Zakaj hoče moj otrok že 238-ič brati isto pravljico???

Vir: Unsplash

Otroci, še posebej pa malčki, obožujejo ponavljanje. Ene in iste igre, pesmice ali zgodbe se zlepa ne naveličajo (za razliko od svojih staršev). Zakaj?

»Še!« največkrat izrečeni stavek malčkov, ko gre za kako dejavnost ali zgodbo, v kateri uživajo. V mislih staršev pa se slej ko prej pojavi obupani: »Neeee. Pa ne že spet!« Še posebej očete začne neprestano ponavljanje tako preprostih stvari hitro strašansko dolgočasiti.

A malčku s ponavljanjem naredimo veliko veselje, zato je dobro vedeti, od kod mu ta potreba in kaj se v resnici skriva za njo. V resnici sploh ne gre le za otrokovo veselje in zabavo, ampak se ob tem intenzivno uči. Pravzaprav otroci natančno vedo, kaj je za njihov razvoj dobro.

Nov svet skozi otrokove oči …

Če skušamo najprej pogledati na svet skozi oči otroka – vsak njegov dan je poln novih stvari in učenja.

Veliko je neznanega, vznemirljivega, tudi strašljivega. Nikoli ne veš, kaj novega te čaka za vogalom. In to zna biti zelo naporno. Poskušaš kup novih stvari – včasih se ti posrečijo, pogosto ne. In to te jezi. Žalosti. Vznemiri. Včasih si presenečen nad tem, kaj že zmoreš. Tega se veseliš. In narediš še enkrat. In še enkrat! Preseneča te tvoje telo, tvoje lastne spodobnosti, presenečajo te besede, ki prihajajo iz tvojih ust. Zabavno je! Zato jih izrekaš znova in znova … Ker ti nekaj zveni zanimivo, hočeš to slišati še in še. In ker si želiš tudi sam zapomniti. Sam ponoviti. Sam …

Po vseh teh napornih novih dogodivščinah celega dneva si utrujen, dovolj imaš novega in neznanega. Želiš si slišati nekaj, kar ti je že poznano, domače, in uživati v tem, da veš, kaj pride zatem. To ti vlije občutek samozavesti. Hrepeniš po nečem varnem, poznanem, kar bi te umirilo – naročje mame ali očeta, njun glas, poznane stvari, poznana zgodba. Zagotovilo, da bo na koncu vse dobro. Da so stvari v najlepšem redu. Da se lahko umiriš in zaključiš še en raziskovalni dan.

Razpetost med novim in že poznanim

V svetu malčkov se torej dogaja stalna bitka med raziskovanjem in osvajanjem novega, vznemirljivega, še neodkritega ter med iskanjem varnosti in zavetja v že poznanem in osvojenem, predvidljivem. In za njihov najboljši razvoj je potrebno, da so deležni obojega.

Avtoceste učenja v možganih

Raziskave so potrdile, da se otroci najbolje učijo preko ponavljanja, ki vzpostavlja in utrjuje povezave med nevroni v možganih. In to velja tako za razvoj jezika, obvladovanje telesa, spoznavanje sveta okrog sebe kot tudi za razvoj na področju čustvovanja in socialnih veščin.

Ponavljajoči se vzorci, zvoki, gibi, izkušnje utrjujejo možganske poti in jih spreminjajo v avtoceste, po katerih potem steče učenje. Z vsako novo ponovitvijo otrok potrebuje manj energije, da nekaj opravi, in šele po tem, ko to osvoji, se lahko premakne na naslednjo razvojno stopnjo.

Ponavljanje je še posebej dragoceno pri širjenju besednega zaklada in osvajanju jezikovnih vzorcev. V raziskavi iz leta 2011 so ugotovili, da so se 3-letni otroci, ki so jim po trikrat prebirali eno in isto knjigo, veliko bolje naučili novih besed in razumeli njihov pomen kot otroci, ki so jim prebirali po tri različne knjige (z istimi besedami).

Kaj otrok pridobi s ponavljanjem?

Kaj torej otrok pridobiva s ponavljanjem in zakaj mu velja v želji po tem slediti?

  • Uči se posledic– ko ponavlja posamezne besede in dejanja in opazuje, kaj temu sledi, se uči posledic svojih dejanj (vzročnost) – če s stolčka za hranjenje spustim skodelico, bo padla na tla in zaropotala. To počne vedno znova in znova, da bi preverjal, ali povezava, ki jo je sprva opazil, zares vedno drži.
  • Uri svoj spomin – na ta način si zapomni informacije in jih zmore tudi sam uporabiti. Zato so otrokom tako všeč pesmice s ponavljanjem – ker lahko kmalu pri tem tudi sami sodelujejo, ponavljajo z vami ali dokončajo stavek, zgodbo.
  • Krepi svojo samozavest – ko nekaj že pozna ali zmore tudi sam ponoviti, pridobi samozavest. Stvari ponavlja tudi zato, da bi neko veščino izboljšal, v njej napredoval ali da bi mu končno enkrat uspelo. Potem pa uživa v ponavljanju tega, kar je osvojil, se ob tem zabava in veseli. Veselite se z njim!
  • Izgrajuje zaupanje – občutek, da ve, kaj bo nečemu sledilo, mu vliva občutek varnosti in osmišlja stvari. Da bi si izoblikoval smiselno sliko o svetu, ki ga spoznava, v njem stalno išče vzorce in red – zato so mu poznani rituali, sosledje stvari in utečene poti tako pomembni.

Kako koristno uporabiti otrokovo ljubezen do ponavljanja

Otrokova ljubezen do ponavljanja pa ni nujno nekaj, kar starše samo dolgočasi. Lahko jo uporabimo na veliko ustvarjalnih načinov:

  • Z njo si olajšamo vsakdan. Po principu ponavljanj vpeljemo utečene vzorce, red in jasna pravila (rutine) v dejavnosti, kot so obroki, umivanje, odhod v posteljo in drugi prehodi, ki se jim otrok morda sicer upira. Poznavanje samega poteka rutine in sosledja dogodkov da malčku občutek, da ima nadzor na stvarmi, ga pomirja in mu olajša sodelovanje.
  • Ponavljanje enih in istih zgodb, pesmi in iger sebi in otroku popestrite z drobnimi variacijami – lahko gre za spremembo v tonu glasu, hitrosti, dodajanje drobnih sprememb, ki otroka malce presenetijo in mu odprejo nekaj novega, hkrati pa ostajajo v okvirih poznanega.
  • Če otrok zgodbo/pesem že zelo dobro pozna, stavka ne dokončajte, ampak ga spodbudite, da ga dokonča sam. To bo v obeh vzbudilo posebno veselje in ponos.
  • Če vam je zelo težko ponavljati eno in isto, poskusite preusmeriti svojo pozornost z vsebine, ki vas dolgočasi, na natančno opazovanje otrokovih odzivov, njegovega doživljanja, sodelovanja … Morda vam bo to pomagalo osmisliti dejavnost, ki se vam zdi dolgočasna ali celo nesmiselna. Za otroka nikakor ni!
  • Ker ponavljanje poznanih zgodb na otroke deluje tako pomirjujoče, je večerno branje zgodb tako priljubljen način uspavanja. Nekaj podobnega velja tudi za večerno molitev (oziroma ponavljanje poznanih molitvenih obrazcev)

Vir: earlymilestones.com, todaysparent.com, babble.com 

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja