Sta možni dve ovulaciji v ciklusu?

Thumbnail

Vprašanje, ali lahko pride v istem ciklusu do več kot ene ovulacije, tare veliko žensk. Pa do dvojnih ovulacij tudi v resnici prihaja?

Kaj je ovulacija?

Ovulacija je sprostitev zrele jajčne celice iz jajčnega mehurčka. Običajno v enem ciklusu dozori eno jajčece. Lahko pa se zgodi, da dozorita tudi dve jajčeci. V takih primerih se seveda lahko sprostita obe jajčni celici in imamo dvojno ovulacijo.

Dvojna ovulacija

Dvojajčni dvojčki so dokaz dvojne ovulacije.

Da do pojava dvojne ovulacije prihaja, potrjujejo dvojajčni dvojčki. Ti so rezultat oploditve dveh jajčec. Seveda pa ni nujno, da se pri dvojni ovulaciji oplodita obe jajčeci.

Raziskave kažejo, da če pride do dvojne ovulacije, potem se ti dve ovulaciji zgodita v obdobju največ 24-ih ur. Tako je nemogoče, da bi imela ženska eno ovulacijo danes, drugo pa čez 1 teden.

Ko pride do ovulacije, zelo hitro narašča hormon progesteron. Tako sta v obdobju po ovulaciji prisotna dva hormona, progesteron in estrogen, ki vzajemno zelo učinkovito zavreta zorenje preostalih jajčec in morebitne ovulacije v tem dotičnem ciklusu.

Do dvojnih ali celo večkratnih ovulacij pogosteje prihaja pri ženskah, katerih zorenje jajčec spodbujajo z zdravili v postopku zdravljenja neplodnosti. Zato so večplodne nosečnosti v takih situacijah tudi bolj pogoste.

Kako jo določimo?

Sami dvojne ovulacije ne morete opaziti. Opazijo jo lahko le z ultrazvočnim pregledom jajčnikov.

Z opazovanjem znakov plodnosti, kot sta sluz materničnega vratu in bazalna telesna temperatura, ne moremo natančno določiti trenutka ovulacije. S pomočjo teh znakov pa lahko določimo plodno obdobje, v katerem pride do ovulacije. Določen odstotek žensk pa opazi še druge tipične znake, ki se pojavljajo okrog ovulacije, kot so npr. bolečina v trebuhu, napihnjenost, krvavitev.

Pojav dvojne ovulacije tudi v ničemer ne vpliva na uporabo naravnih metod načrtovanja družine, saj te ne temeljijo na določanju točnega dneva ovulacije, pač pa na določanju plodnega obdobja.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Preveri pakete

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja