Zakaj je oče tako pomemben pri vzgoji hčere

Vir: Envato

Ste kdaj opazovali obraz vaše hčere, ko ji je očka povedal, da je lepa? Ali pa jo močno stisnil v objem in ji šepnil: »Rad te imam«? Prav gotovo ji je obraz zažarel in z njega je izginila vsakršna skrb ali nejevolja.

Očetje imajo na hčere močan vpliv – bodisi pozitiven bodisi negativen. Kljub temu da je morda včasih lažje najti vez z moškim potomcem, se morajo potruditi, da ustvarijo trdno in varno vez s svojo hčerjo, ki ji bo popotnica v življenju.

»Očka, ali sem lepa?«

Odpravljali smo se na poroko. Osemletna hči me je kar nekajkrat vprašala za nasvet, kako naj uskladi barve obleke, kakšne uhane naj doda in kateri čevlji bi se mi zdeli primerni. Ko je bila popolnoma oblečena, pa je mirno odšla mimo mene, se postavila pred moža in vprašujoče rekla: »Ati?« Najbrž mi je čeljust od začudenja padla do tal, ko je popolnoma spregledala mojo »oceno«. Ni prišla, da bi se najprej »pokazala« meni in nato možu. V tistem trenutku je bilo pomembno samo, kaj bo rekel njen očka. In prav pohvala moža je bila v tistem trenutku nujna. Njegova pohvala je bila tista, ki jo je želela in potrebovala.

Seveda je to, kljub mojemu začetnemu začudenju, popolnoma naravno ravnanje najine hčerke. Potrebovala je njegovo pohvalo, pohvalo v njenih očeh najmočnejšega in največjega človeka, ki je njen večni zaščitnik.

Oče seveda ni edini dejavnik hčerine samopodobe ali odnosa do življenja. Je pa eden bistvenih.

Oče, spodbujevalec hčerkine samopodobe

V odnosu oče – hči namreč veljajo nekatere zakonitosti, ki jo bodo kot doto spremljale čez življenje: oče, ki mu je mar, ki je vključen, bo vzgojil samozavestno hči. Ljubeči oče, ki zna pohvaliti; hči z dobro samopodobo. Oče, ki je spoštljiv, razumevajoč, bo vzgojil hči, ki lahko gradi zdrave odnose. Pogled lahko, žal, tudi obrnemo: nevključenost očeta bo prinesla slabo samozavest, neljubeči oče slabo samopodobo in nespoštljivi oče nezaupanje do drugih.

Oče seveda ni edini dejavnik hčerine samopodobe ali odnosa do življenja. Je pa eden bistvenih. Podoba njunega odnosa jo bo spremljala v njeno odraščanje in nato v njeni samostojnosti. In ji dala zanos ali pa jo ovirala na mnogih poteh, po katerih bo hodila.

Od rojstva do šole

Odnos z vašo hčerko se začne pravzaprav že v trebuhu. Ko se očka nežno pogovarja z bitjecem, ki raste v materi, navezuje z njim prvo vez. Kmalu po rojstvu, ko deklica začne veselo gruliti in ogledovati svet okoli sebe, že išče prve stike z drugimi. Takoj bo prepoznala materin in očetov obraz. In že na samem začetku bo očka prinesel drugačno dinamiko odnosa, kot ga ima mala dojenčica z materjo. Medtem ko ji bo mama nežno pela in ji prigovarjala, bo očka spačil obraz in jo požgečkal po bradi.

Prve vezi naj ustvarjajo varno okolje, v katerem bosta odnos nato lahko nadaljevala. Prvo obdobje od očkov zahteva veliko igranja na tleh, očesne komunikacije s hčerko in veliko objemanja. Vse to v vaši hčeri utrjuje sliko dobrega varuha in zaščitnika.

Od šole do najstništva

V času hormonov in kričanja, ko bi očetje najraje zbežali stran ali pa se zaprli v svoj kot in si mirno ogledali kakšno tekmo, se velikokrat zgodi, da se nehote pretrga pristen in ljubeč stik med očetom in hčerjo. Majhna punčka postaja svojeglava, muhasta in velikokrat obupno naporna. A prav to so leta, ko še posebej potrebujejo svoje očete.

Ko deklica raste in ima polno zapletenih in morda neprijetnih vprašanj, ji mora oče nuditi varno zavetje, kjer se bo čutila dovolj sprejeta, da izrazi svoje dvome, skrbi in občutke. Oče mora v tem času poskrbeti za ohranjanje varnega odnosa, pokazati zrelost in iti naproti svoji odraščajoči hčeri, ki bo v svoji nepremišljenosti morda rekla ali naredila stvari, ki ju bodo oddaljevale.

Ko deklica raste in ima polno zapletenih in morda neprijetnih vprašanj, ji mora oče nuditi varno zavetje, kjer se bo čutila dovolj sprejeta, da izrazi svoje dvome, skrbi in občutke.

Pomembno v tem obdobju je, da zna oče pohvaliti svojo hči, ji povedati, kako rad jo ima, ter graditi zaupanje. Če je kdaj naredil napako, je opravičilo nujno in pomembno za ohranjanje odnosa.

V tem času je potrebno, da oče hči v neprijetnih situacijah zaščiti. Povedati ji mora, da jo bo, ne glede na vse, tudi če ga kdaj polomi, varoval in branil. Pa čeprav to pomeni, da bo prišel na neobvladljivo zabavo in jo odvlekel domov.

Od najstništva v zrelo damo

Če sta oče in hči pravilno gradila medsebojni odnos, bo to obdobje, ko je odnos poplačan za ves trud, ki sta ga vlagala vanj vsa pretekla leta. Med očetom in hčerjo se bo začel odnos spreminjati iz varuha v zaupnika in prijatelja. Vaše besede potrditve so jo naredile močno in odločno, vaša ljubezen pa sigurno vase. To bo obdobje, ko jo boste občudovali, kako bo z dvignjeno glavo odšla v svet, si gradila nove odnose in ustvarjala dom. Ne pozabite, da ste še vedno njen zaščitnik in varuh. To je namreč vloga, ki se nikoli ne konča.

Pa saj poznate tisti pregovor: oče je hčerkina prva ljubezen. Najbrž bi temu zlahka dodali še: in večna.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja