Spregovorimo o spermi

Thumbnail

Tako kot o ženskem ciklusu tudi o spermi kroži veliko zmot in napačnih predstav. Da boste o njej imeli prave informacije, vam ponujamo nekaj dejstev.

Najprej spregovorimo o spermi in semenski tekočini. Mnogi uporabljajo ta dva izraza kot sopomenki, čeprav se nanašata na dve različni stvari.

Sperma je tista, na katero pomislimo, ko poskušamo zanositi. Gre za skupek semenčic, ki jih obdaja tekočina. Semenčice izgledajo kot majhni paglavci z repom, ki jim pomaga potovati skozi maternični vrat v maternico in jajcevod, kjer počakajo na jajčece.

V povprečju moško telo tvori 1500 semenčic na sekundo, ki potrebujejo dobre 3 mesece, da dozorijo. V povprečnem izlivu je 280 do 500 milijonov semenčic.

Semenska tekočina je hranilna tekočina, ki obdaja in varuje semenčice, preden pridejo do materničnega vratu. Semenska tekočina je alkalna in tako nasprotuje kislemu okolju v nožnici. Takoj po izlivu semenska tekočina nekoliko gelira, verjetno z namenom, da zadrži semenčice pri materničnem vratu. Po 20 do 30 minutah postane bolj vodena in običajno kaplja iz nožnice.

Kako dolgo lahko preživijo semenčice?

Zasledili boste različne podatke. Semenčice lahko živijo zelo kratek čas, npr. 15 minut, ali pa daljši čas, tam do 5 ali 6 dni. Njihova življenjska doba je odvisna od okolja.

Zunaj nožnice semenčice preživijo toliko časa, dokler se semenska tekočina ne posuši. V ženskem telesu pa je njihova življenjska doba odvisna od nožnice, maternice in jajcevodov.

Brez plodne sluzi lahko preživijo največ nekaj ur. Okolje nožnice je namreč precej kislo in brez prisotne sluzi materničnega vratu semenčice zelo hitro odmrejo. Plodna sluz tvori kanalčke, po katerih lahko semenčice splavajo skozi maternični vrat in maternico in gredo v jajcevod.

Za razliko od nožnice, materničnega vratu in maternice pa jajcevoda ne smatrata semenčic kot neželenih vsiljivcev. Če se uspejo prebiti do jajcevodov, lahko v njih preživijo tudi do 5 dni in počakajo na sprostitev jajčeca.

Ali moram po spolnem odnosu ležati na hrbtu z dvignjenimi boki?

Semenčica lahko pride do jajčeca v času od 5 minut do malo več kot 1 uro. In na to gravitacija ne vpliva, zato vam po spolnem odnosu ni treba ležati. 

Po izlivu, ko semenska tekočina rahlo gelira, večina semenčic zapusti semensko tekočino in potuje proti materničnemu vratu. Zato ni potrebe, da bi po spolnem odnosu ležali na hrbtu z dvignjenimi boki. Tudi ni dokazov, da bi takšen položaj semenčicam kakor koli pomagal pri njihovem potovanju.

Koliko semenčic dejansko pride do jajčeca?

Semenčice morajo preiti skozi neprijazno okolje nožnice, materničnega vratu in maternice, da pristanejo v jajcevodu. Ko so enkrat tam, začnejo med gubami jajcevoda iskati jajčece. Mnoge umrejo med tem iskanjem. Ocenjujejo, da do jajčeca prispe 10 do 20 semenčic.

Je bolje imeti spolne odnose vsak drugi dan, da je potem koncentracija semenčic večja?

Pri normalnem semenskem izlivu to ni potrebno, saj se semenčice znova in znova tvorijo. Pri zmanjšanem številu semenčic pa je dobro upoštevati nasvet zdravnika. Bistveno bolj pomembno kot omejiti spolne odnose na vsak drugi dan je to, da imate spolne odnose v dneh, ko je prisotna sluz in so tako največje možnosti za preživetje semenčic in zanositev.

Kako hitro lahko zanosimo?

Uradni podatki pravijo, da je verjetnost za zanositev v ciklusu od 20 do 25 odstotna. Možnosti za zanositev so večje, če poznate ženski cikel in imate spolne odnose v dneh, ko je največja možnost za zanositev. Tako vam npr. pri uporabi FertilityCare metode ni treba čakati eno leto na zanositev, ampak že po 6 mesecih lahko razmislite o diagnostičnih testih in morebitnemu zdravljenju. FertilityCare metoda vam ne pomaga samo prepoznati plodne dni, pač pa tudi diagnosticirati težave, ki preprečujejo zanositev.

Več na www.fertilitycare.si.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja