak ali drugačen način je zaznamoval letošnje leto – najprej z viralnim intervjujem, nato z izidom knjige, januarja v izvirniku, aprila v slovenščini, in nato z obiskom Ljubljane novembra.

 

Še tisti, ki nikdar ne preberejo nobene knjige, bi morali prebrati vsaj to. Ne, ker v njej razlaga kaj tako revolucionarnega ali novega, ampak ker razlaga stvari, ki jih že razumemo in vemo, tako, da jih razumemo še bolje in zato tudi lažje implementiramo v lastno življenje.

Naj citat (težko je izbrati samo enega, ampak naj bo …): „Discipliniranje otroka je dejanje odgovornosti. To ni jeza zaradi slabega vedenja. Ni maščevanje za kršitev. Discipliniranje je skrbna povezava usmiljenja in dolgoročne sodbe. Pravilno discipliniranje zahteva napor – v resnici je skoraj sopomenka za napor. Težko je namenjati skrbno pozornost otrokom. Težko je ugotavljati, kaj je narobe in kaj prav ter zakaj. Težko je oblikovati pravične in sočutne strategije discipliniranja in se z drugimi, ki so tesno vključeni v skrb za otroka, dogovoriti za njihovo izvajanje. Zaradi te povezave odgovornosti in težavnosti je lahko vsak namig, da je vsakršno omejevanje za otroka škodljivo, sprevrženo dobrodošel.“

Knjiga je dosegljiva tudi v spletni trgovini Iskrenih.

Vsak s svojega planeta – Cvetka Sokolov

Če vas je kdaj zanimalo, kako nas vernike vidijo neverni Slovenci, vam bo dal ta mladinski roman kar dobro predstavo. Glavni junak, Simon, ob vstopu v 2. letnik srednje šole dobi novo sošolko, Katjo, ki takoj pritegne njegovo pozornost. A izkaže se, da je Katja verna in sta torej, kot pravi naslov, vsak popolnoma s svojega planeta. Bosta uspela premostiti različna pogleda na svet in najti neko srednjo pot?

 

Čeprav je knjiga žanrsko umeščena med mladinske romane, odpira kar nekaj tem in družbenih vprašanj, ki so polarizirala Slovenijo v preteklih letih. Marsikdaj katoličanom tudi nastavi ogledalo, predvsem v naši dvoličnosti, ko radi eno govorimo in delamo drugo.

Čeprav je v knjigi tudi kar nekaj stereotipov o katoličanih in katoliških družinah, pa vendar vsaj skuša spodbujati k boljšemu medsebojnemu razumevanju. No, malo pa mi je knjiga všeč tudi zato, ker se po mnogih temah, ki se jih dotakne, vidi, da avtorica spremlja stran iskreni.net, ki jo na koncu tudi navede kot vir.

Naj citat: (Simon se pogovarja z verno sošolko Anjo o njeni oratorijski majici, na kateri piše „Rad bi bil svet“):

Razumem“ rečem „Rada bi postala svetnica.“

No, to ravno ne,“ v zadregi odvrne Anja. „To je težko in ni dano vsakemu.“

Bi bilo pa lepo, ne? Sveta Anja …

Kaj sploh pomeni biti svet? Si lahko svet, če ne hodiš v cerkev? Dvomim. Pa če si še tako dober človek.

Se zdim tudi jaz Anji tako čuden kot ona meni? Kot da ne bi sedela v istem razredu!

Mi smo medvedi – Fredrick Backman

Kdor je prebral knjigo Mož z imenom Ove ali Tu je bila Britt-Marie od istega avtorja, naj bo opozorjen: ta zgodba predstavlja

 

odmik od humornega, na trenutke že kar groteskiziranega Backmanovega sloga pripovedovanja. Ta roman nas z vso resnostjo postavi v majhen, pozabljen Švedski kraj, ki živi in diha za hokej. Naj vas ne skrbi, tudi če vas hokej sploh ne zanima, vam bo roman všeč. V njem je namreč toliko različnih likov, da se vsak bralec zagotovo poistoveti vsaj z enim. Poleg tega avtor bralca skozi vso knjigo nekoliko zahrbtno napeljuje na eno misel, ki jo nato povsem obrne in ga preseneti.

O zgodbi raje ne bom povedala nič, da ne bi česa izdala. Le to bom še rekla: če imate radi, da vam knjižni liki prirastejo k srcu in če vas ne moti, da po koncu branja zaradi strtega srca v roke še nekaj časa ne morete vzeti nobene druge knjige, je ta roman kot nalašč za vas.

Naj citat: „Zakaj vse tako zanima hokej? – Ker pripoveduje zgodbe.“ Res jih, in to zelo dobre!

Sramežljivost občutij – Dalila Heuse

 

Zadnja knjiga, ki sem jo prebrala v letošnjem letu, je čisto sveže preveden roman belgijske avtorice, ki govori o spolni

zlorabi. Če bi znala bolje francosko, bi po spletu lažje poiskala podatek, kolikšen del zgodbe je resničen. Ponekod pa je predstavljena kar kot avtoričina avtobiografija.

Daleč od tega, da bi bilo to kakšno lahkotno branje, a doživljanje deklice, ki je bila leta in leta spolno zlorabljana, njeni notranji boji in trpljenje so opisani tako tenkočutno, da knjige preprosto nisem mogla odložiti.

Knjigo priporočam vsakomur, ki je sam doživel spolno zlorabo, pa tudi tistim, ki bi doživljanje tovrstnih žrtev želeli bolje razumeti.

 


Veliko dobrih prebranih knjig v letu 2019!

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja