Začela se je sezona alergij

Thumbnail

Čeprav je marsikateri del Slovenije še vedno pokrit s snegom, se je konec januarja že pričela sezona senenih nahodov. Topli popoldnevi so zlasti v celinski Sloveniji in na Primorskem sprožili sproščanje alergenega cvetnega prahu, ki pri nekaterih izzove alergijske simptome.

Najpogostejša alergija je zagotovo seneni nahod, za katerim trpi skoraj vsak deseti posameznik. Povzročitelj je cvetni prah različnih trav, žit, grmov ter dreves, ki se v toplejših dnevih dvigne več metrov visoko, raznese pa tudi več sto kilometrov daleč. Čeprav je višek senenega nahoda spomladi in poleti, se je po zadnjih podatkih z Inštituta za varovanje zdravja sezona že pričela.

V povprečju se sezona pojavljanja cvetnega prahu, med katerim je najbolj dražeč cvetni prah leske, na Primorskem pojavi okrog 28. januarja, drugod po Sloveniji pa kak teden pozneje, okrog 5. februarja. Letošnja sezona od povprečja ne odstopa. Poleg leske se je pričel pojavljati tudi cvetni prah cipresovk ter jelše, večjo obremenitev zraka s cvetnim prahom pa šele pričakujejo.

Najbolj značilni znaki senenega nahoda so srbenje in solzenje oči, draženje in kihanje ter nabrekla nosna sluznica (vodeni izcedek iz nosu).

Kateri cvetni prah je najbolj alergen?

Zelo visoka stopnja: breza, cipresa, trave, oljka, ambrozija
Visoka stopnja:
krišina, pelin
Srednje visoka stopnja: leska, jelša, jesen, gaber, platana, hrast, trpotec, pravi kostanj
Nizka stopnja: topol, vrba, javor, kislica, bezeg, metlikovke/ščirovke
Zelo nizka stopnja: tisa, brest, oreh, divji kostanj, hmelj

Cvetni prah iglavcev (razen ciprese) ni alergen.

Kaj ob alergijah storiti?

Koledar cvetenja in čas obolevanja sta zagotovo najmočnejša pripomočka pri odkrivanju pravega povzročitelja, zato je samoopazovanje izredno pomembno. Najučinkovitejša preprečitev in rešitev simptomov ostaja popolno izogibanje kritičnemu cvetnemu prahu.

Ker pa je to zlasti v toplejših dnevih skoraj nemogoče, strokovnjaki navajajo nekaj preprostih ukrepov, ki jih velja upoštevati zlasti v prihajajočih mesecih:

  • po ugotovitvi vrste alergena je izredno pomembno izogibanje cvetočim travnikom in poljem, gozdovom in sploh predelom, kjer je tega prahu veliko;
  • gibanje in druge športne aktivnosti naj bodo v času cvetenja omejene na področja z manj rastlinami;
  • čez dan je pomembno zapirati hišna okna;
  • po daljšem gibanju v naravi si je priporočljivo oprati lase, saj se cvetni prah nabira prav tam;
  • cvetni prah, ki se nabere na pohištvu in preprogah, se učinkovito zmanjša z vsakodnevnim sesanjem.

Za lažje obvladovanje senenega nahoda si lahko pomagate tudi s spletnim dnevnikom cvetnega prahu.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja