Svoj DA domovini je treba potrjevati vse življenje

Vir: Flickr

»Današnji dan se mi zdi kot na poroki. Rečeš ›da‹ in misliš, da si opravil. Ampak ta ›da‹ bo treba potrjevati vse življenje,« so besede Andreja Capudra, ministra za kulturo osamosvojitvene vlade, na katere je v pogovoru za naš portal spomnila novinarka Rosvita Pesek.

Na današnji praznik nas te besede učijo, kako močno je država povezana z družino. Svoj »da« navadno izrekamo na poroki. Povprečje sklepanja zakonske zveze je ravno za okrog 30 let in kot gresta mladoporočenca po svojem »da« na svoje, je šla na svoje tudi naša domovina pred tremi desetletji. A ne le na poročni dan, zakon je potrebno potrjevati vsak dan posebej in znova. In enako je z družino, družbo, državo, za vse to se je treba boriti vsak dan znova, vse življenje.

Ljudje to svojo odgovornost radi prelagamo na druge. Doma je za slabo voljo kaj hitro kriv sozakonec, v službi sodelavec, v državi pa politiki. A odgovornost za svoj zakon, svoje odnose in svojo državo nosimo sami.

Ob jubileju državnosti, še posebej ob spremljanju medijev in politike, kaj hitro lahko dobimo vtis, da je narod razdeljen, da ni optimizma, upanja v prihodnost. Realnost je pogosto drugačna. Izven ekranov živi narod, ki si še vedno prizadeva graditi družine in državo, živeti pošteno in razumno, delati dobro, ljubiti. Rek pravi, da je družina lahko srečna le toliko, kot so srečni družinski člani, država le toliko kot njeni državljani.

Odgovornost za svoj zakon, svoje odnose in svojo državo nosimo sami.

Poroka je eno najbolj državotvornih dejanj, je pred leti pisal pisec na našem portalu. In imeti družino pomeni graditi prihodnost naroda. Naš »da« domovini izrekamo najprej vsak pri sebi; v svojih zakonih, svojih družinah, odnosih, ki jih gradimo, v šolah in službah, vsak dan znova. Tam je prostor veselja ali žalosti, vedrine ali obupa, ljubezni ali sovraštva, razuma ali norosti … kar sejemo, to žanjemo. To so kraji, kjer tako tisti, ki ste osamosvojitev osebno doživeli, kot tudi tisti rojeni po njej, potrjujemo tisti »da« svoji domovini Sloveniji, izražen pred 30 leti.

Zakonca, ki sta s svojo obljubo mislila resno, se po prepiru spravita, težave rešita in gresta naprej skupaj. Sicer problemi prej ali kasneje eskalirajo. Pri državi je enako. Zato bi si vsak državljan na današnji praznik moral prizadevati rešiti vsaj en svoj spor, spregovoriti s človekom, s katerim težko gradi dialog, sprejeti svojo odgovornost. To je lahko naša današnja popotnica domovini na njeni poti v novo desetletje, ki bo boljše le, če bomo takšni tudi Slovenci in Slovenke.

V življenju se je potrebno potruditi za vse, kar je nekaj vredno. Samostojna država je ena tistih dobrin, o kateri so sanjale generacije naših prednikov. Ohranimo jo tudi za prihodnje rodove.

Vse najboljše Slovenija!

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja