Šestletna hčerka ima fanta

Foto: Shutterstock

Pozdravljeni,

Imam vprašanje v zvezi z 6-letno hčerko. Od prvega dne, od kar je v šoli v prvem razredu, pravi, da ima fanta. Ji je prinesel tudi plastični prstan. Se veliko pogovarjamo, zakaj tako želi, kako se počuti …  Želim ji predstaviti to otroško obdobje kot čas prijateljstev – tudi s tem fantom, in ko si bolj odrasel in zrel, je čas osamosvajanja in zrele ter tudi odgovorne ljubezni. Skratka, ta hčerka, ki jo drugače vse zanima, energična, družabna, se ne boji izzivov … zgleda, da ji je to kot en izziv, hec … pred dnevi je prišla vsa zadovoljna domov, da sta se v šoli s tem fantom na igralih nekje na skrito poljubila. Danes je prišla od sosedovega prijatelja, ki se drugačno le občasno družita, da sta se tudi poljubila. Prejšnji dan, ko je bila na igralih v naši vasi, da je rekla enemu starejšemu fantu, da ji je lep. Ta fant, da je samo vstal in šel domov. Potem je še en slučaj, ko nam je družinski znanec, mož star 47 let povedal, da ko sta bila z našo hčerko sama v dvigalu, da mu je rekla, naj jo poljubi na usta.

Že veliko let nazaj sem bila tudi na predavanju od iskreni.net o spolni vzgoji in me je zelo nagovarjal tudi duhovni vidik spolne vzgoje, vendar sem že veliko pozabila.

Pomagajte mi z nasveti, kako naj usmerjam hčerko s tem vedenjem, rabim pomoč.

Mama

Draga mama!

Verjamem, da vas v zvezi z vašo hčerko vprašanja in iskanje odgovorov nanje vznemirjajo in skrbijo. Odlično je, da je o tem, kaj se dogaja, pripravljena z vami govoriti. Zaenkrat je še tako mlada, da pogovor o tej temi ne bi smel biti pretežak, ker vsaj njej še ni nerodno. To jemljite kot jokerja, ki ga imate v rokavu!

Mislim, da bo za začetek treba pobrskati po preteklosti. Šestletnica, ki ima kakršnekoli tovrstne ideje, je nekaj podobnega zagotovo nekje videla in si razložila po svoje. Nevsiljivo skušajte poizvedeti, kje in kaj točno je videla. Kakšen film, brskanje po spletu, risanke (tudi tu je treba biti previden), na kakšnem rojstnem dnevu, morda kak dogodek v živo … Vedeti morate, da karkoli je videla ali doživela, je neke sorte zloraba otroka. Pri šestih letih je za otroka normalno, da tega še ne zmore razumeti in niti ni mišljeno, da bi se tedaj s tem ukvarjal.

Velikokrat deklice, ki prezgodaj iščejo moško telesno bližino, ne dobijo dovolj te bližine doma.

Poljubljanje med žensko in moškim je čudovita stvar, če se dogaja ob pravem času in na pravem mestu. Zagotovo je vir užitka in res čudovitega občutenja medsebojne ljubezni. Kdo si ne bi tega želel? A odrasli vemo, da še tako izjemen poljub sam po sebi ne zagotavlja ne užitka in ne ljubezni. Veliko več je treba, da to dosežemo. Tega pa vaša deklica še ne ve. In tudi še ni čas, ko naj bi o tem razmišljala. Poljubi pri šestih letih ne smejo biti v nobenem trenutku obarvani spolno, ampak izključno znak pristne ljubezni in naklonjenosti med otrokom in staršem ali zanesljivim odraslim. Žal je nekje nekako prišla v stik z za njeno starost neprimerno in skvarjeno podobo poljubljanja.

Naslednji korak torej je, da njeno morebitno ponavljanje stika s to vsebino povsem presekate. Pozornost ji preusmerite v nekaj drugega. Pravite, da je zvedava in sposobna deklica, torej ne bo težko najti nečesa, kar jo bo pritegnilo in ji zaposlilo misli. Pošljite jo – in spremljajte jo na tej poti –  daleč stran od ekranov, pokažite ji nove veščine in delite veselje.

Poljubi pri šestih letih ne smejo biti v nobenem trenutku obarvani spolno, ampak izključno znak pristne ljubezni in naklonjenosti med otrokom in staršem ali zanesljivim odraslim.

Velikokrat deklice, ki prezgodaj iščejo moško telesno bližino, ne dobijo dovolj te bližine doma. Je oče v njenem življenju prisoten? Če je, ima zdaj posebno misijo. Naj ji ne neha pripovedovati, da je lepa, da je sposobna, da marsikaj zmore, da jo občuduje in da je vredna najboljšega, kar ta svet premore. V resnici je samo najboljše dovolj dobro zanjo! Ker je vaša kraljična.

Če očeta ni, premislite, ali imate kakšno res zaupanja vredno moško osebo, ki bi vam lahko pomagala. Dedek, brat, družinski prijatelj? Bodite pa seveda zelo pozorni, da deklice ne porinete v levje žrelo.

Želim vam veliko lepega odkrivanja pristnih družinskih odnosov.

Odgovor je zapisala Mateja Kropec Šega, mama štirih otrok in svetovalka za dojenje pri LLL.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Komentarji

  1. Tole, kar opisujete, je zloraba otroka. Draga mama šestletne hčerke, resne se morate vprašati, kaj se je do zdaj dogajalo doma, da ima hčerka take poglede in take potrebe, čimprej tudi vi poiskati pomoč pri nekom, ki je res usposobljen za psihoterapijo in sami raziskati, kakšne poglede imate vi. Pa brez tabu tem.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja