Poroka je eno najbolj državotvornih dejanj

Pred leti sem bil na prijateljevi poroki. Takoj ko smo se vsi svatje zbrali na pogostitvi, sta mladoporočenca vstala in ženin je povedal, da bomo praznovanje začeli s slovensko himno. Vsi smo vstali in skupaj zapeli, čeravno smo se kar čudili temu nenavadnemu začetku.

Kaj bi lahko naredili za državo, da bi bila malo bolj naša?

Prav je, da se od časa do časa vprašamo, na čem stoji naša država. Predvsem pred prazniki, ki obeležujejo našo državnost slišimo mnogo mnenj in pogledov na to vprašanje. Največkrat slišimo o ekonomskem napredku države, padcu narodne zavesti in premalo obešenih zastavah. Poleg zgodovinskih pogledov v čas osamosvojitve v medijih slišimo tudi nekaj pritožb na račun družbenega stanja dandanes in včasih celo nekaj obetov za prihodnost. Redko slišimo kakšno besedo o državotvornosti ali kako bi lahko kaj naredili za državo, da bi bila malo bolj naša, malo bolj prijazna do nas, navadnih državljanov. Državotvornost je danes bolj monopol funkcionarjev strank, ki pa ne vedo, kaj točno bi z njo počeli.

Ali je petje himne na poroki državotvorno dejanje? Ali je lahko poroka državotvorno dejanje? Pa pustimo za trenutek ob strani znane razlage, da zakon omogoča varno okolje za vzgojo otrok in s tem novih državljanov, čeprav je tudi to res. Poglejmo z vidika ženina in neveste.

Ljubezen, ki vse drži skupaj

Poroka sama po sebi zahteva od mladoporočencev določeno mero zrelosti in odgovornosti. Po poroki se bosta verjetno preselila v svoje stanovanje in prevzela odgovornost za njegovo upravljanje ter tudi finančno breme življenja na svojem. Kot samostojno gospodinjstvo, postaneta ločena statistična enota. Ta podatek bodo državni uradniki vestno zapisali in uporabili pri vseh svojih izračunih. Če ne prej, si bosta takrat zagotovila stalen prihodek za pokrivanje stroškov življenja na svojem in tako vstopila na trg dela z jasnim ciljem – dobiti službo, ki jima bo omogočila preživetje in rast gospodinjstva, ko pridejo otroci. Na nek način bosta postala “aktivna državljana”. Mogoče je tako seciranje nastale situacije malo preveč tehnično, zato se je potrebno zazreti še globlje.

Tudi osnovna želja po obrambi domovine je v svojem bistvu želja po zaščiti svoje družine. Torej ima “družinska zavest” bistveno vlogo pri obrambi naroda.Vzrok za poroko iz katere sledi skupno gospodinjstvo in služenje denarja ni nikakršen kapitalističen naklep za povečanje dobička, temveč zgolj ljubezen, ki jo čutita fant in dekle. Ta ju drži skupaj, drži skupaj njun zakon in njuno gospodinjstvo. Zaradi te ljubezni bosta skupaj delala in se trudila za pošten zaslužek, ki jima bo omogočal preživetje. Zaradi te ljubezni bodo na svet prišli otroci, ki bodo novi državljani in bodo gradili prihodnje čase.

Družinski odnosi vplivajo na vso državo

Tudi osnovna želja po obrambi domovine je v svojem bistvu želja po zaščiti svoje družine. Torej ima “družinska zavest” bistveno vlogo pri obrambi naroda. Jezika, ki je eden glavnih temeljev naše države, se prav tako učimo v svoji družini in mu ne pravimo zastonj materni jezik. Velikokrat se danes gleda na državo prek ekonomskih kazalnikov. Statistični podatki pravijo, da je 83% podjetji v Sloveniji družinskih podjetji, ki zaposlujejo 70% delovne sile. Nekateri pravijo, da to dokazuje, da je tudi družina padla v zanko kapitalističnega boja za dobiček. Ravno obratno – ljubezen je vstopila na polje ekonomije ter odpira nova delovna mesta.

Podobno je s socialno državo, recimo s problemom oskrbe starostnikov. Kdo lahko poskrbi za najbolj krhke državljane, če ne ravno njihova družina, če v njej vlada sočutje in potrpežljivost. Še sodstvo je pod velikim vplivom družinskih odnosov. Slovenska sodišča bi se gotovo precej razbremenila, če bi prejela v obravnavo manj sporov glede dedovanja. Po krajšem razmisleku se kaže vedno več področij, na katerih družinski odnosi vplivajo na vso državo, pa naj se sliši še tako nenavadno.

 

Družinska zavest je temelj državne zavesti

Kot študent sem večkrat razmišljal, katero dejanje bi bilo v mojem času najbolj državotvorno, da bi torej res pomagalo napredku države. Ponudbe je veliko. Lahko sem član nevladnih organizacij, sodelujem v ekoloških akcijah, skrbim za ohranjanje ljudskega izročila, se ukvarjam s politiko, organiziram demonstracije, se udeležujem državnih proslav in obešam zastavo ob državnih praznikih. Vse to je zelo dobro in večkrat nadvse potrebno. Vseeno pa je včasih zadosti, če sem član svoje družine in kot sin, vnuk, stric, mož, oče vsak dan malo boljši.

Vseeno pa je včasih zadosti, če sem član svoje družine in kot sin, vnuk, stric, mož, oče vsak dan malo boljši.Večkrat se sliši, da danes družine ni, so le posamezniki, ki gradijo različne skupnosti. Verjamem raziskovalcem, da se pri nekaterih vidikih raziskovanja posameznik izkaže bolj relevanten kot družina. Kar pa se tiče ekonomskega napredka, socialne države in narodne zavesti, je družina še vedno temelj, ker temelji na ljubezni. Torej tudi naša državna zavest temelji na ljubezni. Z vsemi njenimi težavami in veseljem.

Če je državni praznik že dela prost dan, je lahko namenjen tudi kakšnemu družinskemu praznovanju ali pa celo poroki, ki je eno najbolj državotvornih dejanj. Lepo je, če čas preživimo s tistimi, ki jih imamo radi. Prav tako je lepo, če se ob taki priložnosti kaj zapoje. Mogoče tudi himno.

Vesel in prazničen dan državnosti vsem obiskovalcem našega portala!

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja