Skupnost Iskreni – družina ob družini, medsebojna pomoč in podpora

Thumbnail

Kdo lahko najbolj razume, kakšne potrebe ima družina? Druga družina, ki ima bolj ali manj podobno življenjsko izkušnjo.

Rodi se otrok in tako dragoceno je videti še druge starše, ki so utrujeni in večkrat nemočni. Ob spraševanju, kaj je narobe z našim dveletnikom, da je ugriznil sestrico, je tako dragoceno slišati, da je to obdobje, ki prej ali slej mine, če otroka mirno in vztrajno učiš, kako naj izrazi svojo frustracijo. Védenje, da nisi edini, ki (še) ne zmore najeti kredita in (še) išče svoj košček zemlje, je zelo pomirjujoče. Navdihujoče je slišati druge zakonce, kako uspeta kakovostno preživeti skupni čas.

 

Vprašanj, s katerimi se dnevno srečujemo družine, je neskončno. Kje črpati moč za izzive, ki jih prinaša vzgoja otrok? Kako uskladiti službene obveznosti in čas za družino? Kako otrokom omogočiti družbo sovrstnikov, ki tudi rastejo v veri? Kako biti kot starš prvi katehet – priča hoje za Jezusom?

Živeti družino po poti skupnosti

Privlačnost načina življenja, ki je polno veselja, izzivov in hkrati iskanja harmonije družinskega življenja znotraj vodil evangeljskih svetov, ki jih lahko najdemo v Svetem pismu, sta prepoznala tudi Neža in Herve.

Že kot zaročenca sta vzela zares Jezusovo povabilo, da odrineta na globoko in služita Ljubezni. Zaradi zveze na daljavo sta bila eden od prvih parov v E-pripravi na zakon.

Herve je svojo poklicno izpolnjenost našel v skupnosti Barka. Prav njegova izkušnja življenja v skupnosti Barka je v začetnih treh letih zelo pomagala pri postavljanju temeljev naše skupnosti Iskreni. V branje nam je priporočil knjigo Skupnost, kraj odpuščanja in praznovanja, ki jo je napisal ustanovitelj Barke Jean Vanier. Ob prebiranju in pogovorih so lažje potekali procesi razločevanja ob ustanavljanju skupnosti.

Kdo lahko najbolj razume, kakšne potrebe ima družina? Druga družina, ki ima bolj ali manj podobno življenjsko izkušnjo.Naša karizma poklicanosti živeti v družini ima seveda svoje zakonitosti. Odločili smo se za izkušnjo medsebojnega gostoljubja in spoznavanja s srečevanjem v malih skupnostih treh družin v naših domovih. Ob tem smo zelo ranljivi in iskreni v delitvi medsebojnih življenjskih obdobjih kot tudi materialnih dobrin.

Otroci pred nas postavljajo nove izzive v vseh razsežnostih človeka kot osebe z duhom, dušo in telesom. Ker želimo biti vedno kakšen korak pred njimi, jim na srečanju pripravimo starosti primerno katehezo. Neža, ki je tudi montessori asistentka, ima še posebej krasen občutek za izvedbo svetopisemskih prilik otrokom v starosti 3 do 6 let.

Družine smo si podobne, hkrati pa ima vsaka čisto svojstven način iskanja odgovorov na izzive življenja. Ob skupnem sobivanju in učenju sprejemanja drugačnosti se navdihujemo. V nas je tudi stalno hrepenenje, da bi lahko imeli naši otroci zdravo družbo vrstnikov. Starši se trudimo živeti živo vero, kakor nas vabi in spodbuja evangelij.

Da sta Neža in Herve vzela skupnost Iskreni zares in iz njene hrane živita, se odraža tudi v njunih otrocih. Njun najstarejši sin je poskrbel za posrečeno anekdoto. S šolo je bil na izletu v Ljubljani in ko so šli po Nazorjevi ulici, kjer so prostori Iskreni, je Jeremija videl napis »iskreni.net«. Ustavil je cel razred sošolk in sošolcev ter pri razredničarki izprosil dovoljenje, da pozdravi prijatelje iz skupnosti :).

Zakaj smo radi v skupnosti Iskreni?

Tobija (4 leta): Ko se dobimo z Iskreni, se s prijatelji igramo skrivalnice ali pa se lovimo. Se ne cukamo, ne tepemo – se lepo obnašamo. Imamo katehezo. Tudi ustvarjamo in rišemo.

Marija (8 let): Rada grem na srečanja skupnosti:

  • ker je tam veliko družin,
  • ker imam tam veliko prijateljic,
  • ker se vedno odvijajo prijetne delavnice,
  • ker imamo skupaj sveto mašo.

 

Jeremija (11 let): Skupnost Iskreni mi pomeni priblizevanje Bogu na poseben, družinski način. V skupnosti imam dobre prijatelje. Zaradi njih se še posebej veselim vsakega srečanja.

Neža: Živeti skupnost Iskreni je krasna izkušnja. Dejavnosti znotraj nje nastajajo z željo odgovoriti na potrebe vseh njenih članov (od najmlajših, najstnikov, do mam, očetov), zato osrečujejo prav vse tudi mene, naju in najine otroke. Skupaj uspevamo z Njegovo močjo ustvarjati noro dobre skupnostne trenutke in okušati v njih predokus raja. Moje življenje je zaradi skupnostne razsežnosti vsekakor bolj polno.

Herve: Skupnost mi je draga zato, ker posveča posebno skrb družinam. Skrbi za njihovo rast v duhovnosti, človečnosti, sočutju, kvaliteti odnosov. Ker prihajam iz družine ločenih staršev, vem, kako pomembno je vse to, in kakšne so lahko posledice, če vsega naštetega ni. S to skupnostjo rastem. Z njo prazujem in se veselim, vsakič, ko se usedemo za isto mizo.


Se bi radi pridružili skupnosti Iskreni?
V nekaj stavkih napišite čemu si želite priključiti skupnosti družin Iskreni in predstavite svojo družino (imena in starost). Po dolgih leti, ko je bil vstop v skupnost zelo omejen, smo se v letu 2022 odločili, da vstop poenostavimo in vzpodbujamo lokalne skupnosti. Tako je od slej vstop možen kadarkoli v letu. Najlažje je začeti, če poznate še eno ali dve družini. Mail pošljite Igorju Vovku na: [email protected]

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Preveri pakete

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja