Tri največje zmote o menstrualnem ciklusu

Thumbnail

Ne, menstruacija ni menstrualni cikel. In dolžina menstrualnega ciklusa ni enaka številu dni, ko krvavite. Kaj je tisto, o čemer se v povezavi z menstrualnim ciklusom največkrat motimo?

Zmota 1: Menstruacija je menstrualni cikel.

Ko ženske povprašam o dolžini menstrualnega ciklusa, mi pogosto hitijo odgovarjati, koliko časa krvavijo. Veliko jih namreč pozna samo menstruacijo, ker je najbolj očiten dogodek v celotnem ciklusu. V resnici pa je ženski cikel veliko več kot samo menstruacija.

Menstrualni cikel se začne s prvim dnem krvavitve in traja do zadnjega dne pred naslednjo krvavitvijo. Tako traja nekje med 24 in 31 dnevi oz. en dober mesec. Poleg menstruacije lahko ženske v ciklusu opazimo tudi suhe dneve in mokre dneve oz. dneve s sluzjo, ki kažejo na to, da se naše telo pripravlja na ovulacijo.  

Zmota 2: Točno vem, kdaj imam ovulacijo.

O ovulaciji je veliko zmede. Ne glede na znake, ki jih spremljamo, ga ni znaka, ki bi točno povedal, kdaj je ovulacija. Tako ne moremo z gotovostjo vedeti, na kateri dan je prišlo do ovulacije, lahko pa se temu zelo približamo.

S spremljanjem sluzi materničnega vratu in njeno očitno spremembo po ovulaciji lahko z veliko gotovostjo potrdimo ovulacijo. Podobno je z bazalno telesno temperaturo, katera se dvigne po ovulaciji. Z ovulacijskimi testi pa lahko predvidimo nastop ovulacije v prihajajočih dneh, čeprav ni nujno, da bo do nje tudi res prišlo. Edini točni pokazatelj ovulacije je zato spremljanje rasti foliklov z ultrazvokom.

Zmota 3: Hormonska kontracepcija uredi ciklus.

Velikokrat ženskam predpišejo kontracepcijske tabletke z namenom, da bi uredili njen ciklus.

Ko ženska jemlje tabletke po predpisanem režimu, bo redno opažala krvavitve na 28 dni. Ker bodo redne, bo seveda prepričana, da so ji tabletke uredile ciklus. V resnici pa tabletke zavrejo naravni ženski ciklus.

Krvavitev, do katere pride, ko ženska prekine z jemanjem tabletk, ni menstruacija, pač pa prekinitvena krvavitev, ki nastane zaradi padca hormonov. Prej je hormone prejemala preko tabletk, ko pa je z njimi prenehala, se je nivo hormonov drastično zmanjšal in posledica je krvavitev.

Do prave menstruacije pa pride takrat, ko krvavitev sledi ovulaciji. V primeru jemanja hormonske kontracepcije pa je ovulacija zavrta. 

Foto: i.ytimg.com