Zakaj me kontracepcija ne osrečuje

Thumbnail

Številni slogani farmacevtske industrije, ki ponuja kontracepcijo, nas – posebej danes, ob svetovnem dnevu kontracepcije – prepričujejo: »Da boste zdrava ženska, potrebujete kontracepcijo. Vsaka uspešna ženska jo uporablja. Ne morete živeti brez nje.«

Popolnoma se strinjam s tem, da bi vsaka ženska morala imeti možnost odločanja o vseh vidikih svojega zdravja. Ne morem pa sprejeti prepričevanja, da moram spremeniti del mene, ki deluje povsem pravilno in normalno, samo zato, da bi bila svobodna in zadovoljna. To se mi zdi zelo žaljivo do žensk. Prepričuje nas, da je naša vrednost odvisna od tega, kako pogosto smo moškim na voljo kot spolni objekt. 

Čeprav smo po eni strani prepričani, da so časi, ko je bila ženska dolžna moškemu izpolniti dolžnost, že davno mimo, pa je na žalost ista miselnost zapakirana v novo obliko. Ženske smo še vedno ocenjevane na podlagi tega, koliko smo moškim spolno na voljo. Tu vmes pa se sijajno umesti kontracepcija, ki spolnost ženske loči od njene rodnosti.

Tako kot npr. cenim svoj vid in sluh, si tudi moja plodnost zasluži, da jo cenim in sprejmem. Pa ne samo jaz, pač pa da jo sprejme tudi družba kot celota.Vendar moja plodnost ni bolezen. Zato ne čutim nobene potrebe, da bi jo zatirala, zavračala in se je poskusila otresti. Tako kot npr. cenim svoj vid in sluh, si tudi moja plodnost zasluži, da jo cenim in sprejmem. Pa ne samo jaz, pač pa da jo sprejme tudi družba kot celota. In če to pomeni, da je sem in tja potrebno malo samokontrole, je to veliko bolj dostojanstveno kot pa zgolj reči: »Saj imamo tabletke in samokontrole ne rabimo. Meni je važen samo užitek.«

Kar me bega, je tudi to, da se vedno spotikamo le ob žensko plodnost. Kot da bi bila ženska plodna iz dneva v dan. Pa vemo, da temu ni tako. In kot da moški v celotnem procesu ne igra nobene vloge. Že informiranje o plodnosti in poznavanje delovanja lastnega telesa bi marsikateri ženski pomagalo razumeti in skrbeti za njeno celostno zdravje, k čemer seveda sodi tudi reproduktivno zdravje, namesto da jo neprestano preganja občutek, da mora nadzorovati svojo plodnost.

Sodobne metode naravnega načrtovanja družine tako žensko kot moškega oborožijo z znanjem o konkretnem individualnem ciklusu na podlagi znakov plodnosti, ki jih ženska zlahka opazi in prepozna. Takšno poznavanje plodnosti pa ni učinkovito le pri preprečevanju nosečnosti, pač pa pomaga tudi pri diagnosticiranju in zdravljenju vzrokov neplodnosti kot tudi spremljanju in ohranjanju ginekološkega zdravja.

Za konec pa še tole: Ko se zavzemamo za napredek žensk, bi morali poskrbeti, da bomo dejansko spodbujali to, kar dela žensko žensko, ne pa da bomo zavirali tisto, kar je narava prvenstveno vgradila v žensko telo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja