Zdravstvene prednosti hormonske kontracepcije?

Thumbnail

Farmacevtska industrija močno propagira zdravstvene prednosti hormonske kontracepcije, po drugi strani pa pozablja ali celo zamolči njene negativne posledice na zdravje.

Farmacevtska industrija v marketinške namene poudarja zdravstvene prednosti hormonske kontracepcije, predvsem kontracepcijskih tabletk. Uporaba kontracepcijskih tablet naj bi zmanjšala pojavnost ali izboljšala potek naslednjih bolezni in stanj: raka jajčnikov, raka endometrija, predmenstrualnega sindroma, bolečih menstruacij, nerednih krvavitev, slabokrvnosti zaradi pomanjkanja železa, močnih menstruacij, cist jajčnikov, gonoreje, izvenmaterničnih nosečnosti, benignih bolezni dojk, osteoporozo.

Napisal sem, da »naj bi« kontracepcijske tablete imele te zdravstvene prednosti, saj je bila večina raziskav, ki so potrdile te prednosti, narejenih z uporabo tabletk, ki so vsebovale več kot 0,035 mg estrogena ali 0,050 mg mestranola. Veliko najpogosteje predpisovanih kontracepcijskih tabletk pa vsebuje samo 0,035 mg estradiola ali manj.

Rak

Obstajajo dovolj trdni dokazi, da nekatere kontracepcijske tabletke znižujejo pojav raka jajčnikov in endometrija (sluznice maternične votline). To je reklamirano kot eno izmed največjih dobrobiti kontracepcijskih tabletk. Po drugi strani pa se običajno pozablja na višjo pojavnost raka dojk pri ženskah, mlajših od 45 let, invazivnega raka materničnega vratu pri mlajših od 60 let in raka jeter pri ženskah, ki so jemale kontracepcijske tabletke.

Osteoporoza

Glede osteoporoze primanjkuje dolgoročnih dokazov o izboljšanju kostne gostote pri ženskah, ki jemljejo kontracepcijo, nekatere raziskave so pokazale celo negativne učinke na kostno gostoto.

Boleče menstruacije, neredne krvavitve, slabokrvnost, močne menstruacije, ciste ovarijev

Ker kontracepcijske tabletke povzročijo stanjšanje maternične sluznice, se s tem zmanjša trajanje in količina menstrualnega toka in zato se zmanjšajo tudi simptomi bolečih menstruacij in močnih krvavitev ter slabokrvnosti. Neredne krvavitve se ne popravijo vedno, pri uporabi tabletk z zelo nizko koncentracijo estrogena (manj kot 0,025 mg etinil estradiola) se celo poslabšajo. Zelo zaskrbljujoče pa je dejstvo, da se težave zdravi simptomatsko s kontracepcijskimi tabletkami in se običajno sploh ne diagnosticira vzroka težav.

Predmenstrualni sindrom (PMS)

Obstajajo teorije, da kontracepcijske tabletke pomagajo pri PMS, vendar klinične izkušnje tega ne potrjujejo. PMS je endokrinološko zelo zapleten pojav. Pri ženskah s PMS so v drugi polovici ciklusa znižane koncentracije progesterona, estrogena in endorfinov v krvi. Zdravljenje, ki ciljno popravlja koncentracije teh hormonov v času po ovulaciji, je lahko zelo učinkovito.

Presnova ogljikovih hidratov

Zagovorniki kontracepcije trdijo, da je vpliv kontracepcijskih tabletk na presnovo ogljikovih hidratov zanemarljiv. V večini objavljenih raziskav vplivi niso bili statistično značilni, kjer pa so bili, so jih označili za manj verjetne. Potrebne so dolgoročne raziskave o vplivu kontracepcijskih tabletk na pojav sladkorne bolezni.

Srčnožilni sistem

Že dolgo je znano, da imajo kontracepcijske tabletke negativne vplive na srčnožilni sistem. To je bilo še najbolj očitno pri prvih generacijah kontracepcijskih tabletk, ki so vsebovale relativno visoke doze estrogena. To je tudi eden izmed glavnih razlogov, da z leti raven estrogena v kontracepcijskih tabletkah pada.

Obstajajo trdni dokazi, da imajo ženske, ki so uporabljale kontracepcijske tabletke v preteklosti ali pa jih še vedno uporabljajo, večje tveganje za srčni infarkt v primerjavi z ženskami, ki niso nikoli jemale kontracepcijskih tabletk. Ta negativni vpliv se zelo potencira pri kadilkah.

Poleg tega jemanje kontracepcijskih tabletk poveča tveganje za pojav venske tromboze in embolij. Tudi tukaj so še posebej ogrožene kadilke.

Spolno prenosljive bolezni

Splošna dostopnost kontracepcije je zvišala pojavnost spolno prenosljivih bolezni zaradi bolj promiskuitetnega spolnega življenja. Zmanjšuje se pojavnost gonoreje, zvišuje pa se število okužb s klamidijo, humanimi papiloma virusi, herpes virusi.

Farmacevtska industrija močno propagira zdravstvene prednosti hormonske kontracepcije, po drugi strani pa pozablja ali celo zamolči njene negativne posledice. Žalostno je, da pri tem pomagajo tudi mnogi zdravniki. Še bolj žalostno pa je dejstvo, da se pri večini zdravstvenih težav, ki jih sedaj zdravijo s kontracepcijskimi tabletkami, da pomagati ali jih odpraviti na drugačne načine.

Brezplačen za vse, ki ga potrebujejo. Z vašo podporo.

Ne zmorejo vsi plačati za kakovostne in poučne vsebine, zato so naši članki brezplačni za vse obiskovalce portala iskreni.net. Če ste med njimi, vabljeni, da nas še naprej berete brezplačno.

Če pa ste med tistimi, ki si na srečo lahko privoščite tudi nekaj več, vabljeni, da naše delo finančno podprete in prispevate k večji kakovosti življenja posameznikov in boljšim odnosom v slovenskih družinah.

Odločite se za enkratno ali mesečno donacijo v poljubnem znesku. Vsak prispevek šteje!

Doniraj

Lahko pa postanete tudi naš naročnik in z enim paketom dostopate do zaklenjenih vsebin in izobraževalnih oddaj s področja medsebojnih odnosov, vzgoje, osebne rasti in financ.

Preveri pakete in se naroči

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja