Več počitniškega časa, manj molitve?

Vir: Shutterstock

Poletje je čas, ko imamo več časa. Dopust, oddih od obšolskih dejavnosti, več svobode … A kljub obilici časa se pogosto zgodi, da prav med počitnicami naša dnevna molitev opeša.

Po eni strani je logično. Med šolskim letom imajo dnevi predvidljivo strukturo. Vstajanje ob istem času, vrtec, šola, služba, popoldanske obveznosti, spanje. Če je molitev reden del našega urnika, točno vemo, kam je umeščena. Morda smo navajeni moliti med vožnjo v službo, po odhodu otrok v šolo, zvečer, ko otroci zaspijo. Kot družina skupaj zmolimo pred spanjem. Med poletjem pa se vse obrne na glavo. Zbujamo se pozno, veliko smo naokoli, zvečer gremo pozno spat. Rutina se podre. In z njo običajno tudi čas za molitev.

Vsakodnevni zmenek z Bogom

Pravijo, da je dan, v katerem ne slavimo Boga, izgubljen. Poletje je ena sama priložnost za slavljenje, ne izpustimo je!

Kaj lahko naredimo, da bo molitev tudi poleti del našega vsakdana? Uvrstimo jo v svoj počitniški urnik! Naj bo to ena od prioritet, ko razmišljamo o dnevu, ki je pred nami.

Nekaj predlogov za osebno molitev:

  • Poletna jutra so čudovita! Zbudimo se nekaj minut pred otroki in si na balkonu, vrtu ali pred šotorom vzemimo čas, da Bogu izročimo svoj dan.
  • Poleti imamo nešteto priložnosti za zahvaljevanje in tiho slavljenje. Med občudovanjem narave, kopanjem v morju, tihem večeru pod zvezdami ali po veselem druženju. Vzemimo si nekaj trenutkov in se Bogu zahvalimo za ta čudoviti svet.
  • V roke vzemimo navdušujočo knjigo z duhovno vsebino. Nekaj hitrih predlogov najdete tukaj. Duhovnost in branje na plaži se ne izključujeta!

Še nekaj predlogov za družinsko molitev:

  • Z otroki določimo čas in vsako jutro ali dopoldne pozdravimo Jezusa. Odličen čas je po zajtrku ali med vožnjo na izlet. Ni treba, da je molitev dolga. Zapojemo lahko kakšno slavilno pesem in Jezusu izročimo vse, kar bomo tisti dan počeli.
  • Z družino si vzemimo čas za služenje. Obiščimo osamljenega sorodnika ali soseda, peljimo na sprehod nekoga iz doma starejših, napišimo mu razglednico, prevzemimo varstvo otroka, sosedu pokosimo travo …
  • Vožnjo z avtomobilom izkoristimo za molitev rožnega venca. Pomaga, da so otroci med vožnjo mirnejši. 🙂
  • Družinsko večerno molitev, ki se nam poleti pogosto izmuzne, premaknimo na čas pred ali po večerji, ko smo še vsi za mizo.

Pravijo, da je dan, v katerem ne slavimo Boga, izgubljen. Poletje je ena sama priložnost za slavljenje, ne izpustimo je!

Brezplačen za vse, ki ga potrebujejo. Z vašo podporo.

Ne zmorejo vsi plačati za kakovostne in poučne vsebine, zato so naši članki brezplačni za vse obiskovalce portala iskreni.net. Če ste med njimi, vabljeni, da nas še naprej berete brezplačno.

Če pa ste med tistimi, ki si na srečo lahko privoščite tudi nekaj več, vabljeni, da naše delo finančno podprete in prispevate k večji kakovosti življenja posameznikov in boljšim odnosom v slovenskih družinah.

Odločite se za enkratno ali mesečno donacijo v poljubnem znesku. Vsak prispevek šteje!

Doniraj

Lahko pa postanete tudi naš naročnik in z enim paketom dostopate do zaklenjenih vsebin in izobraževalnih oddaj s področja medsebojnih odnosov, vzgoje, osebne rasti in financ.

Preveri pakete in se naroči

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja