Pogovor s p. Tomažem Mikušem: “Ločitev je travma, ker je smrt nekega odnosa, nekih sanj, ki si jih imel za svoje življenje.”

Foto: Canva

Jezuita p. Tomaža Mikuša smo dolga leta lahko spremljali kot ustvarjalca in izvajalca programov za mlade, zaročence in zakonce, pa tudi za tiste, ki so želeli poglabljati svojo vero. Pred nekaj leti pa se je začel posvečati možem in ženam, ki so doživeli bolečino splava, zlorabe ali ločitve. V tokratnem pogovoru smo ga povprašali o njegovem delu z ločenimi, saj je ločitev, kot pravi, “smrt nekega odnosa, smrt nekih sanj, ki si jih imel za svoje življenje, kjer je veliko žalovanja”.

Pogovor s p. Tomažem Mikušem DJ smo tokrat izvedli v obliki podkasta, ki ga lahko poslušate med vožnjo v avtomobilu, med opravljanjem gospodinjskih del ali pa v tistem delu dneva, ko imate največ miru.

V njem boste izvedeli, kdaj se je zgodil tisti preobrat, ki je p. Tomaža preusmeril k ljudem, ki jim je razpadel zakon, na katerih področjih okrevanja jim najbolj pomaga on, na katerih pa tisti, ki so sami šli skozi izkušnjo ločitve (Skupnost Srce). Kajti za nekoga, ki je sredi ločitve, je izjemno pomembno, da dobi “prave informacije – praktične, življenjske – tudi o tem, kako se ‘dobro ločiti’, saj se lahko ločiš tudi slabo,” pripoveduje. 

Spregovoril je tudi o duhovnih počitnicah, ki jih poleti organizira za ločene in njihove otroke. Tam jim predvsem želi, da bi bili čim več v naravi, ob dolinah, slapovih … Da bi imeli prilike za pogovor in da bi dobili občutek, da so del skupnosti, del “družine”, ki so jo sami izgubili. Sicer pa p. Tomaž tudi vedno poskrbi, da ljudje gredo malo preko svojih meja. “Pomagati nekomu, da pride na vrh Mangarta, je lahko nekaj, kar nekomu da večjo samozavest in si lahko reče: ‘Če sem to zmogel, zmorem še kaj drugega v življenju’“, je prepričan.

Nadalje nas je zanimalo, ali je Cerkev do ločenih kaj bolj odprta kot poprej? So ljudje kaj manj obsojajoči? P. Tomaž pravi, da ja in da biti ločen “ni več tako sramotno kot pred 20 leti“, ker že v samem sorodstvu redko koga najdemo, ki mu ne bi razpadel zakon. Kaj pa duhovniki? Imajo v zavesti, da je treba tudi skrbeti za tiste, ki so razvezani? Tudi na to temo je p. Tomaž podal svoje mnenje, ovire, ki jih vidi, hkrati pa dodal, da opaža, da “za nekatere ločitev predstavlja trenutek, ko se bolj povežejo s Cerkvijo, za druge pa, ko z njo popolnoma prekinejo.

Dotaknili smo se tudi ločenih in ponovno poročenih. Kaj svetuje tistim, ki si želijo vstopiti v novo zvezo? Sam pravi, da ni proti, da nekdo, ki mu je propadel zakon, ponovno vstopi v odnos, vendar ob tem opozarja, da “nova zaljubljenost ne more rešiti travme razveze, še posebej, ker se lahko zaljubimo iz stiske“. Zato imajo v Skupnosti Srce en dober nasvet, ki se je izkazal za zelo učinkovitega.

Pater Tomaž od letos tudi vodi zakonsko skupino za ponovno poročene pare. “V skupnosti Srce želimo, da se tudi ponovno poročeni pari čutijo sprejete“, pripoveduje. Pari vedo, da četudi ne morejo prejeti sv. obhajila, to ni ovira, da ne bi mogli živeti intimnega odnosa z Bogom. Tudi na skupnih srečanjih ali mašah vedno poskrbi, da vsi prejmejo blagoslov.

Ob tematiki, ki se je dotikala procesa ugotavljanja ničnosti zakona, je p. Tomaž povedal, da le-tega vidi kot problematičnega, “saj ne rešuje stisk, ki se pojavijo z ločitvijo, ampak je predvsem usmerjen v to, da se dokaže, ali je bil nek zakon pravilno sklenjen ali ne“. V pogovoru omenja tudi primere, kjer je tovrsten proces ljudi “ranil prav tako kot ločitev sama” in dodal, da se o tem premalo govori.

Za konec nam je na vprašanje, kaj se je od ločenih v teh letih največ naučil, odgovoril z nekaj neverjetnimi zgodbami, ob katerih se človek resnično zamisli, kako močna sta lahko ljubezen in odpuščanje. Poudaril je še, kako so ločeni odporni na življenjske preizkušnje in zelo iznajdljivi. Prav tako pa je izpostavil še eno posebnost, ki jo je pri ločenih opazil: “Ločeni imajo veliko večjo stopnjo iskrenosti kot jo običajno srečamo v kateri koli drugi skupini.

P.s.:  Preberete si vse vsebine in programe, ki jih Skupnost Srce skozi leto ponuja.

Vabljeni k poslušanju celotne oddaje

Najbolj iskrenemu podkastu lahko prisluhnete na različne načine. Vse objavljene oddaje bodo na voljo na spletni strani Iskreni (zavihek podkasti). Obenem so vse oddaje na voljo v različnih »knjižnicah« s podkasti, in sicer na spletni platformi Soundcloud, v aplikacijah iTunes, Google podcast in Spotify.

Na vseh navedenih povezavah se lahko na naš novi podkast naročite, kar pomeni, da vam bodo nove oddaje avtomatsko na voljo takoj, ko bodo objavljene.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja