Zgodnji znaki v nosečnosti

Thumbnail

Ste noseče ali pa bi to rade bile? Potem vas gotovo zanima, kateri so tisti prvi znaki, ki kažejo, da v svojem telesu nosite novo življenje.

1 Prsi: občutljive in napete, povečane prsi, povečane žleze (majhne bulice) okoli bradavice, opazne žile, temnenje areol. Prsi lahko postanejo občutljive že nekaj dni po spočetju. Ostale spremembe pa se pojavijo kadar koli v prvem trimesečju.

2 Temperatura: bazalna telesna temperatura ostaja visoka. Če si merite temperaturo, boste opazili, da ni padca temperature, ampak ta ostaja visoka.

3 Krvavitev: menstruacija zamuja, krvavitev je zelo blaga. Med nosečnostjo ženska običajno ne krvavi. Lahko se pojavi blažja vgnezditvena krvavitev, ki se pojavi nekje 5-10 dni po oploditvi.

4 Trebuh: napihnjenost, povečan, krči, maternica je povečana in spremenjene oblike, povečanje telesne teže, temnenje črte na trebuhu (linea nigra). V dveh tednih po spočetju maternica pričenja rasti. Lahko se pojavijo rahli krči in napihnjenost. Od 8 tedna dalje se že lahko začne kazati trebušček (če ne gre za prvo nosečnost, se trebušček pokaže prej). Temna črta, ki poteka od popka proti spolovilu se pojavi v 4. ali 5. mesecu. Po trebuhu so lahko bolj opazne žile.

5 Mehčanje materničnega vratu in izcedek iz nožnice. Oboje se pojavi v prvem trimesečju. Izcedek iz nožnice se lahko spreminja.

Nosečnosti so si različne. Nekatere minejo praktično brez simptomov, spet pri drugih se pojavijo vsi mogoči simptomi.

6 Pogosto uriniranje. Običajno se začne 6-12 tednov po spočetju.

Prebava: hrepenenje po hrani, lakota, žeja, prebavne motnje, zgaga, zaprtje, vetrovi, kovinski okus v ustih, slabost, bruhanje, slinjenje, večja občutljivost za vonje. »Jutranja« slabost običajno pojavi 2-7 tednov po spočetju.

8 Utrujenost, težave s spanjem. V začetku nosečnosti so mnoge ženske bolj utrujene kot običajno. Ponoči lahko težave povzročajo boleče prsi, zaradi česar je težko najti udoben položaj.

9 Spremembe razpoloženja. Hormoni lahko povzročijo nihanja razpoloženja.

10 Bolečine v križu, pogosti glavoboli, krvavitve iz nosu, zamašen nos, težave s sinusi. Hormoni, povečana prekrvavitev in obremenitev telesa lahko povzročijo te simptomi v različnih obdobjih nosečnosti.

11 Gibi ploda. Gibe postanejo opazni pri 14-20 tednih.

12 Braxton Hicks kontrakcije. Lažni popadki, ki so praviloma neboleči, se lahko pojavijo zgodaj v nosečnosti, njihova pogostnost pa se sčasoma povečuje.

13 Koža: Strije, razširjene vene, akne, spremenjena pigmentacija kože, srbenje, potenje, izpuščajo, krčne žile, spremembe pri laseh, nohtih. V nosečnosti se telo tako spreminja, da se boste včasih spraševali, če ste sploh v svoji koži.

To so le nekateri znaki, ki lahko kažejo na nosečnost. Z nosečniškim testom lahko 99% potrdite nosečnost, 100% pa boste lahko prepričane po ultrazvočnem pregledu pri ginekologu. Ko pa se otrok rodi, pa ne bo nobenega dvoma več.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja