Ste danes že poslušali svoj najljubši podkast?

Foto: freepik

Ste naveličani vsakodnevnega kreganja na družbenih omrežjih? Ste siti od televizijskega programa, kjer vedno redkeje najdete kaj za svoj okus? Ali v poplavi negativnih novic tudi vi vedno pogosteje ugasnete radijski sprejemnik? Imate …? Tole sicer zveni kot začetek kakšne neizvirne reklame za še enega izmed izdelkov, ki ga ne potrebujete. 🙂 Ampak ni.

S takšnimi in podobnimi vprašanji sem se tudi sam dolgo ukvarjal. Vse dokler nisem leta 2019 odkril čarobnosti podkastov. Mogoče še kdo vedno rahlo dvigne obrvi, ko beseda nanese na podkaste, a dejstvo je, da je ta oblika podajanja vsebin povsem spremenila način, kako ljudje dojemamo audio vsebine predvsem zato, ker je povsem prilagojena potrebam, željam in okusom tistega, ki se odloči in spremlja/posluša določeni podkast.

Svoboda: Čas, kraj in vsebino določamo sami

Najboljši vidik podkastov je, da smo poslušalci povsem svobodni v tem, kdaj in kje ter kako dolgo bomo poslušali posamezno oddajo. In ob tem nismo obremenjeni s tem, da moramo bolščati v ekran televizije ali računalnika. Veliko bolje je, če ob poslušanju podkastov čistimo, kuhamo, urejamo vrt, žagamo drva? Zakaj? Ker je delo narejeno, ob tem pa smo deležni še odlične vsebine. 🙂

Podkasti nikoli ne razočarajo, ker vsebino, ki jo želimo poslušati določamo sami. Pri največjih ponudnikih podkastov (Apple podcasts, Google podkasti, Spotify itd.) lahko najdete na tisoče (domačih in tujih) različnih podkastov, ki se dotikajo športa, narave, znanosti, družin, pa tudi politike (če le te še nimate dovolj).

Poskusite se enkrat spustiti v pestrost podkastov, ki so na voljo in zagotavljam vam, da vas bodo pritegnile vsebine, debate, pogledi, ki jih različni podkasti nudijo.

Slovenski (katoliški) podkasti

Slovenska podkast scena je izjemno bogata. Od oddaj, ki jih ustvarjajo uveljavljene medijske družbe in jih nato pretvorijo v podkaste, do vsebin, ki jih ustvarjajo posamezniki, ki želijo predstaviti svoj pogled na aktualno tematiko.

Že kratko brskanje med slovenskimi podkasti pokaže množico različnih vsebin, kjer lahko vsak izmed nas najde nekaj zase. Ob tem pa je v zadnjem obdobju vzniknilo tudi precej katoliških podakstov, oziroma takšnih, ki izhahajo iz različnih katoliških tematik. Med drugimi npr. Goreči grm, katerega avtor je Matej Cepin, ali pa podkaste (in video vsebine) z naslovom Odnosi so Zakon, ki jih pripravlja Društvo Družina in Življenje itd.

Ob tem pa že več kot leto dni podkaste ustvarjamo tudi na portalu Iskreni – Najbolj iskreni podkast.  V enem letu smo posneli 26 oddaj in predstavili različne tematike in izzive, ki se dotikajo naših družin in družbe. Vse oddaje so na voljo na tej povezavi.

Vsak je lahko »podkaster«

Zato je na današnji mednarodni dan podkastov pomembno izpostaviti, da je lahko vsak izmed nas ustvarjalec podkastov. Potrebnega je zelo malo tehničnega znanja, nekaj osnovne tehnične opreme (mikrofon, računalnik) in novi podkaster je rojen.

Bolj kot oprema in tehnično znanje je pomembna vsebina. Ob poslušanju podkastov redko kdaj kakšna oddaja pritegne zaradi res izjemne opreme, ki jo ustvarjalci uporabljajo. Oddaje so privlačne zaradi vsebine, zato je veliko več pozornosti potrebno nameniti temu, kakšno vsebino si želimo v podkastu podati.

In če je vsebina dobra (in oprema primerna), bodo sledili tudi poslušalci. 

Na portalu Iskreni.net načrtujemo novo sezono podkastov. Če imaš žilico za ustvarjanje podkastov ali pa želiš le podati kakšen predlog koga (oziroma kakšno tematiko) naj predstavimo, nam brez oklevanja pošlji mail na [email protected].

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Preveri pakete

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja