Praznični družinski festival v Pivki sklenili s slovesnostjo v čast Domovini

Celodnevno družinsko praznovanje Zavoda Iskreni v Pivki se počasi bliža koncu. Dan je minil v znamenju družinskih pustolovščin, večer ob slovesnosti Domovina praznuje, ki je z zbranimi obiskovalci iz vse Slovenije ob domoljubnem programu obeležila današnji Dan državnosti.

Prek celega dneva pustolovščine za vso družino

Obiskovalci so se v dopoldanskem in opoldanskem delu lahko udeležili gleda jame Pivka, Parka vojaške zgodovine Pivka, centra velikih zveri Dina Pivka, pohoda na Primoža in ogleda notranjosti utrdbe Alpskega zidu ali pohoda z lovcem. Obiskovalci so si lahko ogledali tudi film Vojna za Slovenijo, spoznavali Slovensko vojsko, obiskali Pustolovski park Postojna ali pa se udeležili katere od delavnic.

Večerno dogajanje je zaznamovala slovesnost ob Dnevu državnosti DOMOVINA PRAZNUJE. Slavnostni govornik Alojz Kovšca je na njej dejal, da je imeti lastno državo velik privilegij in sreča ter dejal, da ga ni strah za našo skupno slovensko prihodnost, pa čeprav so časi, v katerih Slovenija vstopa v svoja zrela 30. leta »vse prej kot prešerni in razposajeni«. Svet namreč danes pada iz krize v krizo, pestita pa nas nestabilnost in izguba občutka varnosti.

Dr. Alojz Kovšca: Le vi imate moč sprememb in krmilo, ki bo usmerjalo nadaljnji razvoj Slovenije. Bodite odloči, jasni, glasni, a preudarni!

»Slovenija je znova na razpotju, vstop v obdobje zrelosti zahteva nov zrelostni izpit. Terja kri, terja lakoto in revščino. Na preizkušnji so znova na krščanstvi in razsvetljenstvo temelječe evropske vrednote, kot so mir, sožitje, solidarnost, svoboda, demokracija, varnost. Jih bomo znali ubraniti kot enoten, a raznolik narod? Bomo znali preseči vse globlje razprtije kot povezana, a odprta skupnost? Bomo znali preleviti vso paleto barvnih odtenkov politike v sivino sprave in strpnosti?« je zbrane vprašal Kovšca in poudaril, da je prihodnost naše skupne države v rokah njenih ljudi:

»Le na vas je odločitev, kaj bo s Slovenijo v prihodnje. Le vi zmorete dovolj srčnosti in poguma, da se postavite zanjo pred svetom, le vi, ki jo imate iskreno radi, saj je vaš dom in vaše sveto zavetišče. Ne pričakujte, da bodo politiki in ves državni aparat to storili po inerciji namesto vas. Le vi imate moč sprememb. Le vi imate v svojih rokah krmilo, ki bo usmerjalo pot nadaljnjega razvoja Slovenije. Vsak vaš glas šteje. Zato bodite odloči, jasni, glasni, a preudarni!« je dejal v nagovoru zbranim.

Dr. Aleš Štrancar: Prihaja drugi del osamosvojitve. Vsakdo se mora vprašati, kaj on sam lahko naredi za Domovino

Množico v Pivki je nagovoril tudi uspešen podjetnik, inovator in znanstvenik dr. Aleš Štrancar, ki je izpostavil, da po osamosvojitvi države leta 1991 sedaj počasi s podjetništvom, poštenim delom in izvozom prihaja še osamosvojitev slovenskega gospodarstva od tajkunskega, oligarhskega in kleptomanskega dela gospodarstva. Ko se bo to zgodilo, bo po njegovih besedah končan še drugi del osamosvojitve.

Spregovoril je tudi o ljubezni do domovine ter dejal, da se mora vsakdo vprašati, »kaj lahko naredim za domovino, ne kaj bo domovina dala meni«.

»Če pričakujemo, da nam bo samo nekdo nekaj dal, smo zakopali svoje talente in smo obsojeni na propad. Verjamem, da Slovenci nismo taki in bomo te naše talente izkoristili. Meje so odprte, možnosti so velike. Ga ni politika v tej državi, ki nas lahko zaustavi,« je dejal Štrancar.

Foto: Tomo Strle

Slovesnost, ki sta ga prenašala tudi Televizija Slovenije in Radio Ognjišče, so s z domoljubnim kulturnim programom obogatili Komorni godalni orkester Cantabile, Primorski akademski zbor Vinko Vodopivec, Manca Izmajlova, z doživetimi recitacijami je nastopil Pavle Ravnohrib, zbrana množica je zapela skupaj z Aleksandrom Mežkom in Prifarskimi muzikanti, nastopajoči so se spomnili tudi trpečih v vojni v Ukrajini ter nedavno preminulega Borisa Pahorja, tudi častnega občana občine Pivka. Praznovanje se sedaj nadaljuje z druženjem z glasbeno skupino Lisjaki, mi pa se zahvaljujemo vsem obiskovalcem, sponzorjem, podpornikom in vsem, ki ste kakorkoli pripomogli k izvedbi današnjega praznovanja!

Srečno Slovenija!

Foto: Tomo Strle

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja