Slovenske mamice delijo uporabne gospodinjske trike, 3. del

Thumbnail

Še zadnji članek iz serije treh člankov konkretnih gospodinjskih trikov. Nekatere ideje bi morda bolje sodile v prejšnje kategorije, vendar so jih mamice z menoj delile naknadno. In da ne bodo triki ostali nedeljeni, jih delim z vami v tem članku.

Otroci

Polulana oblačila:

»Ko se ti otrok obilno polula in ne smeš prati oblačil na visokih temperaturah, se rado zgodi, da ima vse perilo, ki ga opereš skupaj s polulanimi hlačami, vonj po urinu, sploh ker perem z doma pripravljenim praškom in brez mehčalca. Da se temu izognem, polulane obleke  pozimi dam ven na mraz. Po par urah zunaj, oblačila nimajo več vonja in tudi bakterije pomrznejo. Poleti jih dam v plastično vrečko in v skrinjo za kako uro.

In kako pred smradom rešim polulan tepih, kavc, jogi …? Posujem obilno s sodo bikarbono, pustim par ur in posesam.«

Nataša

Previjanje:

»Ne uporabljam mehčalca, zato so oblačila včasih bolj trda. Preden zavijem otroka v pralno pleničko, jo v roki pregnetem in postane lepo mehka in udobna.«

Ana

Kahlica:

»V kahlico dam na dno wc papir in potem tisti papir streseš ven skupaj s kakcem (po potrebi zaliješ z vodo … saj znate :)). Minimalna packarija na kahli.«

Maruša

Oblačila

Sušenje:

»Kadar moraš oprati obleke na roke, ki se morajo za povrhu hitro posušiti, a jih ne smeš ožemati … položiš oblačilo na brisačo, en del zapogneš gor in potem zvijaš in stiskaš. Brisača super popivna odvečno vodo.«

Katja

»Morda bi bil še za koga uporaben naš sistem hrambe oblačil: dolgo sem si belila glavo, kam shraniti oblačila otrok, ki so že nošena, a še niso za v pranje, za v omaro pa tudi več ne. Za otroke se nam odlično odnese tako: na vratih v predsobi imamo obešeno tole:

Vsak otrok ima svojo vrsto. V enem predalu imajo pižamo, v drugem oblačila za doma, v tretjem oblačila za vrtec in četrtem oblačila za ven (če je npr. zunaj blato in oblačimo ves teden iste blatne hlače za valjanje po blatu :)).

Oblačila otroci pospravijo tako, da jih jih najprej zložijo, nato zvijejo v polžka in dajo v predal. Meni prihrani precej prelaganja oblačil.«

Cecilija

Pranje:

»Mi veliko peremo in moj največji trik je ta, da vsak dan, razen nedelje, dam prat en stroj perila. Enega tudi posušim, oblačila zložim in pospravim. To mi na dan vzame nekje 10-15 minut. Če kakšen dan spustim, se hitro zgodi, da moram prati več strojev in posledično se mi nakopiči toliko, da lahko samo perem in zlagam. 

Po prebrani knjigi Marie Kondo (o pospravljanju) pa se je tudi količina oblačil drastično zmanjsala in zato si tudi ne privoščim več, da bi se mi nabalo prevec umazanih cunj, ker potem dobesedno nimamo kaj obleči :).

Perila ne ločujem toliko po barvah, ampak bolj po materialu, puloverje perem skupaj (jih tudi skupaj dam v sušilca), kavbojke skupaj, brisače in kuhinjske krpe skupaj, bombaž skupaj itd.  

Najbolj se mi obnese sistem, da dam prat zjutraj, popoldne v sušilca in zvečer zložim in pospravim. Tako, za sproti. 

 “Hackov” sem se naučila veliko v temle videu: 

Sama uporabljam trike z aluminjasto folijo, s flomastrom pišem na stroj, perilo iz fitnesa prej posušim ali pa direktno iz potovalke zmečem v stroj in na hitri program, pa vrečko za nogavice imamo na košu za perilo.«

Meta

»Za madeže, tudi take ‘ki ne gredo dol’ (borovnice, rdeča pesa, pomaranca) oz. res karkoli – tik preden dam v stroj, pokapam z limoninim sokom ali vinskim kisom. Do zdaj je šlo se vedno vse dol :).«

Irena

Obešanje:

“Na stojalo obešam sortirano (kar sodi skupaj – krpice, brisačke, obleke po osebah). Na ta način sicer malo dlje obešam, a je potem zelo hitro pobrano, saj zlagam po vrsti in sproti odnaša vsak svoje perilo.”

Dani

Pospravljanje:

»Jaz sem precej časa študirala, kako naj pospravim v omaro ali predal hčerkine oblekice in krilca. V predalu zložene je hčerka vedno vse razkopala, da bi sama našla obleko, ki ji je všeč. V omari na obešalnikih obleke niso bile pregledne, pa še precej neizkoriščenega prostora je bilo.

Potem pa sem prišla na idejo, da bi izrabila prostor za vrati. Mož je zavrtal luknje in na majhne kaveljčke sem napela vrvico, nanjo pa s ščipalkami za perilo obesila oblekice v višino hčerkinih oči, da jih gor ali dol lahko daje sama. Spodaj, pri tleh, pa sem napela še eno vrvico za krilca.

Tako imamo fino izkoriščen prostor za vrati, lepo pregledno je, odprta vrata pa lepo skrijejo to mini garderobico.«

NN

Razbrcana odeja:

»Naša se vedno ponoči odkrije, proti spalni vreči pa zelo protestira. Zdaj jo zvečer pokrijem z njenim kovtrčkom, ponoči, ko se odkrije, pa jo pokrijem z drugim, saj je prvi na pol odkrit, na pol pa pod njo in bi jo lahko zbudila. Na vznožju posteljice imam pripravljen poletni kovtrček, potem pa pokrijem po občutku – prepognjeno (dva sloja) ali pa raztegnem (en sloj). Tisto, kar je preveč, je pač zgubano pri nogah. 

Super funkcionira, tako je nikoli nisem zbudila.«

Marjetka

Kuhinja

Dani je z nami delila cel kup idej:

Shranjevanje kuhinjskih pripomočkov:

  • “Ponve in pokrovke: za ponve imam v predalu Ikein vstavek Variera, za pokrovke pa tegale
  • Kuhinjske krpe: v predalu zložene pokonci po Konmari metodi
  • Pokrovčki plastičnih posodic: v eni škatli”

Označevanje živil:

“Če imamo neko živilo v večih različicah (npr. različne vrste moke, kosmičev), izrežem etiketo z embalaže in nalepim na posodico. Pri testeninah v prozornih dozah samo nalepim nalepko in označim čas kuhanja.”

Krpe za brisanje:

“Za pult, korito in indukcijsko ploščo uporabljam tanke krpe iz mikrotkanine. Ker so mi originalne prevelike, jih razrežem na četrtine. Se pa pri rezanju nacufajo, zato to delam nad umivalnikom in odstranim vse nitke. Še nikoli se mi ni nobena raztrgala ali cufala še naprej. So pralne, tako da so uporabne za dolgo časa.”

In ne samo nasvetov … Dani je z nami delila tudi svoje fotografije. Ji je treba priznati, da nas je navdušila s svojim sistemom :).

Bogomila jo je dopolnila:

»Pri nas smo pred kratkim iznašli, kako bolj enostavno zamrzovati doma narejene cmoke. Prej sem jih vedno dala na manjši pladenj in v skrinjo, a je bila vedno težava, kako vse skupaj spraviti v skrinjo, če ni bilo dovolj prostora. Poleg tega so se cmoki radi sprijeli skupaj, če se je pladenj nagibal, pa še obliko so imeli tako bolj sploščeno.

No, zdaj jih dam v te silikonske modelčke za muffine, ki so pri nas ves čas v uporabi (če ne v kuhinji, pa za igranje). Zdaj jih lahko dam v skrinjo tudi več kot le en pladenj, ker lahko izkoristim zanje vse male prostorčke med drugimi živili, plus oblika ostane lepa. Win win :).«

»Pri peki ali kuhanju imam kuharsko knjigo pripeto na obešalniku (slika spodaj), obešalnik pa je obešen na ročaj od omare. Tako se knjiga ne more umazati in še na vidnem mestu je. :)«

Vanja

»Če kuham kakšno omako ali juho, ki jo na koncu spasiram, dam začimbe, ki jih nočem zmleti (lovorov list, celi poper, feferon…) v filter vrečko za čaj in jo pred pasiranjem preprosto odstranim. Verjetno bi na tak način lahko skuhali tudi kompot.«

Katja

Hvala vsem mamicam, ki so z nami delile svoje trike. Zagotovo se bo našel še kakšen, ki ga bomo delili z vami na Facebook strani iskreni.net.

Preberite še:

PS: Facebook je spremenil prikaze … morda ste že opazili, da vam naše objave prikazuje veliko redkeje. Če nam sledite in bi radi še naprej brali naše objave, pojdite na našo Facebook stran, kliknite gumb “SLEDIM” ter izberite “PRIKAŽI KOT PRVO”.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja