»Ti pa utihni, trapasta mama!«

Foto: Shutterstock

To je stavek, ki mi ga je pred časom brez posebnega vzroka in sredi belega dne odločno zabrusil najin triletnik.

S tem me je tako presenetil, da sem se (krivim sproščenost poletnih dni!) zasmejala. Takšen odziv pa me je stal tedne doslednosti in sočutnosti, da je stavek opustil. Očitno je namreč bilo, da ga je moj prvi odziv tako zabaval, da je še večkrat poskusil s tem stavkom – v kontekstu odgovora ali izven njega – in čakal mojo reakcijo.

S stavkom me je tako presenetil, da sem se zasmejala. Takšen odziv pa me je stal tedne doslednosti in sočutnosti, da je stavek opustil.

Sprva sem brez premisleka nekajkrat uporabila naslednje načine:

  1. »Prenehaj s tem, sicer …« Po tem stavku me je navadno pogledal v oči in stavek še vsaj dvakrat izzivalno in jasno ponovil.
  2. Ignoriranje stavka.
  3. »Dovolj!« Bila sem jasna, kratka, resna. Videla sem, da ve, da je prečkal mejo in videla sem, da ne ve, zakaj.

Ker nič od tega ni delovalo tako, kot bi si želela, sem se stvari lotila drugače. Oziroma sva se (z možem) lotila drugače, saj je uporabo kmalu razširil na »trapasti tata«, v enem tednu pa je moralo utihniti in je bilo trapasto že skoraj vse.

Sam stavek za otroka ni imel globljega pomena in kot takšnega sem ga morala sprejeti tudi sama.

Kaj je delovalo?

  1. Ne glede na to, kako pogosto in »s srcem« je bil stavek izrečen, sem se trudila, da ga nisem vzela osebno. Kar je, kadar si utrujen in ti nekdo stalno govori, da utihni in da si trapast, malenkost težje. Sam stavek za otroka namreč ni imel globljega pomena in kot takšnega sem ga morala sprejeti tudi sama. Vedel je, da je s stavkom nekaj narobe, in s tem, ko se ob njem nisem razburila, mu nisem dajala posebne teže.
  2. Marsikdaj me je še imelo, da bi mu kot otrok zabrusila nazaj: »Ne, ti utihni!« Toda zavedala sem se, da bi s tem pristala na sodelovanje v njegovi igri, po njegovih pravilih. Otroci so prebrisani bolj, kot si lahko predstavljamo. Tudi kadar sem se že kritično približevala meji svoje tolerance, se nisem pustila zaplesti. S tem mu na noben način ne bi mogla pokazati, da je njegovo izražanje neprimerno.Predvsem je deloval ponavljajoč pogovor o tem, kaj je to zmerjanje.
  3. Predvsem pa je deloval ponavljajoč pogovor o tem, kaj je to zmerjanje. Sprva sva se popolnoma nepovezano z omenjenim stavkom večkrat »igrala«, kako se on počuti, če mu rečem naslednje besede: ti si sonce, ti si pujsek, ti si moje srce, ti si bik itd. Presenečena sem bila, kako triletnik popolnoma razloči, katere besede so ljubeznive in katere žaljive. Preko tega sva prešla na pridevnike, kot so lep, prijazen, srečen, trapast, neumen, grd … Videla sem, da razume.
  4. Ker besede prosim in hvala že lepo uporablja, sva hitro našla rešitev tudi za »Utihni!« Ko sem ga vprašala, zakaj moram utihniti, je odgovoril, da preveč govorim (ob tem sem ponovno komaj zadržala smeh, kar bi me najverjetneje stalo še nadaljnjega poslušanja tega). Nato sem ga vprašala, če me lahko drugače opomni. In prišla sva do več rešitev, ki so se zdele obema sprejemljive: »Lahko, prosim, govoriš bolj po tiho?« Takšen stavek in še nekaj podobnih sedaj pridno uporablja namesto prejšnjega.
  5. Mož je ugotovil, da je stavek priredil iz neke pravljice, kar nama je bilo v veliko pomoč, saj sva mu lahko razložila, zakaj je bil tam izgovorjen in zakaj v vsakdanjih pogovorih ni primeren.

Ko sem zapisano ponovno prebrala, se zdi, kot da smo imeli v naši družini zaradi enega stavka cel projekt. No, ni bil, le na dolgo je opisano. Bila pa je izkušnja, vredna vsake minute, saj nikakor ne želiva, da bi se v besednjaku najinih otrok znašle žaljive besede. Želiva se namreč potruditi, da bodo v svet odšli s spoštovanjem in spoštljivim vedenjem do čisto vsakega človeka.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja