Kako sebe in svoje prihodnje leto resnično izboljšati – nasveti Jordana Petersona

Foto: Shutterstock

Verjetno se vsi strinjamo, da so novoletne zaobljube bolj kot ne le potrata časa, saj z njihovo pomočjo svojega življenja večinoma ne spremenimo. Pa vendar to ne sme biti izgovor, da ob začetku leta niti ne poskusimo obrniti življenja vsaj malo na bolje.

Ne glede na to, ali ste eden tistih, ki vsako leto zadnjega decembra idealistično piše zaobljube in si obljublja, da se bo to leto pa RES vse spremenilo, ali pa ste eden tistih, ki sprijaznjeno vsako novo leto skomignejo, da je tako ali tako vse zaman – lahko vsaj preberete ta članek. Pa tudi, če niste ravno za branje, si preklikajte vsaj hiperpovezave v tem članku – vodile vas bodo do video posnetkov, kjer lahko iste modrosti slišite neposredno iz profesorjevih ust.

1. Določi cilj. Do kdaj želiš doseči koliko?

Jordan Peterson poudarja, da si moramo zadati cilj in se zanj truditi. Spodbuja nas, naj se vprašamo, kaj bi radi postali, ne kaj bi morali postati, saj se ta dva pojma, čeprav prepletena, marsikdaj razlikujeta. Morali bi recimo postati boljši starši svojim otrokom, a za začetek si zadate cilj, da se boste na njih nehali dreti. Ob tem opozarja, da se marsikdaj cilj spotoma, ko se pomikaš proti njemu, lahko spremeni, izkristalizira. Kar ni nujno slabo – z večje razdalje namreč težje vidimo in razumemo, kaj točno si želimo doseči, a vse bolje vemo, ko se cilju približujemo.

2. Začni trdo delati

Saj to ni nekaj presenetljivega, a tudi Jordan Peterson pravi: nič ne bo brez trdega dela, ničesar v življenju ne smemo pričakovati kot „Čisto vsak človek, ki samega sebe spravi v red, je zmožen to širiti tudi med druge. Zgodi se verižna reakcija. In to je čudovito videti.“samoumevno. Lahko, da nam bo sčasoma navrženo, za kar smo lahko hvaležni, a vsak začetek bo zagotovo težak. Pri čemer dr. Petersonu nihče ne more očitati, da ne ve, kaj govori. Čeprav se marsikomu zdi, da se je njegova medijska slava zgodila kar nenadoma in mu je tako rekoč z neba padla v naročje, pa je za svoj položaj in vpliv, ki ga ima v družbi, leta in leta trdo garal. O čemer nekaj malega pove tukaj (prav tako o tem, zakaj je trud nagrajen). Opozarja pa tudi, da bomo za vsak trud in trdo delo na določenem področju morali žrtvovati nekaj na drugih področjih (več o tem tukaj).

3. Nič hudega, če ti spodleti

Nihče ni profesionalec že v prvem poskusu. Vsaj poskusite. Poskusite in naredite slabo. In naslednji dan lahko poskusite znova, bolje. Ko si v nečem začetnik, si pač slab. Ampak sčasoma se naučiš (več o tem tule). Poleg tega, če od neuspeha ne zbežimo povsem osramočeni, temveč si ga dobro ogledamo z vseh strani in ga analiziramo, je lahko to dobra priložnost, da ugotovimo, kako bi lahko isto oviro naslednjič uspešneje premagali (več o tem tule).

4. Sestavi urnik

Jordan Peterson svetuje, da si ob načrtovanju dneva, tedna, meseca, predstavljamo, kako bi si pravzaprav želeli, da bi ta potekal. Kakšen bi bil torej naš idealni dan. In ne recite ob tem, da bi ga preživel v postelji, da bi ves dan gledali televizijo ali igrali igrice na računalniku. Ker v resnici bi se takšnih dni hitro prenajedli, postali depresivni ali zagrenjen. Vsakdo si želi dan, v katerem se najprej dobro naspi, kar se da hitro in učinkovito opravi, kar mora, in nato počne tisto, kar ga veseli, v čemer uživa. Po možnosti vsak dan vse našteto počne ob približno istem času. Zakaj si ne bi omogočili takšnih dni? (Več o tem tukaj in tukaj).

Pri tem pa …

5. Ne bodi tiran do samega sebe!

„Ljudje imajo navado, da sami nad sabo opletajo z bičem in nato odlašajo pa spet opletajo z bičem in odlagajo na kasneje.“ Bodite blagi gospodarji do sebe – saj se poznate in v resnici veste, koliko zmorete, preden postanete tečni, zagrenjeni. Naredite si načrt, ki ga boste dejansko radi izpolnili. Ne bodimo sami do sebe tirani, temveč s seboj ravnajmo kot z nekom, komur smo dolžni pomagati, za kogar smo odgovorni (to je, mimogrede, naslov enega od poglavij v njegovi knjigi 12 pravil za življenje).

6. Vsak dan po malo

Poudarek pa daje tudi temu, da se trudimo vsak dan po malo, da napredujemo počasi, a vztrajno. Da si ne zadamo preveč naenkrat, saj nas to utrudi in odnehamo. Če pa se trudimo počasi, bomo lažje vztrajali dlje. Pri tem nam je lahko v pomoč poglavje iz njegove knjige z naslovom Primerjajte se s tem, kar ste bili včeraj, ne s tem, kar je nekdo drug danes. Ste torej danes že kaj boljši, kot ste bili včeraj? In kaj lahko ta hip storite, da se premaknete v to smer?

 

Tudi za tiste, ki menite, da je vaše življenje čisto vredu in da vam nič bistvenega ni treba spreminjati, ima Peterson modre besede: „Ljudem ne pravim, da so v redu takšni kot so. To ni prava zgodba. Prava zgodba je: si mnogo manj, kot bi lahko bil!“

Po eni strani si je to kar grozno priznati. Po drugi pa je ravno to nekaj, kar da veliko upanja na boljšo prihodnost. Pomeni namreč, da je v življenju vsakogar še prostor za rast in izboljšave. Vsak, ki ne raste, namreč nazaduje – česar pa ne pravi Peterson, ampak kar stara ljudska modrost. Sveto Pismo pa: „Kdor misli, da stoji, naj pazi, da ne pade.“ (1Kor 10,12)

Vsak ima v svojem življenju nekaj, kar bi si želel popraviti, izboljšati, kjer bi želel zrasti. In resno, 1. januar ni nič boljši ali slabši od katerega koli drugega dne v letu, da se na tem področju malo potrudimo in premaknemo. Konec koncev s tem, ko spreminjamo sebe, na bolje spreminjamo tudi svet. Dr. Jordan Peterson pravi: „Čisto vsak človek, ki samega sebe spravi v red, je zmožen to širiti tudi med druge. Zgodi se verižna reakcija. In to je čudovito videti.“

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Preveri pakete

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja